Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

KOSOVO

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop na Kosovo vizuma ne potrebujejo.

 

Državljani EU lahko na Kosovo vstopijo z veljavno biometrično osebno izkaznico. Slovenska osebna izkaznica ni biometrična, zato lahko državljani na Kosovo vstopijo le z veljavnim potnim listom. 

 

Pri načrtovanju potovanja vam svetujemo, da ste pozorni na to, da srbski mejni organi vsak vstop na Kosovo, ki ni bil opravljen preko vstopnih kontrolnih točk med Srbijo in Kosovim, štejejo za nelegalen. Če se opravi npr. vstop na Kosovo preko vstopnih kontrolnih točk in se medtem opravi prestop meje z Makedonijo, se veljavnost vstopa preko Srbije razveljavi. Tako se mora potnik vrniti nazaj v Srbijo znova preko Makedonije ali pa preko Črne gore. Izjema so le imetniki diplomatskih osebnih izkaznic Republike Srbije in imetniki diplomatskih potnih listov, ki so akreditirani v Republiki Srbiji.


Državljani Kosova potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo.

 

Slovenija uporablja zunanjega izvajalca za sprejem vlog za izdajo vizumov za kratkoročno bivanje na Kosovu. Slovenski viza center, ki ga upravlja VFS Global v Prištini, je odprt od ponedeljka, 19. novembra 2018, in sprejema vloge za kratkoročno bivanje  (vizum C) za Slovenijo in Latvijo.


Slovenski viza center, ki ga upravlja VFS Global, se nahaja naslovu Rrustem Statovci št. 36, 10000 v Prištini, Kosovo (nasproti Mestnega parka). Oddaja vizumskih vlog je možna od 9.00h do 16.00h (od ponedeljka do petka), razen kosovskih državnih praznikov. 


Za oddajo vizumske vloge na Slovenskem viza centru, ki ga upravlja VFS Global ni potrebno imeti termina. 


Vloge za izdajo schengenskega vizuma za kratkoročno bivanje lahko naslednje skupine, z vnaprej dogovorjenim terminom po elektronski pošti na naslov sloembassy.pristina(at)gov.si, vložijo neposredno na konzularnem oddelku Veleposlaništva Slovenije:

  • imetniki diplomatskih in službenih potnih listov;
  • družinski člani državljanov EU in Švice, ki jih zajema Direktiva 2004/38/ES.
     

 Konzularni oddelek veleposlaništva ima prostore v Prištini, UI. Anton Ceta 6. Uradne ure za delo s strankami konzularnega oddelka so od ponedeljka do četrtka med 9.30 do 12:00 ter med 14:00 in 15:00. V petek ni uradnih ur.

 

Vizumski postopek, ki poteka na Veleposlaništvu Republike Slovenije na Kosovu (če so vsi zahtevani dokumenti predloženi) traja do 15 dni. Povprečni čas obdelave vizumske vloge je 10 dni.
Ob oddaji vizumske vloge na VFS Slovenskem vizumskem centru  VFS zaračuna takso v višini 20EUR na vsakega prosilca. Vizumska taksa se zaračuna ob predložitvi vloge. Če vizumsko aplikacijo umaknete ali če je vizum zavrnjen, se vizumska taksa ne povrne.


Lokalno usklajena spremljajoča dokumentacija, ki jo je potrebno priložiti vlogi za vizum

 

V vizumskih postopkih se lahko v posameznih primerih, poleg lokalno usklajene spremljajoče dokumentacije zahteva dodatno dokumentacijo.


V nujnih primerih (smrt, nesreča, ki vključuje družinskega člana, itd.) in zato nujnega potovanja v najkrajšem možnem času, se obrnite na Veleposlaništvo Slovenije po telefonu ali elektronski pošti, da se dogovorite za pospešeno obravnavanje vizumske vloge. 


