Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

GRČIJA

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Grčijo vizuma ne potrebujejo.

 

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

 

Državljani Grčije ne potrebujejo vizuma za vstop v Slovenijo.

 

Splošno

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat Republike Slovenije.

 

Svetujemo splošno previdnost, spremljanje informacij lokalnih medijev in upoštevanje napotkov lokalnih organov. V turistični sezoni posebej opozarjamo na previdnost in skrbno ravnanje z osebnimi dokumenti, gotovino.

 

V Grčiji so pogoste stavke. Včasih jih skličejo zelo na hitro in lahko ovirajo delovanje javnega prevoza v Grčijo in iz nje (vključno z letališči in pristanišči). Prav tako v središču Aten in v drugih krajih pogosto potekajo protesti. Protestom se izogibajte in upoštevajte nasvete lokalnih varnostnih organov.

 

V primerih nepravilnega parkiranja, ima policija pravico odvzema registrskih tablic, dokler se ne plača kazen. Po plačilu prekrška lahko vračilo registrskih tablic traja nekaj dni.

 

V izogib zapletom na grških mejah obveščamo, da je v Grčiji v veljavi zakon o omejitvi uvoza goriva v standardnih rezervoarjih komercialnih motornih vozil za prevoz blaga na 200 litrov na vozilo, ki vstopa na grško ozemlje iz tretjih držav (ne EU članic). Zakon določa največjo dovoljeno količino goriva v standardnih rezervoarjih tovornjakov za javno uporabo na 200 litrov in 150 litrov goriva za vlečno hladilno vozilo (prikolico). V primeru večje količine goriva v rezervoarju, je voznik dolžan plačati dajatev in davek pristojni carinarnici. Informacija je koristna za slovenske prevoznike, ki se soočajo s plačilom dajatev ob vstopu v Grčijo, v kolikor imajo v rezervoarjih količino goriva, ki presega navedeno vrednost.

 

Divje kampiranje je v Grčiji strogo prepovedano, zagrožene pa so tudi stroge kazni.

 

Potresi v Grčiji so dokaj pogosti. Ob potresu svetujemo, da upoštevate navodila lokalnih oblasti glede ravnanja (napotki grških oblasti v angleškem jeziku v brošuri).

 

Poleti 2018 se je v Grčiji povečalo število okužb z virusom Zahodnega Nila, predvsem v predelih Atike, Pireja in vzhodnega dela Grčije, Viotia, Evia, Korint ter v mestu Rethymno na Kreti. Gre za sezonski virus (predvsem v poletnih mesecih), ki ga prenašajo komarji. Večina okuženih bolezen preboli brez simptomov, le okoli 20 odstotkov pa jih razvije vročinsko bolezen z glavobolom in slabim počutjem, kar je glavni simptom virusa Zahodnega Nila. Pri manj kot odstotku okuženih pa lahko sledi težja nevrološka bolezen. Priporočamo preventivne ukrepe (npr. uporaba repelentov proti komarjem) in spremljanje lokalnih obvestil.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, če obstajajo kakšne omejitve ter, ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije

Kifissias Avenue 280 & Dimokratias 1

154 51 Neo Psychico

Atene

Grčija

T: (+) 30 2 10 672 00 90/91

SLO: (01) 478 6582

F: (+) 30 2 10 677 56 80

E: sloembassy.athens(at)gov.si

Splet: www.atene.veleposlanistvo.si/

Pristojno za: Ciper

Nj. eksc. gospa Anita Pipan, veleposlanica

  

Konzulat Republike Slovenije 

Soulioti 21  

546 42 Solun 

Grčija

T: +30 2311 999999  

F: +30 2311 999997 

e-mail: slo.thessaloniki@gmail.com

g. Nikolas Takas, častni konzul  

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Grčije

Trnovski pristan 14

SI-1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 1 420 14 00

F: (+) 386 1 281 11 14

E: gremb.lju(at)mfa.gr

Splet: www.mfa.gr/ljubljana

Nj. eksc. gospod Eleftherios Kouvaritakis, veleposlanik