Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

IZRAEL

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Izrael vizuma ne potrebujejo.

 

Za nadaljnje informacije se obrnite na veleposlaništvo Izraela na Dunaju.

Potni list mora biti veljaven vsaj še šest mesecev od dneva načrtovanega odhoda iz države.

 

Državljani Izraela ne potrebujejo vizuma za vstop v Slovenijo.

 

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te predele države odsvetujemo vsa potovanja. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Občasno prihaja do varnostnih incidentov na širšem območju starega mestnega jedra Jeruzalema, v Izraelu (obmejna območja z Gazo, Sirijo in Libanonom, širše območje mesta Um al Fahm) in Palestini (v Gazi in na Zahodnem bregu, vključno z Betlehemom in vzhodnim Jeruzalemom).


Zaradi občasnih raketnih izstrelkov iz Gaze na okoliške kraje v Izraelu odsvetujemo vsa ne nujna potovanja na območje v bližini meje z Gazo. Občasno prihaja do zaostritve varnostne situacije na območju Golana, ki meji s Sirijo, zato odsvetujemo vsa potovanja na to območje. Odsvetujemo tudi ne nujna potovanja v neposredno bližino meje z Libanonom.
 
Svetujemo izogibanje vsem demonstracijam in množičnem zborovanjem, spremljanje medijskih poročil o dogajanju ter upoštevanje nasvetov lokalnih oblasti. Zaradi možnih protestov, ki lahko prerasejo v nasilje in spopade, odsvetujemo ne nujna potovanja na širše območje starega mestnega jedra Jeruzalema, posebej ob petkih. Previdnost zaradi možnih protestov in demonstracij svetujemo tudi pri gibanju v posameznih mestih (npr. Zahodni Jeruzalem, Nazaret, Haifa, Um al Fahm itd.)
 
Opozarjamo na  nevarnost  terorističnih napadov. Svetujemo posebno pozornost na javnih mestih znotraj urbanih področij in odsvetujemo zadrževanje na krajih, kjer se zbira večje število ljudi.
 
Svetujemo previdnost pri uporabi javnih prevoznih sredstev v mestih, predlagamo uporabo taksijev ali t.i. sherut-ov (mini-busov). Svetujemo tudi previdnost pri uporabi javnih prevoznih sredstev med posameznimi kraji v državi. Pogosti so napadi s kamenjem na vozila na nekaterih območjih Zahodnega brega.
 
Priporočamo, da se državljani pred morebitnim potovanjem v Izrael pozanimajo o varnostnih razmerah na Ministrstvu za zunanje zadeve ali na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Tel Avivu.

 
Svetujemo tudi, da nas skupine in državljani Republike Slovenije, ki potujejo v Izrael, o svojem prihodu obvestijo preko Obrazca Podatki o potovanju v tujini .

 

Splošno

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat Republike Slovenije.

 

Opozarjamo na  nevarnost  terorističnih napadov. Svetujemo posebno pozornost na javnih mestih znotraj urbanih področij in odsvetujemo zadrževanje na krajih, kjer se zbira večje število ljudi.
 
Svetujemo previdnost pri uporabi javnih prevoznih sredstev v mestih, predlagamo uporabo taksijev ali t.i. sherut-ov (mini-busov). Svetujemo tudi  previdnost pri uporabi javnih prevoznih sredstev med posameznimi kraji v državi. Potrebna je previdnost med vožnjo po cestah, ki tečejo v bližini arabskih krajev zaradi nevarnosti napadov s kamni in molotovkami. Pogosti so napadi s kamenjem na vozila z izraelsko registrsko tablico na nekaterih območjih Zahodnega brega.
 
Kadar slovenski državljani nameravajo preko Izraela vstopiti na ozemlje Palestine (Zahodni breg in Gaza), naj se o postopku predhodno pozanimajo na izraelskem veleposlaništvu na Dunaju.

