Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

RUSKA FEDERACIJA

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Rusko federacijo potrebujejo vizum (obrazec za vizum).

 

Prav tako je vizum potreben v primeru tranzitiranja v sosednje države preko ruskih letališč (http://www.vhs-slovenia.com/main.php?id=transit&lang=si).

 

Za vizum je možno zaprositi izključno preko elektronske vizumske vloge, ki se jo lahko izpolni in natisne v angleškem ali ruskem jeziku. Dostop do spletnega obrazca je možen preko spletne strani Konzularnega sektorja Ministrstva za zunanje zadeve Rusije (http://visa.kdmid.ru).

 

 

Od 1. julija 2019 naprej lahko državljani Republike Slovenije pridobijo preko specialnizirane spletne strani: http://electronic-visa.kdmid.ru enkratne delovne, humanitarne in turistične elektronske vizume za obisk pokrajine Kaliningrad Ruske federacije. Elektronski vizum je lahko izdan na podlagi vloge, ki jo posameznik izpolni preko omenjene spletne strani, najkasneje 4 dni pred načrtovanim potovanjem. K vlogi je potrebno priložiti sliko v digitalnem formatu. Drugi dokumenti za pridobitev elektronskega vizuma niso potrebni. Vizum ima veljavnost do vključno 30 dni z 8 dnevnim dovoljenim rokom prebivanja na ozemlju Ruske federacije. Elektronski vizum omogoča obisk samo območja pokrajine Kaliningrad in vstop vanjo samo preko naslednjih državnih mejnih prehodov:

- Zračni mejni prehod "Hrabrovo";

- Pomorski mejni prehod "Kaliningrad" (vključno z oddelki "Kaliningrad", "Baltijsko", "Svetlij";

- Avtomobilski mejni prehodi "Bargationovsk", "Gusev", "Mamonovo (Gžehotki)", "Mamonovo (Gronovo)", "Morskoje", "Pogranjičnji", "Sovjetsk", "Černiševskoje";

- Železniška mejna prehoda "Mamonovo" in "Sovjetsk".

Prevozniki in zainteresirane organizacije lahko preverijo, ali posameznik ima veljaven elektronski vizum, preko specializirane spletne strani: https://evisacheck.kdmid.ru

     

 

Izjema so imetniki diplomatskih potnih listov, za katere ni več vizumske obveznosti (sporazum med EU in RF o vizumskih olajšavah).

 

Turisti, ki v Rusijo prihajajo z ladjami za križarjenje, za bivanje do treh dni vizuma ne potrebujejo.
 

 

Državljani Ruske federacije potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo.

 

Izjema so imetniki diplomatskih potnih listov, za katere ni več vizumske obveznosti (Sporazum med EU in RF o vizumskih olajšavah).
 

Podrobnejše informacije o vizumskem poslovanju so objavljene na spletni strani Veleposlaništva, www.moscow.embassy.si in novi spletni strani www.vfsglobal.com/slovenia/russia,  prav tako lahko vse potrebne informacije pridobite na telefonski številki +7 (499) 705 12 26 in email naslovu info.slovenia(at)vfshelpline.com.

 

Za vizum se lahko zaprosi tudi na:
 

Generalnem konzulatu Madžarske v Jekaterinenburgu
Ul. Gogolja 15
Jekaterinburg 620075
Ruska federacija
T: (+) 7 343 355 92 54 ali (+) 7 343 310 10 06
F: (+) 7 343 355 92 55
E: mission.jkb(at)kum.hu 

 

Konzularni pisarni Latvijskega veleposlaništva v Kaliningradu
F.Engelsa 52a
Kaliningrad
Ruska federacija
T: (+) 7 921 107 42 24
F: (+) 7 401 295 74 41 ali (+) 7 401 256 55 02
E: chancery.kaliningrad(at)mfa.gov.lv
 

Generalnem konzulatu Latvije v Pskovu
Narodnaja 25
180016 Pskov
Ruska federacija
T: (+) 7 811 272 53 90 ali (+) 7 811 272 53 94
F: (+) 7 811 272 53 91
E: consulate.pskov(at)mfa.gov.lv ali konsul(at)latvia.psc.ru
 

Generalnem konzulatu Latvije v St. Petersburgu
Vasilevskij ostrov, 10 linija, 11
St. Petersburg
Ruska federacija
T: (+) 7 812 336 34 54
F: (+) 7 812 336 34 52
E: consulate.peterburg(at)mfa.gov.lv
Splet: http://www.latviaspb.ru/

 

 

Varnost potovanj

Potovanje v Severnem Kavkazu: odsvetujemo vsa potovanja na naslednja območja – Ingušetija, Čečenija, Severna Osetija in Kabardino-Balkaria. 

