Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

TAJSKA

Vstop v državo

Slovenski državljani, imetniki navadnih potnih listov, za vstop na Tajsko, do 30 dni, vizuma ne potrebujejo.

 

Za več informacij je potrebno kontaktirati Veleposlaništvo Kraljevine Tajske na Dunaju.

 

 

Državljani Tajske potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo.

 

Za vizum za vstop v Republiko Slovenijo se lahko zaprosi  na Veleposlaništvu Republike Avstrije na Tajskem.

 

Izjeme: Imetniki diplomatskih in službenih potnih listov Kraljevine Tajske lahko v Slovenijo od 14.05.2005 vstopajo brez vizumov. (Sklep Vlade RS z dne 21.05.2005, objavljeno v Uradnem listu RS št.43/2005).

 

 

 

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna zato v te predele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

 

Odsvetujemo vsa nenujna potovanja v južne province Pattani, Yala, Narathiwat in Songkhla.

 

Odsvetujemo potovanja v bližino templjev Preah Vihear in Ta Krabey/Ta Moan ne meji med Tajsko in Kambodžo, kjer lahko pride do oboroženih spopadov med varnostnimi silami.

 

Splošno

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

 

Obstaja nevarnost terorističnih napadov. Napadi se lahko zgodijo kjer koli, tudi na krajih, kjer se zadržujejo tujci in turisti.

 

Kljub temu, da so bile dne 1. 4. 2015 odpravljene izredne razmere v državi, je predsednik vlade v imenu ohranjanja nacionalne varnosti in ščitenja interesov države obdržal neomejeno zakonodajno, izvršilno in pravosodno oblast. Vojska ima tudi v prihodnje podobne pristojnosti pri zagotavljanja varnosti države kot v času izrednih razmer. Posameznikom je brez sodne odredbe lahko odvzeta prostost do 7 dni. Vojska ima še naprej neomejena pooblastila pri preiskovanju premoženja in zasliševanju oseb. Javno zbiranje več kot petih ljudi ostaja prepovedano.

 

Skladno s tajsko zakonodajo morajo imeti turisti svoj potni list vedno pri sebi.
 
Mednarodno letališče v Bangoku (Suvarnabhumi Airport) deluje normalno.
 
Na turističnih območjih na jugu in severu Tajske (npr. Phuket, Krabi, Chiang Mai) je mirno in za turiste ni nobenih omejitev.

Svetujemo previdnost pri sprejemanju pijače od tujcev, v klubih in na zabavah, še posebej v Koh Samuiu in Pattayi ter na zabavah ob polni luni na otoku Koh Phangan. Občasno se zgodi, da turistom v pijačo dajo drogo ter jih nato omamljene napadejo ali okradejo. Nekaj turistov je imelo zaradi zastrupitve s pijačo, v kateri je bila droga, hude psihične težave.

 

Kazni za posedovanje, razpečevanje ali proizvodnjo drog so zelo stroge in lahko vključujejo smrtno kazen.


Slovenski državljani, ki se nahajajo na Tajskem, se lahko v primeru nudenja osnovne konzularne pomoči (npr. izgube/kraja potnega lista) obrnejo tudi na častno konzulko RS, ga. Phatro Putipanpong.

 

Za potni list za vrnitev, ki se ga lahko izda, potrebujete:
• policijski zapisnik
• overjeno fotokopijo izgubljenega/ukradenega potnega lista* (dve biografski strani, iz katere je razvidna slika, datum in kraj rojstva ter tajski vizum)
• 2 sliki


Zato v skladu z napotki za popotnike tudi priporočamo, da na potovanje s seboj vzamete overjeno kopijo potnega lista.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

Častni konzuli

Častni konzularni funkcionarji (večinoma tuji državljani) nimajo neposrednih konzularnih pristojnosti. Dopolnjujejo mrežo slovenske diplomacije, ne morejo je pa v celoti nadomestiti. Lahko svetujejo, nudijo koristne informacije, kaj več pa jim ta status ne omogoča. Svoje delo opravljajo brez plačila, v svoji organizaciji in za svoj denar.

Generalni konzulat Republike Slovenije

298/2 Silom Road, Soi 28

Bangkok 10500

Tajska

T: (+) 66 2 234 76 37

T: (+) 66 2 234 24 81

GSM: (+) 66 8 5956 9194

F: (+) 66 2 237 13 75

E: phatra(at)anitasilk.com

ga. Phatra Putipanpong, častna generalna konzulka

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo: glej Kitajska

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Kraljevine Tajske

Cottagegasse 48 A-1180 Dunaj

Avstrija

T: (+) 43 1 478 33 35

F: (+) 43 1 478 29 07

E: embassy(at)thaivienna.at

WWW: www.thaivienna.at

 

Generalni konzulat Kraljevine Tajske

Pražakova ulica 12

1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 1 433 30 26

F: (+) 386 1 433 31 93

E: kokon(at)siol.net

WWW: http://www.tajska.si/