 

Osebe, ki potujejo v Izrael, so lahko tako ob vstopu kot izstopu iz države deležne podrobnih vprašanj o kraju, namenu, dolžini in drugih okoliščinah svojega potovanja. Običajno so temeljito pregledani tudi prtljaga, osebni predmeti in oblačila. Lahko se zgodi, da izraelski varnostni organi zahtevajo dostop do prenosnih računalnikov in/ali mobilnih telefonov. Potnikom v takih primerih priporočamo potrpežljivost in upoštevanje navodil pristojnih oblasti.

 

Po informacijah izraelskih organov vstopni/izstopni žigi tujih držav v potnem listu sami po sebi niso razlog za zavrnitev vstopa v Izrael. Po izkušnjah potnikov so lahko žigi nekaterih arabskih oziroma muslimanskih držav, ki jih Izrael vidi kot sovražne, razlog za podrobnejše izpraševanje s strani izraelskih obmejnih organov ob vstopu in/ali izstopu iz države.
 
Izraelske oblasti lahko ob prihodu na letališče Ben Gurion ali na katerega od drugih mejnih prehodov zavrnejo vstop v državo vsem osebam, za katere sumijo, da podpirajo bojkot Izraela in/ali izraelskih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu ali da potujejo na Zahodni breg zaradi izvajanja političnih aktivnosti oziroma za katere sumijo, da so pro-palestinski aktivisti in simpatizerji.
 
Ob vstopu v Izrael prejmete vstopno kartico oz. kartonček (namesto vstopnega žiga v potni list), ki je dokaz zakonitega vstopa v Izrael in ga morate hraniti do izhoda iz države.
 
Skupna sporočila, namenjena ozaveščanju državljanov EU in poslovnih subjektov glede sodelovanja v finančnih in gospodarskih aktivnostih v izraelskih naseljih na zasedenih ozemljih. (več)

 
Priporočamo spremljanje informacij na spletni strani IAA - Israel Airports Authority  , na kateri najdete informacije o izraelskih letališčih ter kopenskih mejnih prehodih in njihovih uradnih urah.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

Častni konzuli

Častni konzularni funkcionarji (večinoma tuji državljani) nimajo neposrednih konzularnih pristojnosti. Dopolnjujejo mrežo slovenske diplomacije, ne morejo je pa v celoti nadomestiti. Lahko svetujejo, nudijo koristne informacije, kaj več pa jim ta status ne omogoča. Svoje delo opravljajo brez plačila, v svoji organizaciji in za svoj denar.

Konzulat Republike Slovenije

Bethlehem of Galilee 3600700

Izrael

T: (+)  972 4 654 7669

F: (+) 972 4 654 5232

E: adi_el(at)012.net.il

gospod Adi Rosenfeld, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije

Azrieli Tower, 35th Floor

132 Menachem Begin Street

Tel Aviv 6701101

Izrael

T: (+) 972 54 808 8808

E: eival(at)vanadis.co.il 

gospod Eival Gilady, častni konzul

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije

50 Dizengof Street, Top Tower, 19th Floor
Tel Aviv 6433222

Izrael

T: (+) 972 3 629 35 63

SLO: (01) 478 6556

F: (+) 972 3 528 22 14

E: sloembassy.telaviv(at)gov.si
Splet: http://telaviv.veleposlanistvo.si

Pristojno za: Izrael

Nje. eks. Barbara Sušnik, veleposlanica

 

Konzularni oddelek:

T: (+) 972 3 629 35 72

Uradne ure so od ponedeljka do petka od 9h do 12h.

 

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Države Izrael

Anton Frank Gasse 20

A-1180 Dunaj

Avstrija

T: (+) 43 1 476 46 542

V nujnih primerih izven delovnega časa:

(+) 43 1 476 46 -502 ali -535

F: (+) 43 1 476 46 564

E: ambassador-slovenia-assistant(at)vienna.mfa.gov.il

Splet: www.mfa.gov.il

Nj. eksc. gospod Eyal Sela, veleposlanik

 

Konzulat Države Izrael

Dunajska cesta 7

1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 8205 43 20

E: honorary(at)consulate-israel.si

gospod Roman Lisac, častni konzul