Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ČRNA GORA

Vstop v državo

Slovenski državljnani za vstop v Črno goro vizuma ne potrebujejo.

 

Slovenskim državljanom vizum ni potreben in lahko v Črno goro vstopajo ter tam bivajo do 30 dni na podlagi slovenske osebne izkaznice. V primeru vstopa v Črno goro z osebno izkaznico mejni policisti Črne gore na zaprosilo slovenskega državljana – turista izdajo prepustnico - potrdilo o vstopu imenovano »Lični karton«, na podlagi katere lahko slovenski državljan, v primeru potrebe, dokazuje kraj, datum in čas vstopa v Črno goro.
Na podlagi slovenskega potnega lista je bivanje brez vizuma na celotnem ozemlju Črne gore dovoljeno do 90 dni. Zaradi dokazovanja datuma in kraja vstopa slovenskega državljana – turista v Črno goro mora le-ta poskrbeti/zaprositi za odtis vstopnega žiga v potni list (vstopni žig pomeni potrdilo o vstopu).

 

Državljani Črne gore ne potrebujejo vizuma za vstop v Slovenijo.

 

Prijava začasnega bivanja v državi
Slovenski državljani morajo svoje bivanje v Črni gori v roku 24 ur prijaviti pooblaščeni turistični agenciji, izpostavi turistične organizacije oziroma policijski postaji v kraju. Ob prijavi se izda potrdilo o prijavi bivanja. V primeru, da se slovenski državljan nastani v hotelu ali drugem turističnem objektu, je dolžnost turističnega podjetja oziroma lastnika turističnega objekta, da prijavi njegovo bivanje v Črni gori v roku 12 ur.
V primeru tranzita ozemlja Črne gore bivanja v času 72 ur ni potrebno prijaviti. V tem primeru bi lahko veljalo, če potuje s slovensko osebno izkaznico potrdilo »Lični karton«, na katerem so zapisani osnovni podatki o vstopu v Črno goro oziroma vstopni žig v potnem listu.

Ob prijavi se plača turistična taksa, katere višina se od občine do občine razlikuje. Izpostava Turistične organizacije in Policijska postaja provizije za prijavo začasnega bivanja ne zaračunavata, medtem, ko pooblaščena Turistična agencija določeno provizijo zaračuna.

Popotnike opozarjamo, da je po prihodu v državo potrebno opraviti prijavo na Policiji ali v izpostavi Turistične organizacije ali v eni od enot pooblaščene Turistične agencije in sicer v 12 urah ob namestitvi v hotelih (dolžnost hotela – v kolikor hotel oz. drugi izvajalec turističnih storitev tega ni opravil lahko turisti svoje bivanje v hotelu oz. pri drugem izvajalcu turističnih storitev dokazujejo s predložitvijo računa) oziroma v 24 urah ob namestitvi pri zasebnikih (velja tudi za bivanje pri sorodnikih in prijateljih). V nasprotnem primeru so za turiste predvidene kazni, ki so visoke. Zadnja kontrola prijave se izvaja ob odhodu iz Črne gore.

Tujci, državljani tretjih držav, ki imajo veljavno dovoljenje za začasno prebivanje v Republiki Sloveniji ali veljavni schengenski vizum za večkraten vstop v Republiko Slovenijo, lahko vstopijo v Črno goro in tam bivajo sedem (7) dni 
 
Podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani Veleposlaništva RS v Podgorici, po njihovi e-pošti - sloembassy.podgorica(at)gov.si - ali po telefonu (+ 382 20 618 151).

 

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 

Splošno

 

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat Republike Slovenije.

 

Popotnike obveščamo, da je po prihodu v državo potrebno opraviti prijavo na policiji: v primeru namestitve v hotelih v 12 urah, v primeru namestitve v zasebnih sobah pa v 24 urah. V nasprotnem primeru so za turiste predvidene kazni.

 

Slovenski državljani, zavarovane osebe med začasnim bivanjem v Črni gori (na zasebnem potovanju, v času ko delajo v tujini, na službenem potovanju strokovnem izpopolnjevanju ali študiju v tujini) lahko uveljavljajo zdravstvene storitve z listino (evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja oz. s konvencijskim potrdilom).
Z evropsko kartico se je potrebno zglasiti na pristojnem uradu zdravstvenega zavarovanja v kraju začasnega bivanja v primeru nujnosti pa se lahko zglasite neposredno pri izvajalcih zdravstvene storitve, ki so del javne oz. državne zdravstvene mreže.

 

V Črni gori so slovenske zavarovane osebe upravičene le do nujnih zdravstvenih storitev in sicer po predpisih posamezne države (op.: Pravna podlaga je Sporazum med Republiko Slovenijo in Črno goro o socialnem zavarovanju (Ur.l. RS, - Mednarodne pogodbe, št. 9/11) in Administrativni dogovor o izvajanju Sporazuma med Republiko Slovenijo in Črno goro o socialnem zavarovanju(Ur.l.RS,-Mednarodne pogodbe, št.9/11).

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

Častni konzuli

Častni konzularni funkcionarji (večinoma tuji državljani) nimajo neposrednih konzularnih pristojnosti. Dopolnjujejo mrežo slovenske diplomacije, ne morejo je pa v celoti nadomestiti. Lahko svetujejo, nudijo koristne informacije, kaj več pa jim ta status ne omogoča. Svoje delo opravljajo brez plačila, v svoji organizaciji in za svoj denar.

Konzulat Republike Slovenije
Ulica Branka Čalovića bb
85000 Bar
Črna gora
T/F: +386 30 311 714
GSM: + 386 69 030 096

E: kalamperovic.jusuf(at)gmail.com

Jusuf Kalamperović, častni konzul

 

 

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije

Atinska ulica 41

81000 Podgorica

Črna gora

T: (+) 382 20 618 150

SLO: (01) 478-6593

F: (+) 382 20 655 671

E: sloembassy.podgorica(at)gov.si

Splet: www.podgorica.veleposlanistvo.si

Nj. eksc. gospod Mitja Močnik, veleposlanik

 

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Črne gore

Njegoševa cesta 14

SI-1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 1 439 53 64

F: (+) 386 1 439 53 60

E: slovenia(at)mfa.gov.me

Nj. eksc. prof. dr. Vujica Lazović, veleposlanik

 

Konzulat Črne gore 

Tavčarjeva ulica 41

SI-4000 Kranj

Slovenija

T: (+) 386 590 830 70

(+) 386 590 830 71

(+) 386 590 830 72 

F: (+) 386 590 830 73

E: konzulat-cg(at)doclea.si

gospod Vojislav Kovač, častni konzul