Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

KITAJSKA

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop na Kitajsko. V postopku izdaje vizuma in ob prehodu meje se opravi zajem prstnih odtisov.

 

 

Izjeme:

- za Hong Kong in Macao vizum do 90 dni ni potreben;

- za Tajvan vizum do 90 dni ni potreben (več informacij);

- vizum ni potreben za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov do 90 dni.

 

 

Slovenski državljani, ki preko mednarodnega letališča v Pekingu in mednarodnih letališč v Šanghaju (Hongqiao, Pudong), tranzitirajo v ciljno tretjo državo ne potrebujejo tranzitnega vizuma. Za takšen režim je potrebno izpolnjevati pogoje (urejen vizum za tretjo državo, veljavna letalska vozovnica za nadaljevanje potovanja v roku 72 ur po pristanku na letališču). Enako velja tudi za provinco Guandgdong. Mednarodno letališče se nahaja v okolici mesta Guangzhou. Od 2013 veljajo določene olajšave tudi za tranzit preko mednarodnega letališča Chongqing Jiangbei International Airport. Več informacij je dosegljivih na naslednji povezavi. Vstop brez vizuma je mogoč tudi v provinco Hainan pod pogojem, da gre za potovanje v okviru pooblaščene turistične agencije. Več informacij je dosegljivih na naslednji povezavi https//wwwtravelchinaguide.com/cityguides/hainan/visa-free.htm.

 

Tujci starejši od 16 let morajo imeti vedno pri sebi potni list. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo. V roku 24 ur po prihodu na Kitajsko je potrebno svoj prihod prijaviti krajevnemu uradu za javno varnost. Če ste nastanjeni v hotelu, slednji opravi prijavo vašega prihoda omenjenemu uradu.

 

Za več informacij je potrebno kontaktirati Veleposlaništvo LR Kitajske v Ljubljani.

                         

 

Državljani Kitajske potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo. 

 

Izjeme:

- vizum ni potreben za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov za bivanje do 90 dni;

- vizum ni potreben za imetnike potnih listov specialnih administrativnih regij LR Kitajske Hong Kong in Macao do 90 dni;

- vizum ni potreben za imetnike potnih listov Tajvana.

 

Za izdajo vizumov je za področje Šanghaja pristojno Veleposlaništvo RS v Pekingu:

 

Generalni konzulat Republike Avstrije v imenu Slovenije izdaja vizume samo za člane delegacij FAO (Foreign Affairs Office)
Qi Hua Tower, 3rd Floor No. 3A
1375 Huai Hai Road
Shanghai 200031

Kitajska
T: (+) 86 21 647 40 268
F: (+) 86 21 647 11 554
E: shanghai-gk(at)bmeia.gv.at

 

Za področje Hong Konga pa:

Generalni konzulat Zvezne republike Nemčije

G.P.O. Box 250, Hongkong
T: (+) 852 21 05 87 77

T: (+) 852 21 05 87 88
F: (+) 852 28 65 20 33
E: germancg(at)netvigator.com
Splet: http://www.hongkong.diplo.de

 

Prosilci, ki so rezidenti mesta Chongqing ter provinc Gansu, Shaanxi, Sichuan, Yunnan in Guizhou, vlogo za schengenski vizum C podajo na madžarskem konzulatu v Chongqingu ali v madžarskem vizumskem centru v Chongqingu.

 

Prosilci, ki so rezidenti Macaua, vlogo za schengenski vizum C podajo na portugalskem konzulatu v Macauu.

 

Na podlagi sporazuma med Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Madžarske in Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije lahko tujci, ki živijo na Tajvanu za vizum za vstop v Republiko Slovenijo zaprosijo na Madžarskem trgovinskem predstavništvu:

 

Hungarian Commercial Office
3F, No. 97 Jingye 1st Rd.
Tachih, Zhongshan District
Taipei - Taiwan 104
T: (+) 8862 8501 1200
F: (+) 8862 8501 1161
E: hutroff(at)ms24.hinet.net

 

 

S 6.2.2017 je Slovenija na območju Kitajske pri obravnavanju vlog za vizume za kratkoročno bivanje začela sodelovati z outsourcing partnerji. Vizumski centri so odprti v 15 večjih kitajskih mestih, kot je navedeno v tabeli.

 

Z uvedbo outsourcinga se v osnovi ne spreminjajo pogoji za obravnavo vizumskih vlog. Razlika je le v tem, da lahko tujci vloge podajo v spodaj navedenih vizumskih centrih. Centri sprejmejo dokumentacijo, zajamejo prstne odtise in dokumentacijo posredujejo Veleposlaništvu RS v Peking v nadaljnjo obravnavo. Po zaključenem postopku lahko tujci potne listine prevzamejo v centru, kjer so oddali vlogo. Za to storitev plačajo dodatne stroške v višini 22 EUR.

Veleposlaništvo lahko ne glede na uvedbo outsourcinga zahteva, da se prosilec osebno zglasi na predstavništvu. Pogosteje se osebna zglasitev zahteva, ko odrasla oseba prvič prosi za izdajo vizuma ali, če je bil tujec predhodno zavrnjen ter, če predhodnega vizuma ni izkoristil v skladu z namenom, za katerega mu je bil izdan.

