Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Združene Arabske Emirate vizuma ne potrebujejo.

 

Državljani Združenih Arabskih Emiratov ne potrebujejo vizuma za vstop v Slovenijo.

 

Tujci, ki niso državljani Združenih Arabskih Emiratov in tam prebivajo, lahko za vizum zaprosijo na spodnjem naslovu.

 

Generalni konzulat Zvezne republike Nemčije

 

 

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov. 

 

 

Splošno

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Zaradi nenehnih napetosti v srednjevzhodni regiji in protestov v arabskem svetu ni mogoče izključiti možnosti terorističnih napadov. Popotnikom zato svetujemo pozornost ter nevpadljivo in spoštljivo obnašanje.

 

ZDA in Velika Britanija so z 21. marcem 2017 potnikom na letih z in na 10 letališč: Kairo, Aman, Kuwait City, Casablanca, Doha, Riad, Jeddah, Abu Dhabi, Dubaj ter Istanbul prepovedale elektronske naprave v osebni prtljagi, ki so večje od mobilnega telefona (tablice, računalniki itd.).

 

Popotnikom svetujemo, da se izogibajo morebitnim protestom in zborovanjem, še posebno tistim ob petkovih molitvah.

 

Posebno pozornost svetujemo popotnicam, ki potujejo same ter staršem, ki potujejo z otroki ali najstniki.


Zaradi nerešenega spora med Združenimi arabski emirati in Iranom glede otokov Tomb (malega in velikega) in Abu Musa ter zaradi aretacij in pregledov, ki jih izvaja iranska mornarica na tem območju, popotnikom svetujemo, da ne plujejo v bližini omenjenih treh otokov. Priporočljivo je, da ste od otokov oddaljeni vsaj nekaj deset milj.

 

Področja, kjer se svetuje pozornost: vojaška področja, mošeje (v katere smejo vstopiti le muslimani), naftne ploščati in polja, tržnice in kraji, kjer je veliko ljudi. Moški se morajo izogibati mest, ki so namenjena le ženskam.
 

Za vožnjo po Združenih arabskih emiratih je potrebno imeti mednarodno vozniško dovoljenje.

 

Vožnja pod vplivom alkohola (kar koli je več kot 0 promilov) predstavlja v Združenih arabskih emiratih kriminalno dejanje. V primeru nesreče pod vplivom alkohola je zelo verjetno, da je zavarovalna polica razveljavljena.

 

Ekskurzije v puščavo so lahko nevarne, če nimate ustrezno opremljenega vozila na štirikolesni pogon. Svetujemo, da vedno potujete v konvoju, da imate s seboj zadostne količine vode in prenosni telefon.

 

Posedovanje, uživanje ali trgovanje z drogami je strogo prepovedano. Kazni za prekrške v zvezi z drogami (tudi minimalnih količin) so izredno visoke. Kazen za trgovanje z drogami je lahko tudi smrtna kazen. Posedovanje tudi minimalnih količin drog je kaznovano z najmanj štirimi leti zaporne kazni. Za posedovanje drog se smatra tudi prisotnost drog v krvi.

 

Alkoholne pijače strežejo nekateri hoteli in klubi. Pitje alkohola ali pijanost na drugih javnih mestih je nezakonito.

 

Ženske morajo biti na javnih mestih oblečene spodobno. To pomeni, da morajo imeti pokrita ramena in noge, spodnje perilo ne sme biti vidno. Kopalke se lahko nosi le na plažah ali na kopališčih.

 

Javno razkazovanje naklonjenosti (objemanje, poljubljanje) ni dovoljeno. Za roko se lahko drži le poročen par.

 

Poseben problem predstavljajo primeri, ko neporočena ženska rodi v Združenih arabskih emiratih. Lahko se zgodi, da tamkajšnji organi ne izdajo rojstnega lista za otroka, lahko tako žensko tudi aretirajo in zaprejo v zapor. Za pridobitev rojstnega lista je torej potrebno imeti poročni list. Tamkajšnji organi lahko primerjajo datum rojstva z datumom poroke.

 

Nezakonito je bivati z osebo nasprotnega spola v isti hotelski sobi, v kolikor osebi nista poročeni ali v tesni sorodstveni vezi.

 

Homoseksualna razmerja so nezakonita.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije

(Embassy of the Republic of Slovenia)

12-01 Office Tower, Capital Plaza

Khalifa Street, Corniche, Abu Dhabi

Združeni arabski emirati

(United Arab Emirates)

T: +971 2 672 7062

F: +971 2 672 7067

W: www.abudabi.veleposlanistvo.si

E: sloembassy.abudhabi@gov.si

Nj. eksc. gospod Oto Pungartnik, veleposlanik

 

oz. Embassy of the Republic of Slovenia

      P.O.Box: 30395, Abu Dhabi

      United Arab Emirates

 

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Združenih arabskih emiratov

Chimanistraße 36

A-1190 Dunaj

Avstrija

T: (+) 431 368 14 55

F: (+) 431 368 44 85

E: viennaEMB(at)mofaic.gov.ae

Nj. eksc. gospod Hamad Al Kaabi, veleposlanik