Skoči na vsebino

CIPER

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop na Ciper vizuma ne potrebujejo. 

 

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico. Na severni del Cipra, ki ni pod dejanskim nadzorom Republike Ciper, vstop z osebno izkaznico ni možen.

 

Državljani Cipra za vstop v Slovenijo vizum ne potrebujejo.

 

Tujci, ki prebivajo na Cipru, lahko za vizum zaprosijo na spodnjem naslovu.

 

Veleposlaništvo Slovaške republike
4 Kalamatas Street
Acropolis
P.O. Box 21165
CY-2002 Nicosia
Ciper
T: +357 22 879 681
F: +357 22 311 71
E: emb.nicosia(at)mzv.sk

skembassy(at)cytanet.com.cy

Na vrh

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Na vrh

Splošno

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

 

Nudenje konzularne pomoči slovenskim državljanom na severnem delu Cipra je lahko omejeno, saj angažiranje uradnih ciprskih organov na tem območju ni možno, pogoji posredovanja slovenskih predstavništev ali predstavništev drugih držav članic EU v regiji pa so zelo oteženi.

Organi Republike Ciper opozarjajo, da so uradni prehodi za vstop na otok letališča in pristanišča na ozemlju Republike Ciper (južni del otoka), mejno črto med južnim in severnim delom Cipra pa se da zakonito prečkati prek sedmih mejnih prehodov: dveh na zahodnem delu (Limnitis/Yesilirmak; Astromeritis/Zodeia), treh v Nikoziji (Ayios Dometios/Metehan; palača Ledra in Ledra/Lokmaci, slednja dva prehoda sta namenjena pešcem in kolesarjem) ter dveh mejnih prehodov na vzhodu (Pergamos/Pyla in Ayios Nicolaos/Strovilia).

 

Slovenskim državljanom svetujemo, da se pri odločanju za nakup ali sklenitev kakšnega drugega pravnega posla v zvezi z nepremičninami na severnem delu Cipra, ki ni pod dejanskim nadzorom Republike Ciper, predhodno posvetujejo  z odvetnikom ali drugim pooblaščenim pravnim strokovnjakom. Obstaja namreč možnost uveljavljanja pravnih zahtevkov grških Ciprčanov, ki so bili s severnega dela Cipra razseljeni leta 1974, glede lastništva na nepremičninah na severnem delu Cipra, s potencialno resnimi pravnimi in finančnimi posledicami.

 

Sodišče Evropske unije je v aprila 2009 izdani sodbi v zadevi Apostolides proti Orams (C-420/07) razsodilo, da je mogoče sodbo ciprskega sodišča zoper državljana druge države članice EU, ki sta kupila nepremičnino od tretje osebe brez soglasja razseljenega ciprsko grškega pravnega lastnika, priznati in izvršiti v drugi državi članici EU, tudi v Republiki Sloveniji.

 

Poleg tega je na Cipru nakup, prodaja, najem ali oglaševanje prodaje nepremičnin na severnem delu Cipra, ki so v lasti grških Ciprčanov, kaznivo dejanje, ki se kaznuje z do 7 letno zaporno kaznijo, kazniv pa je tudi poskus storitve tega kaznivega dejanja.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

Na vrh

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo: glej Grčija

 

Generalni konzulat Republike Slovenije
Anexartisias 61
3040 Limassol
Ciper
T: (+) 357 25 367006
F: (+) 357 25 377913
E: evros(at)cy.net
g. Evros Alexandrou, častni generalni konzul

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Ciper

Neulinggasse 37/4/MZ

A-1030 Dunaj

Avstrija

T: (+) 431 513 06 30

F: (+) 431 513 06 32 

E: office(at)cyprusembassy.at

Nj. eksc. g. Marios P. Ieronymides, veleposlanik


Konzulat Republike Ciper

Stari trg 3

SI-1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 1 241 83 22

(+) 386 41 613 026

F: (+) 386 1 241 83 80

E: matjaz.ovsenik(at)dom.si

g. Matjaž Ovsenik, častni konzul