V kolikor ste vizumsko vlogo oddali preko Slovenskega viza centra,ki ga upravlja VFS Global, lahko vaša vprašanja v zvezi z vizumskim postopkom naslovite na info.sloveniakos(at)vfshelpline.com ali na telefonsko številko 038-412-712, 038-412-812, in sicer od 09:00 do 16:00 (od ponedeljka do petka).


V kolikor ste vizumsko vlogo oddali na konzularnem oddelku Veleposlaništva Slovenije lahko vaša vprašanja glede postopka naslovite na sloembassy.pristina(at)gov.si ali na telefonsko številko 00 383 (0) 38 246 255 od 15.00 do 16.00 (ponedeljek- četrtka).


Informacije o postopku za izdajo vizuma in vizumskih taksah so objavljene na spletni strani veleposlaništva http://www.pristina.embassy.si/index.php?id=4410&L=%2717

in na spletni strani Slovenskega viza centra, ki ga upravlja VFS Global http://www.vfsglobal.com/Slovenia/Kosovo/english/index.html


Vloge za izdajo dovoljenj za prebivanje in vloge za nacionalne (dolgoročne) vizume D ne sprejemajo na Slovenskem viza centru, ki ga upravlja VFS Global. Konzularni oddelek Veleposlaništa Republike Slovenije na Kosovu sprejema vloge za dovoljenje za prebivanje in vloge za nacionalne (dolgoročne) vizume D, in sicer med delovnim časom veleposlaništva. 

 

Vsi obrazci se na veleposlaništvu dobijo brezplačno. Vse takse se na veleposlaništvu plačujejo z nakazilom na bančni račun veleposlaništva ali preko plačila z bančno ali kreditno kartico. Veleposlaništvo z gotovino ne posluje. V primeru oddaje vizumske vloge preko VFS Slovenskega vizumskega centra je plačilo takse možno v gotovini ali preko bančne oziroma kreditne kartice. Vsakršna dodatna plačila za kakršno koli posredovanje ali obljubo, da bosta vizum ali dovoljenje izdana, niso dovoljena.

 

Dodatne informacije o konzularnih storitvah za kosovske državljane so na voljo na spletni strani veleposlaništva http://www.pristina.embassy.si/index.php?id=3365

 

 

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

 

Splošno

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat Republike Slovenije.

 

Zaradi izbruha ošpic na Kosovu in nevarnosti širjenja bolezni tudi v Slovenijo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vsem, ki bodo v potovali na Kosovo svetuje, naj preverijo ali so zaščiteni proti tej bolezni. Tistim, ki proti ošpicam niso zaščiteni, svetujejo, da pred potovanjem na Kosovo opravijo cepljenje.

 

Zaradi možnih incidentov Ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje vsa nenujna potovanja na območja mest Zubin Potok, Kosovska Mitrovica (predvsem severni del mesta), Leposavič in Zvečan. Priporočamo dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

 

Splošne razmere na Kosovu ostajajo mirne, vseeno pa obstaja možnost posameznih incidentov.

 

Svetujemo previdnost in izogibanje krajem morebitnih demonstracij in protestov. Priporočamo redno spremljanje informacij iz množičnih medijev in pridobitev podatkov tudi iz drugih virov.


Kosovo se nahaja na potresno aktivnem območju, zato so občasno mogoči manjši potresi. Večji potresi so manj verjetni, vendar so se v preteklosti že zgodili.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije

Anton Ceta 6 

10000 Priština

Kosovo 

T:(+) 381 38 224 112 Veleposlanik 

T: (+) 381 38 246 255 Konzularni oddelek

SLO: (01) 478 6585
F: (+) 381 38 246 256

E: sloembassy.pristina(at)gov.si

Splet: www.pristina.veleposlanistvo.si

Nj. eksc. gospod Bojan Bertoncelj, veleposlanik

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Kosovo

Tivolska c. 48, 1000 Ljubljana

1000 Ljubljana

T: (+) 386 1 541 54 10

F: (+) 386 1 541 54 11

E: embassy.slovenia(at)rks–gov.net

Nj. eksc. gospod Avni Kastrati, veleposlanik