 

Potovanja na zgoraj navedena območja so povezana z visokim tveganjem, saj obstaja velika verjetnost napadov, oboroženih spopadov, ugrabitev in/ali nasilne kriminalitete. Možna je uvedba ukrepov, ki prepovedujejo potovanja na ta območja.

 

Obseg pomoči Veleposlaništva Republike Slovenije v Moskvi slovenskim državljanom, ki bi se nahajali na teh območjih in bi jo potrebovali, je omejen.

 

1. september 2017 - Zaradi obilnih padavin in zemeljskega plazu v gorah v Severnem Kavkazu na področju Elbrusa (Kabardino-Balkaria) je ostalo zajetih več ljudi, med njimi tudi tuji državljani. Ministrstvo za zunanje zadeve je v stiku z ruskimi oblastmi, ki zaenkrat še nimajo točnih informacij o tujih državljanih, vendar naj bi bili po njihovih podatkih vsi na gori ujeti turisti v redu.
Po neuradnih informacijah regionalnih oblasti v Severnem Kavkazu med turisti, ki so ujeti na gori, ni slovenskih državljanov.

 

3. april 2017 - V Sankt Peterburgu je prišlo do eksplozije v metroju (Tehnologičeski institut in Senaja ploščad), v kateri je bilo več oseb mrtvih in ranjenih. Slovenskim državljanom, ki so v Sankt Peterburgu ali se tja odpravljajo, svetujemo previdnost, spremljanje novic o stanju v mestu in dosledno upoštevanje odločitev in opozoril lokalnih oblasti.

 

 

Splošno

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat Republike Slovenije.

  

Na podlagi obvestila ruskih organov z dne 21.7.2017 slovenske državljane opozarjamo, da so kopenski mejni prehodi med Belorusijo in Rusijo za državljane tretjih držav zaprti. Slovenskim državljanom, ki se v Rusko federacijo ali iz nje odpravljajo z vozili ali vlakom, svetujemo, da v Rusko federacijo in iz Ruske federacije ne potujejo prek Belorusije, ampak preučijo možnost potovanja preko Latvije ali Ukrajine.

 

S sklepom Vlade Ruske federacije z dne 18. septembra 2012 je bil spremenjen seznam območij Ruske federacije, za katere veljajo omejitve, ki se nanašajo na obiske tujcev, in sicer:

 

Republika Severna Osetija - Alanija (razen letališča Vladikavkaz (Beslan) in mest Vladikavkaz, Beslan, Alagir, Ardon, dela območja Alagirskega in Irafskega rejona, ki ga na vzhodu omejuje Čezkavkaška avtocesta R-297) na odseku Mizur - Nar in avtocesta Nar - prelaz Zekarski, na jugu in zahodu pa državna meja Ruske federacije na odseku od prelaza Zekarski do vrha Karaug in črta vrh Karaug - stičišče reke Fastag in Karaug - kota 3001.7 na gorovju Cahfedor - most čez reko Dargonkom v naselju Dunta in avtocesta Dunta - Kamunta - Verhnji Zgid - Čezkavkaška avtocesta).

 

Dovoljen je tranzit po avtocestah Nazran - Beslan - Nalčik (avtocesta M-29), Verhnji Lars - Vladikavkaz (avtocesta A-301), Nižnji Zaramag - Alagir (avtocesta R-297), Alagir - Ardon - avtocesta M-29, (avtocesta R-298), po avtocestah, ki povezujejo Vladikavkaz (Beslan) z avtocesto M-29, ter po železnicam Nazran - Beslan - Murtazovo, Vladikavkaz - Beslan, Alagir - Elhotovo in Gudermes - Mozdok - Prohladnaja".