Sporazumi o zastopanju, ki jih ima Slovenija sklenjene z druimi državami članicami na Kitajskem  ostajajo še naprej v veljavi.

 

 

Lokalno usklajena spremljajoča dokumentacija, ki jo je potrebno priložiti vlogi za vizum (v angleškem jeziku).

V vizumskih postopkih, se lahko v posameznih primerih, poleg lokalno usklajene spremljajoče dokumentacije zahteva dodatno dokumentacijo.

 

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

V zadnjih tednih v Hongkongu potekajo večji protesti, ki so bili občasno tudi nasilni. Slovenskim državljanom predlagamo, da se lokacijam, kjer prihaja do protestov, popolnoma izogibajo in dosledno upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov. Priporočamo spremljanje aktualnih varnostnih razmer s pomočjo lokalnih in mednarodnih medijev, posebej stanja na letalskem in železniškem prometu ter prevoza z mestnim prometom.

 

V avtonomno pokrajino Tibet v lastni režiji brez potrebnih dovoljenj kitajskih oblasti ni možno potovati. Zaradi negotovih varnostnih razmer v avtonomni pokrajini Xinjiang Uygur lahko kitajske oblasti prepovedo potovanja v nekatere dele pokrajine.

 

Splošno

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat Republike Slovenije.

  

Obdobjetropskih ciklonov traja običajno od maja do novembra. Cikloni najbolj prizadenejo obalne predele jugovzhodne Kitajske. Tajfuni lahko povzročijo poplave in zdrse zemlje, še posebno v osrednjem in južnem delu Tajvana. Zaradi tega so lahko zaprte ceste.

 

Kitajske oblasti striktno vzdržujejo javni red in mir. Svetujemo izogibanje morebitnim demonstracijam in  ne uporabo snemalne ali fotografske opreme. V nasprotnem primeru sicer obstaja tveganje aretacije, izgon iz države ali pridržanje. Še posebno pazljivost svetujemo v Avtonomni regiji Tibet in Avtonomni regiji Ksinjang Ujgur.

 

Na Kitajskem veljajo stroge kazni za prekrške povezane z drogo.

 

Za vožnjo po Kitajski je potrebno opraviti tamkajšnji vozniški izpit.

 

Tajvan

Stopnja kriminala na Tajvanu je nizka. Svetujemo običajno pozornost.

 

Mednarodnega vozniškega dovoljenja, izdanega v Sloveniji, se na Tajvanu ne more uporabljati. Slovenski državljani morajo pridobiti lokalno vozniško dovoljenje. Več informacij lahko najdete na  spletni strani Taipei City Motor Vehicles Office.

 

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest (6) mesecev na dan vstopa na Tajvan.

 

Če nameravate s seboj na Tajvan vzeti zdravila, morate imeti s seboj zdravniško potrdilo, da so ta zdravila namenjena vam. Količine zdravil, ki jih vzamete s seboj se morajo ujemati s količinami zdravil, ki so na zdravniškem potrdilu.

 

 

Hong Kong

Svetujemo, da se popotniki izogibajo mestom množičnih zborovanj. Dodatno naj pozorno spremljajo aktualna poročila in medije.

 

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

 

Častni konzuli

Častni konzularni funkcionarji (večinoma tuji državljani) nimajo neposrednih konzularnih pristojnosti. Dopolnjujejo mrežo slovenske diplomacije, ne morejo je pa v celoti nadomestiti. Lahko svetujejo, nudijo koristne informacije, kaj več pa jim ta status ne omogoča. Svoje delo opravljajo brez plačila, v svoji organizaciji in za svoj denar.

Konzulat Republike Slovenije

Fu Hing Bldg, 9th Floor

10, Jubilee st.

Hong Kong

Kitajska

T: (+) 852 2 545 21 07

F: (+) 852 2 543 46 69

E: phlandpt(at)biznetvigator.com 

gospod Bernard C. W. Lau, častni konzul

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije

LC 04-02, Section C,

No. 7, Beixiaojie Street, Liangmaqiao, Chaoyang District.

100600 Peking

Kitajska

 

SLO: (01) 478 6552

T: (+) 86 10 8 532 6191

F: (+) 86 10 8 532 2026

E: sloembassy.beijing(at)gov.si

Splet: http://peking.veleposlanistvo.si

Pristojno za: Vietnam, Demokratična ljudska republika Koreja, Mongolija, Tajska

Nj. eksc. gospod Janez Premože, veleposlanik

 

Konzulat Republike Slovenije v Šanghaju

2108 Westgate Tower

1038 West Nanjing Road

200041 Šanghaj

Kitajska

g. Miloš Prislan, vodja konzulata 

T: 01 478 6111

T: (+) 86 21 621 830 55

E: sloconsulate.shanghai(at)gov.si 

E: milos.prislan@gov.si 

 

gospa Lukai Wang, asistentka
T/F: (+) 86 21 621 832 35
E:lukai.wang@gov.si

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Ljudske republike Kitajske

Ob Ljubljanici 10

SI-1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 1 620 25 07

F: (+) 386 1 420 28 59 

E: kitajsko.veleposlanistvo(at)siol.net

Splet: http://si.china-embassy.org

Nj. eksc. gospod WANG Shunqing, veleposlanik