TAJSKA

Vstop v državo

Slovenskim državljanom

Za turistično bivanje do 30 dni vizum ni potreben. Za več informacij je potrebno kontaktirati Veleposlaništvo Kraljevine Tajske na Dunaju.

 

Tujim državljanom

Vizum je potreben.

 

Na podlagi sporazuma med Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Avstrije in Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije lahko tujci, ki živijo na Tajskem, od 01.05.2007 za vizum za vstop v Republiko Slovenijo zaprosijo na Veleposlaništvu Republike Avstrije na Tajskem.

 

Izjeme: Imetniki diplomatskih in službenih potnih listov Kraljevine Tajske lahko v Slovenijo od 14.05.2005 vstopajo brez vizumov. (Sklep Vlade RS z dne 21.05.2005, objavljeno v Uradnem listu RS št.43/2005).

 

Novost: Predvidoma konec l. 2012 bo Tajska na vstopnih točkah v državo za imetnike biometričnega potnega lista namestila naprave za samodejno kontrolo potnih listov. Tisti, ki bodo želeli uporabljati to napravo, se bodo morali pred prvo uporabo prijaviti na kontrolni točki za vstop v državo, kjer jim bo pristojni v potni list prilepil posebno nalepko. Potni list bo mogoče na tej napravi nato preveriti ob naslednjih obiskih Tajske pa vse do konca veljavnosti potnega lista. Pri zamenjavi biometričnega potnega lista z novim, bo potrebno zgoraj omenjeni postopek ponoviti.

 

V primeru preveritve potnega lista na tej napravi, vstopnega in izstopnega žiga v potnem listu ne bo.

 

Konzularna zaščita

V državi je častni konzul.

Na vrh

Varnost potovanj

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te predele države odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Na vrh

Splošno

Opombe

 

20. maja 2014 je poveljnik tajske vojske razglasil izredno stanje na celotnem ozemlju Tajske, kar tajskim silam daje precejšnja pooblastila, med drugim tudi pravni okvir za posredovanje v primeru neredov. Na ulicah Bangkoka in bližnjih provinc je povečano število vojakov in oklepniki. Slovenskim državljanom, ki potujejo na Tajsko svetujemo, da se izogibajo demonstracij in protestnih shodov. Glede na hiter razvoj dogodkov priporočamo stalno spremljanje lokalnih in socialnih medijev.

 

Policijska ura, ki je bila na Tajskem v veljavi od 22. maja 2014, je bila dne 13. junija 2014 popolnoma ukinjena. 

 

Mednarodno letališče v Bankoku (Suvarnabhumi Airport) zaenkrat deluje normalno, so pa možne daljše čakalne vrste na mejni kontroli in pri varnostnem preverjanju. Zaradi varnostnega preverjanja lahko prihaja do večjih zastojev na cestah.

 

Na turističnih območjih na jugu in severu Tajske (npr. Phuket, Krabi, Chiang Mai) je mirno in za turiste ni nobenih omejitev.

 

Slovenski državljani, ki se odpravljajo na Tajsko ali se tam že nahajajo, lahko izpolnijo poseben obrazec in ga posredujejo veleposlaništvu RS v Pekingu.

 

Politične demonstracije se v Bankoku in po drugih krajih v državi nadaljujejo. Večina protestov je bilo mirnih, nekaj pa se jih je končalo z nasiljem. Stanje je nepredvidljivo in pričakuje se nadaljnje proteste. 

 

Tajska vlada je za pomoč turistom v času protestov vzpostavila dve telefonski liniji (1155 in 1672) ter informacijske točke na nacionalnem stadionu Hua Mak, na obeh bankoških letališčih (Suvarnabhumi in Don Muang), na glavnih postajah nadzemne železnice, BTS (Siam, Phaya Thai, Ekkamai, Wongwienyai) in na postaji podzemne železnice MRT Hua Lamphong.

 

Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna v province Pattani, Yala, Narathiwat in Songkhla na tajsko malezijski meji.

 

Vojno pravo je v veljavi v provincah Pattani, Yala, Narathiwat in v okrožju Sadao (provica Songkhla).

 

Na skrajnem jugu države skoraj ne mine dan brez napadov (požigi, bombardiranje in streljanje) na civiliste in člane varnostnih organov, vladna poslopja, turistične hotele, diskoteke in bare, trgovine, tržnice, supermarkete, šole, javna prevozna sredstva in vlake. Od januarja 2004 je bilo v napadih ubitih več kot 3500 ljudi, več tisoč je bilo ranjenih, od tega peščica tujih turistov.