 

Odsvetujemo prečkanje meje med Rusko federacijo in Gruzijo zaradi napetosti na gruzijski strani meje v Republiki Abhaziji. Potovanja preko gruzijsko – ruske meje na sporna območja v Abhaziji in Južni Osetiji gruzijske oblasti obravnavajo kot ilegalni prehod meje.

 

Zaradi varnostne situacije v severnem Kavkazu odsvetujemo vsa potovanja v Čečenijo, Ingušetijo in Dagestan.

 

Zaradi povečane policijske kontrole na ulicah je nujno, da imate vedno pri sebi osebne dokumente (potni list z vizumom in registracijo).

 

Priporočamo dodatno previdnost pri gibanju na navedenih območjih ter upoštevanje napotkov lokalnih varnostnih organov.

 

Ruska federacija je sprejela zakon, ki prepoveduje promocijo homoseksualnosti, lezbištva, biseksualnosti in transeksualnosti. Kazni so zagrožene za informiranje mladoletnih oseb o homoseksualnih, lezbiških, biseksualnih in transeksualnih skupnostih. Izkazovanje naklonjenosti na javnih mestih je lahko kaznovano z denarno in zaporno kaznijo ter izgonom iz države.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

 

Častni konzuli

Častni konzularni funkcionarji (večinoma tuji državljani) nimajo neposrednih konzularnih pristojnosti. Dopolnjujejo mrežo slovenske diplomacije, ne morejo je pa v celoti nadomestiti. Lahko svetujejo, nudijo koristne informacije, kaj več pa jim ta status ne omogoča. Svoje delo opravljajo brez plačila, v svoji organizaciji in za svoj denar.

Konzulat Republike Slovenije
7 Krasnoarmejskaja, 25/14

190005 Sankt Peterburg

Ruska federacija
T: (+) 7 812 746 88 13
F: (+) 7 812 746 88 13

E: slovenija_spb_consulate(at)yahoo.com 
g. Sergej Aleksandrovič Vasiljev, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije

Ulica Maršala Kazakova 3

603167 Nižnji Novgorod

Т: 00 7 985 924 1511

E: zagorodny_e(at)rambler.ru 

g. Zagorodnij Evgenij Nikolajevič, častni konzul

 

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije

Ul. Malaja Dmitrovka 14/1
127006 Moskva
Ruska federacija
T: (+) 7 495 737 63 55

SLO: (01) 478 6565
F: (+) 7 495 694 15 68
E: sloembassy.moscow(at)gov.si
Splet: http://moskva.veleposlanistvo.si/
Pristojno za: Belorusija, Kazahstan, Kirgizistan, Ruska federacija, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan
 

 

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Ruske federacije 
Windischerjeva ulica 3 
1000 Ljubljana
Slovenija
T: (+) 386 1 425 68 75
F: (+) 386 1 425 68 78
E: ambrus.slo(at)siol.net
Splet: http://www.rus-slo.mid.ru/

Nj. eksc. gospod Doku Zavgajev, veleposlanik

 

Konzularni oddelek
Povšetova ulica 40
1000 Ljubljana

Slovenija
Uradne ure: Ponedeljek, sreda, petek 8.30 – 11.30
T: + 386 1 432 90 31
F: + 386 1 425 41 41
E: konzulat(at)siol.net

 

Konzulat Ruske federacije

Vrbovo 17

SI-6250 Ilirska Bistrica

gospod Matjaž Vuga, častni konzul

 

Konzulat Ruske federacije

Šolska 17

SI-5250 Solkan

gospod Igor Simčič, častni konzul

 

Konzulat Ruske federacije

Nazorjeva ulica 1

SI-4000 Kranj

gospod Danilo Duraković, častni konzul

 

Konzulat Ruske federacije

Cesta Borisa Kidriča 44

SI-4270 Jesenice

Т: (+)386 4 584 10 06

gospod Andrey Borisovich Zubitskiy, častni konzul

 

Konzulat Ruske federacije

Grad Mokrice, Rajec 4

SI-8261 Jesenice na Dolenjskem

gospod Dušan Černe, častni konzul