Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ŠRILANKA

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop na Šrilanko.

 

Šrilanka za vsa turistična in poslovna potovanja v državo zahteva elektronsko odobritev potovanja (ETA - Electronic Travel Authorization). Več informacij je dostopnih na naslednji spletni strani http://www.eta.gov.lk

 

Vizum z veljavnostjo do 30 dni za namen turističnega obiska se lahko pridobi na mejnem prehodu ob vstopu v državo (enostranska odločitev).

 

Za vse dodatne informacije je pristojno Veleposlaništvo Šrilanke na Dunaju.

 

 

Državljani Šrilanke potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo. Vizum potrebujejo tudi za vstop na mednarodni letališki prostor (letališki tranzitni vizum).

 

Za izdajo vizuma je pristojno:

Veleposlaništvo Švice v Colombu
63, Srimath R.G. Senanayake Mawatha (Gregory's Road )
Colombo 7
Sri Lanka
T: +94 11 269 51 17
F: +94 11 269 51 76
E: col.vertretung(at)eda.admin.ch

http://www.eda.admin.ch/colombo

 

Lokalno usklajena spremljajoča dokumentacija, ki jo je potrebno priložiti vlogi za vizum

V vizumskih postopkih, se lahko v posameznih primerih, poleg lokalno usklajene spremljajoče dokumentacije zahteva dodatno dokumentacijo.

 

Varnost potovanj

Odvsetujemo vsa potovanja v to državo.

3. 5. 2019 - Zaradi intenzivne preiskovalne aktivnosti po terorističnih napadih v Colombu in okolici odsvetujemo vsa potovanja v državo.

 

23.4.2019 - Po terorističnem bombnem napadu 21. in 22. aprila  v cerkvah in hotelih na Šrilanki poteka intenzivna varnostna preiskava, ki vključuje tudi policijsko uro v večjih mestih. S tem v zvezi so motene lokalne prometne povezave in komunikacijski sistem mobilne in fiksne telefonije.


Vsem slovenskim državljanom, ki so na otoku ali se tja odpravljajo, svetujemo previdnost, dosledno upoštevanje odločitev lokalnih varnostnih organov in pridobitev ažurne informacije o stanju na ciljni lokaciji pred potovanjem.


Potnikom, ki se želijo predčasno vrniti, odsvetujemo, da bi na ta odhod čakali na letališčih. Najvarneje je izkoristiti letalsko vozovnico v predvidenem terminu.

 

Stanje v provinci na severu države (okrožja Jaffna, Kilinochchi in Mullaittivu) se počasi normalizira. Deminiranje področja še vedno poteka, zato svetujemo izredno previdnost.

 

Splošno

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.


Popotnikom, ki potujejo v Šrilanko svetujemo, da:
- se izogibajo krajem, kjer potekajo politične demonstracije ali zborovanja;
- ne uživajo alkohola, ne kadijo v javnosti in se spoštljivo vedejo do krajevne vere, še posebno na svetih krajih;
- so zelo pozorni pri uporabi javnih prevoznih sredstev (avtobusov in vlakov), še posebno zunaj Colomba;
- ne potujejo v večernih urah;
- spoštujejo nekatera budistična pravila: prepoved nudizma na plažah, prepoved uživanja alkoholnih pijač, uporaba spodobnih oblačil v templjih, v katere se vstopi brez obuval. Žaljenje verskih krajev in simbolov je izredno strogo kaznovano.


Zakonodaja na področju nezakonitih drog je izredno stroga. Predvidene kazni so zelo visoke (vse do dosmrtne zaporne kazni za najhujše prestopke).

 

Istospolna razmerja so zakonsko prepovedana.

 

Prepovedano se je fotografirati pred kipom Bude. Na splošno velja, da se zahteva spoštovanje podob in kipov Bude. Prepovedano je fotografiranje vojaških postojank, vladnih poslopij in vozil, v katerih se prevažajo zelo pomembne osebe.

 

Za samostojno vožnjo po Šrilanki ne zadostujeta ne slovensko ne mednarodno vozniško dovoljenje, ampak je potrebno predhodno pridobiti začasno šrilanško vozniško dovoljenje (za čas enega meseca). Tovrstno vozniško dovoljenje lahko priodobite na Oddelku za motorni promet (Department of Motor Traffic) ob predložitvi potnega lista in vozniškega dovoljenja.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 
Veleposlaništvo:glej Indija


Generalni konzulat Republike Slovenije
Mount Lavinia Hotel
100 Hotel Road
Mount Lavinia
Šrilanka
T: (+) 94 112 711 401 
T: (+) 94 777 722 488

F: + 94 112 738 548
E: mountla(at)sltnet.lk
g. Sanath Ukwatte, častni generalni konzul
 

Tuja predstavništva


Veleposlaništvo Demokratične socialistične republike Šrilanke
Weyringergasse 33-35
A-1040 Dunaj
Avstrija
T: (+) 43 1 503 79 88
F: (+) 43 1 503 79 93
E: slmission(at)srilankaembassy.at

Splet: www.srilankaembassy.at

ga. Irosha Prabhani Cooray, začasna odpravnica poslov

 

Konzulat Demokratične socialistične republike Šrilanke

Dunajska cesta 152

SI-1000 Ljubljana

T: (+) 386 31 380 555

E: aprebil_consulate(at)outlook.com

g. Andrej Prebil, častni konzul