Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

UZBEKISTAN

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Uzbekistan.

Od 1. februarja 2019 je mogoče v Uzbekistan vstopiti brez vizuma. Olajšava velja za bivanje do 30 dni. Za več informacij o drugih vstopnih pogojih je potrebno kontaktirati Veleposlaništvo Uzbekistana na Dunaju.

 

Za dodatne informacije se obrnite na Veleposlaništvo Uzbekistana na Dunaju:

Poetzleinsdorferstrasse 49
1180 Dunaj
Avstrija
T: (+) 43 1 315 39 94 ali (+) 43 1 315 39 95
F: (+) 43 1 315 39 93
E: info(at)usbekistan.at
http://www.usbekistan.at/publish/uk/index.shtml

 

 

Državljani Uzbekistana potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo.

 

Za izdajo vizumov je pristojno:

Veleposlaništvo Italijanske Republike
Yusuf Khos Khojib 40
700031 Taškent
Uzbekistan
T: (+) 998 711 521 119
F: (+) 998 711 206 606
E: segreteria.tashkent(at)esteri.it, consolare.tashkent(at)esteri.it
www.ambtashkent.esteri.it

 

 

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 

V preteklosti so bile zaradi terorističnih napadov ali zaradi političnih napetosti začasno zaprte uzbekistanske meje ter povečana pozornost na mejah s Tadžikistan in Kirgizijo. Svetujemo pozornost na obmejnih področjih. Uzbekistan lahko zapre svoje meje tudi v času državnih praznikov in obletnic.

 

Področja, ki se jih je smiselno izogibati: odsvetujemo potovanje na obmejna področja z Afganistanom, Kirgizijo in Tadžikistanom.

Splošno

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

 

V Uzbekistanu obstaja možnost terorističnih napadov ekstremnih islamistov, zato svetujemo pozornost.

 

Področja, kjer je potrebna previdnost
Uzbekistanska vlada je vzpostavila režim nacionalnega nadzora v regiji Surkhandarya v provincah Angorski, Denajzakil, Džarkurganski, Kumkurganskji, Muzrabadski, Sariasijski, Uzunaki, Termezski, Šerabadski in Šurčinski ter v regiji Kaškadarja v provincah Kitabski, Šakrizabski in Kamašinski.

 

V primeru potovanja v sosednje države (Kirgizija, Tadžikistan, Kazahstan, Turkmenistan) svetujemo, da mejo prečkate le na uradnih mejnih prehodih, da se izognete morebitnim miniranih področjem in morebitnih težav s krajevno policijo. Pred potovanjem v sosednje države je smiselno preveriti, ali so meje odprte.


Za vožnjo po Uzbekistanu potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje.

 

Varnostne kontrolne točke so postavljene na obrobju mesta Taškent in drugih mest.


Uzbekistan ima sekularno ustavo. Večina Uzbekistancev je muslimanov. Svetujemo spoštovanje krajevnih tradicij, navad in običajev ter vere.

 

Svetujemo, da imate ves čas s seboj fotokopijo potnega lista, saj policija izvaja redne preglede dokumentov.

 

Posedovanje drog ni zakonito. V državi obstaja prepoved prodaje alkoholnih pijač in tobačnih izdelkov osebam, mlajšim od 20 let. Zaporne kazni so lahko dolgotrajne, razmere v zaporih pa neugodne.

 

Homoseksualnost v Uzbekistanu ni zakonita, zato svetujemo, da v javnosti ne izkazujete naklonjenosti.

 

Pred fotografiranjem vedno prosite za dovoljenje, še posebno pred fotografiranjem vladnih poslopij, letališč, mejnih prehodov, vojaških postojank, policijskih postaj in postaj podzemne železnice.

 
Ob prihodu v državo se je potrebno registrirati v roku treh dni na tkim. Uradu za potovanja v tujino in izhode. Če prenočujete v hotelu, vas registrira hotel. Če potujete v drugo mesto in nameravate tam ostati dlje kot tri dni, boste spet morali opraviti registracijo. Ob odhodu iz države je namreč potrebno imeti popolnoma dokumentirano gibanje po Uzbekistanu, sicer vas lahko oglobijo in izženejo iz države. 

 
Ob prihodu je potrebno izpolniti dva izvoda carinske deklaracije na obrazcu T-6. Preverite, ali so carinski organi žigosali oba izvoda. En izvod zadrži carinik, drugega dobite vi. Varno shranite svoj izvod carinske deklaracije, saj jo boste morali pokazati cariniku ob izhodu iz države. Denar ali vrednejše predmete, ki niso navedeni na carinski deklaraciji, vam lahko zasežejo.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo: glej Rusija

 

Konzulat Republike Slovenije
Ul. Nukus 16 of. 7

100060
Taškent
Uzbekistan
T: (+) 998 71 232 20 49
F: (+) 998 71 233 96 73
E: drugaudit(at)gmail.com 
g. Aliser T. Ishakov, častni konzul