Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

OMAN

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Oman.

 

Za vizum je potrebno zaprositi preko spletne aplikacije na povezavi https://evisa.rop.gov.om/home

 

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest (6) mesecev na dan vstopa v Oman.

 

 

Državljani Omana potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo.

 

Vizum se lahko pridobi na Veleposlaništvu Kraljevine Španije v Muškatu.

 

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo izredno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

 

Plutje po Indijskem oceanu, še posebej ob omanski obali je splošno nevarno zaradi (nasilnih) pomorskih piratov.

 

Odsvetujemo vam potovanje v odmaknjena področja države (puščave, gorovja, obalna področja) in območja, ki so redko naseljena. Določena področja države namreč niso pokrita z mobilnim signalom, zato vam svetujemo, da pred potovanjem na ta področja obvestite neko tretjo osebo ter da potujete v skupini z več vozili ter ustrezno opremljeni (voda, hrana, prva pomoč in zdravila).

 

Splošno

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

 

Pri ekskurzijah v puščavske predele (Wahiba, Rub al Khali itd.) vam svetujemo, da potujete v konvoju (vsaj dveh vozil) z osebami, ki dobro poznajo puščavo in po možnosti načrtovano pot, da imate s seboj ustrezna navigacijska, signalizacijska in komunikacijska sredstva ter sredstva za preživetje.


Oman je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje krajevnih običajev, navad, zakonov in vere ter spoštljivo obnašanje v javnosti. Ženske morajo v javnosti nositi zmerna oblačila – oblačila morajo pokrivati zgornji del rok in noge, spodnje perilo ne sme biti vidno. Razen na turističnih plažah ali na bazenih nošenje kopalk v javnosti ni dovoljeno.

 

Hobiji, pri katerih se uporablja fotoaparate in daljnoglede, npr. opazovanje ptic in letal, je lahko napačno razumljeno, še posebno v bližini vojaških postojank, vladnih poslopij in letališč.

 

Svetujemo, da imate vedno s seboj kopijo identifikacijskega dokumenta (potnega lista), originalni dokument pa shranjen na varnem mestu.

 

Uvoz drog in pornografskega materiala v Oman ni zakonit in lahko vodi do zaporne kazni. Kazni za trgovanje z drogami, tihotapljenje in posedovanje tudi zelo majhnih količin drog so izredno visoke (v nekaterih primerih je zagrožena smrtna kazen). V Omanu ni razlike med tkim. mehkimi in trdimi drogami – za obe so zagrožene enake kazni. 

 

Pitje v javnosti in pijanost na javnem mestu nista zakonita. Homoseksualnost v Omanu ni zakonita.

 

Nekatera zdravila, ki so na voljo v Sloveniji sodijo med prepovedane substance v Omanu. Če potujete v Oman s predpisanimi zdravili, imejte s seboj kopijo zdravniškega recepta ali potrdila. Dodatne informacije so na voljo pri Omanskem ministrstvu za zdravje.


Podrobnejše informacije o priporočljivih cepljenjih pred potovanjem so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

 

Zdravstvene ustanove v Omanu so na splošno dobre. Zdravstvene storitve so plačljive, zato priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo: glej Egipt

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Sultanata Oman

Währinger Straße 2-4/24

1090 Dunaj

Avstrija

T: (+) 43 1 310 86 43

F: (+) 43 1 310 72 68

E: vienna(at)omanembassy.at 

Nj. eksc. dr. Badr Al-Hinai, veleposlanik

 

Konzulat Sultanata Oman

Šmartinska 140

SI-1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 1 585 22 66

F: (+) 386 1 585 22 30

E: castnikonzul.oman(at)gmail.com

g. Jože Mermal, častni konzul