Skoči na vsebino

KOSOVO

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop na Kosovo vizuma ne potrebujejo.

 

Državljani EU lahko na Kosovo vstopijo z veljavno biometrično osebno izkaznico. Slovenska osebna izkaznica ni biometrična, zato lahko državljani na Kosovo vstopijo le z veljavnim potnim listom. 

 

Pri načrtovanju potovanja vam svetujemo, da ste pozorni na to, da srbski mejni organi vsak vstop na Kosovo, ki ni bil opravljen preko vstopnih kontrolnih točk med Srbijo in Kosovim, štejejo za nelegalen. Če se opravi npr. vstop na Kosovo preko vstopnih kontrolnih točk in se medtem opravi prestop meje z Makedonijo, se veljavnost vstopa preko Srbije razveljavi. Tako se mora potnik vrniti nazaj v Srbijo znova preko Makedonije ali pa preko Črne gore. Izjema so le imetniki diplomatskih osebnih izkaznic Republike Srbije in imetniki diplomatskih potnih listov, ki so akreditirani v Republiki Srbiji.


Državljani Kosova potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo.

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Prištini je začelo 2010 izdajati vizume in dovoljenja za prebivanje ter je prevzelo vsa druga konzularna opravila, ki jih je bilo do zdaj mogoče urediti v Makedoniji, na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Skopju.
 

Konzularni oddelek veleposlaništva ima prostore v Prištini, UI. Anton Ceta 6. Uradne ure oddelka so od ponedeljka do četrtka od 8. do 12. ure.
 

Konzularni oddelek do nadaljnjega ne posluje po načelu vnaprejšnje rezervacije termina za oddajo vizumske vloge, overitve, oddaje vloge za dovoljenje za prebivanje itd.
 

Stranke, ki overjajo dokumente, lahko dokumentacijo oddajo vsak delovni dan od 8. do 9. ure. Overjena dokumentacija bo strankam vrnjena isti dan po 8.30 uri.
 

Stranke lahko vloge za vizume in dovoljenja za prebivanje oddajo vsak delovni dan od 9. do 12. ure. Če bo vizumska vloga popolna in veleposlaništvo ne bo imelo zadržkov za izdajo vizuma, bo ta praviloma izdan v roku 15 dni. Dovoljenje za prebivanje bo izdano, ko bo pristojna upravna enota v RS odločila, da se to izda.
 

Informacije glede statusa vizumske vloge so na voljo na telefonski številki (+381) 38246 255 ali e-naslovu mpi(at)gov.si.
 

Vsi obrazci se na veleposlaništvu dobijo brezplačno, vse takse se plačujejo z nakazilom na bančni račun veleposlaništva. Vsakršna dodatna plačila za kakršno koli posredovanje ali obljubo, da bosta vizum ali dovoljenje izdana, niso dovoljena. Zaznani so namreč primeri, ko posamezniki okoli veleposlaništev v zameno za plačilo obljubljajo posredovanje pri izdaji vizuma ali dovoljenja.

 
Lokalno usklajena spremljajoča dokumentacija, ki jo je potrebno priložiti vlogi za vizum

 

V vizumskih postopkih se lahko v posameznih primerih, poleg lokalno usklajene spremljajoče dokumentacije zahteva dodatno dokumentacijo.

 

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

 

Splošno

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat Republike Slovenije.

 

Zaradi izbruha ošpic na Kosovu in nevarnosti širjenja bolezni tudi v Slovenijo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vsem, ki bodo v potovali na Kosovo svetuje, naj preverijo ali so zaščiteni proti tej bolezni. Tistim, ki proti ošpicam niso zaščiteni, svetujejo, da pred potovanjem na Kosovo opravijo cepljenje.

 

Zaradi možnih incidentov Ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje vsa nenujna potovanja na območja mest Zubin Potok, Kosovska Mitrovica (predvsem severni del mesta), Leposavič in Zvečan. Priporočamo dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

 

Splošne razmere na Kosovu ostajajo mirne, vseeno pa obstaja možnost posameznih incidentov.

 

Svetujemo previdnost in izogibanje krajem morebitnih demonstracij in protestov. Priporočamo redno spremljanje informacij iz množičnih medijev in pridobitev podatkov tudi iz drugih virov.


Kosovo se nahaja na potresno aktivnem območju, zato so občasno mogoči manjši potresi. Večji potresi so manj verjetni, vendar so se v preteklosti že zgodili.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije

Anton Ceta 6 

10000 Priština

Kosovo 

T:(+) 381 38 224 112 Veleposlanik 

T: (+) 381 38 246 255 Konzularni oddelek

SLO: (01) 478 6585
F: (+) 381 38 246 256

E: sloembassy.pristina(at)gov.si

Splet: www.pristina.veleposlanistvo.si

Nj. eksc. gospod Bojan Bertoncelj, veleposlanik

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Kosovo

Tivolska c. 48, 1000 Ljubljana

1000 Ljubljana

T: (+) 386 1 541 54 10

F: (+) 386 1 541 54 11

E: embassy.slovenia(at)rks–gov.net

Nj. eksc. gospod Avni Kastrati, veleposlanik