 

Zaradi prisotnosti vojske in morebitnih spopadov odsvetujemo vsa potovanja v okolico templja Preah Vihear (po tajsko Kaoi Pra Viharn) in v okolico templja Ta Krabey/Ta Moan na meji s Kambodžo. Kadar ste namenjeni v kraje ob tajsko kamboški meji oz. nameravate prečkati to mejo vam svetujemo previdnost ter spremljanje krajevnih novic.

 

Nevarnost terorističnih napadov je velika. Napadi se lahko zgodijo kjer koli, tudi na krajih, kjer se zadržujejo tujci in turisti.

 

Svetujemo previdnost pri sprejemanju pijače od tujcev, v klubih in na zabavah, še posebej v Koh Samuiu in Pattayi ter na zabavah ob polni luni na otoku Koh Phangan. Občasno se zgodi, da turistom v pijačo dajo drogo ter jih nato omamljene napadejo ali okradejo. Nekaj turistov je imelo zaradi zastrupitve s pijačo, v kateri je bila droga, hude psihične težave.

 

Svetujemo, da imate potni list, denarnico in druge dragocenosti varno shranjene.

 

Skladno s tajsko zakonodajo se pričakuje, da imajo turisti svoj potni list list vedno pri sebi.

 

Slovenski državljani, ki se nahajajo na Tajskem, se lahko v primeru nudenja osnovne konzularne pomoči (npr. izgube/kraja potnega lista) obrnejo tudi na častno konzulko RS, ga. Phatro Putipanpong.

 

Za potni list za vrnitev, ki se ga lahko izda, potrebujete:
• policijski zapisnik
• overjeno fotokopijo izgubljenega/ukradenega potnega lista* (dve biografski strani, iz katere je razvidna slika, datum in kraj rojstva ter tajski vizum)
• 2 sliki


Zato v skladu z napotki za popotnike tudi priporočamo, da na potovanje s seboj vzamete overjeno kopijo potnega lista.

V skladu z novimi določili Ministrstva za Finance Tajske je potrebno vsoto denarja, ki presega višino 20,000 USD (oz. enako vsoto v drugi valuti), ki se jo vnaša ali iznaša iz države, prijaviti njihovi carinski službi. Za več informacij se lahko obrnete na Veleposlaništvo Tajske na Dunaju.

 

 

Kazni za posedovanje, razpečevanje ali proizvodnjo drog so zelo stroge in lahko vključujejo smrtno kazen.

 

Uporabne telefonske številke


Turistična policija: 1155
 
Bolnišnice:

- Bumrungrad Hospital: 02 667 29 29

- Samitivej Hospital: 02 392 00 11

- Saint Louis Hospital: 02 675 50 00

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

 

 

Več informacij o cepljenju in ostalih zdravstvenih priporočilih…

 

 

Popotniki lahko pred potovanjem prostovoljno izpolnite obrazec Podatki o potovanju v tujino in ga pošljete na Konzularni sektor. S tem olajšate izvajanje morebitne konzularne zaščite.

 

Povezava na internetu

Ministrstvo za zunanje zadeve

 

 

Na vrh

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije

No. 57, Block F, Ya Qu Yuan, King's Garden Villas

18 Xiao Yun Road, Chao Yang district

100600 Peking

Kitajska

T: (+) 86 10 6 468 11 54

F: (+) 86 10 6 468 10 40

E: vpe(at)gov.si

WWW: http://peking.veleposlanistvo.si

Pristojno za: Ljudska Republika Kitajska, Vietnam, Demokratična ljudska republika Koreja, Mongolija, Tajska

Nje. eksc. gospa Marija Adanja, veleposlanica

 

Generalni konzulat Republike Slovenije

298/2 Silom Road,

Soi 28 Bangkok

Tajska

T: (+) 66 2 234 76 37

(+) 66 2 234 24 81

(+) 66 81 4023222

F: (+) 66 2 23 71 375

E: phatra(at)anitasilk.com

gospa Phatra Putipanpong, častna generalna konzulka

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Kraljevine Tajske

Cottagegasse 48 A-1180 Dunaj

Avstrija

T: (+) 43 1 478 33 35

F: (+) 43 1 478 29 07

E: embassy(at)thaivienna.at

WWW: www.thaivienna.at

Nje. kraljeva visokost princesa Bajrakitiyabha, veleposlanica

 

Generalni konzulat Kraljevine Tajske

Pražakova ulica 12

1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 1 433 30 26

F: (+) 386 1 433 31 93

E: kokon(at)siol.net

WWW: http://www.tajska.si/

gospa Simona Volaj Rakušček, vršilka dolžnosti vodje generalnega konzulata