Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

KAMBODŽA

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Kambodžo potrebujejo vizum.

 

Za vizum se lahko zaprosi preko spletne aplikacije na naslovu www.evisa.gov.kh oz. preko ministrstva za zunanje zadeve na naslovu www.mfaic.gov.kh.

 

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest (6) mesecev na dan vstopa v Kambodžo.

 

Od 1. septembra 2015 Kambodža omogoča tudi izdajo tranzitnega vizum (D), ki se izda le v primeru tranzita preko Kambodže. Vizum se izda maksimalno za tri dni. Zanj se lahko zaprosi preko elektronske spletne vloge na naslovu napisanem zgoraj.

 

Za več informacij se je potrebno obrniti direktno na predstavništvo Kambodže, ki je pristojno za Slovenijo.

 

 

Državljani Kambodže potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo.

 

Za izdajo vizumov je pristojno:

Veleposlaništvo Francoske Republike
1 boulevard Monivong - BP 18 - Phnom Penh

Kambodža
T: (+) 855 23 430 020
F: (+) 855 23 430 041
E: consulat.phnom-penh-amba(at)diplomatie.gouv

Splet: http://www.ambafrance-kh.org/

 

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 

 

Po nekaterih informacijah je v Kambodži, predvsem na nekaterih območjih, velika nevarnost, ki jo predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva. Več si lahko preberete na naslednji povezavi: http://www.safetravel.govt.nz/destinations/cambodia.shtml

 

Odsvetujemo vsa potovanja na področje templja Preah Vihear (Khaoi Pra Viharn po tajsko) in na področje templja Ta Krabey/Ta Moan na kamboško tajski meji.

 

Splošno

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

 

Svetujemo običajno pozornost zaradi žeparstva. Največ žeparstva je ob obrežjih rek in v Bankoku na področju Phnom Penh ter na plažah in turističnih področjih mesta Sihanoukville.

 

Svetujemo, da državo obiščete v sklopu turistične skupine, da uporabljate izključno taksije, ki jih naroči hotel.


Svetujemo pozornost pri najemu t.i. moto-taksija, ker je lahko voznik takega vozila brez veljavnega vozniškega dovoljenja, prav tako običajno potnik ne prejme zaščitne čelade.


Svetujemo, da se izogibate zborovanj in protestov.


V Kambodži je še vedno veliko število min in neeksplodiranih ubojnih sredstev. Minirana področja večinoma niso označena. Svetujemo, da se v ruralnih predelih držite glavnih cest in poti.

 
Kambodža ima enega najvišjih deležev prometnih nesreč v regiji. Število nesreč s smrtnim izidom ali hudimi poškodbami je veliko. Večina cest je v slabem stanju, zaradi tega odsvetujemo nočne vožnje.
 
Za vožnjo po Kambodži potrebujete kamboško vozniško dovoljenje. Če imate mednarodno vozniško dovoljenje, lahko zaprosite za kamboško vozniško dovoljenje, ki stane 32 USD.

 
Občasno prihaja do nesreč zaradi prenatrpanosti ali slabega vzdrževanja plovil. Plovila večinoma nimajo reševalnih jopičev ali druge varnostne opreme. V suhem obdobju (od marca do maja) se lahko zgodi, da ni ladijskega prevoza po rekah.

 
Kazni za posedovanje, trgovanje ali proizvodnjo drog so visoke. Zaporne kazni so lahko dolge. Razmere v zaporih so slabe.

 

Fotografiranje na letališčih ali v njihovi bližini oziroma v bližini vojaških postojank je prepovedano. Pred fotografiranjem ljudi, le te prosite za dovoljenje.

 

 

Podrobne informacije o priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

KONTAKTI

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Kraljevine Kambodže

Benjamin-Vogeldorff Straße 2 D-13187 Berlin

Nemčija

T: (+) 49 30 48 63 79 01

F: (+) 49 30 48 63 79 72

E: rec-berlin(at)t-online.de

Splet: www.kambodscha-botschaft.de

Nje. eksc. gospa TOUCH Sopharath, veleposlanica