Skoči na vsebino

IZRAEL

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Izrael vizuma ne potrebujejo.

Za nadaljnje informacije se obrnite na veleposlaništvo Izraela na Dunaju.

Potni list mora biti veljaven najmanj šest (6) mesecev na dan izstopa iz Izraela.

 

Državljani Izraela ne potrebujejo vizuma za vstop v Slovenijo.

Na vrh

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te predele države odsvetujemo vsa potovanja. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

 

Priporočamo, da se državljani pred morebitnim potovanjem v Izrael pozanimajo o varnostnih razmerah na Ministrstvu za zunanje zadeve ali na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Tel Avivu.
 
Svetujemo tudi, da skupine in državljani Republike Slovenije, ki potujejo v Izrael, o svojem prihodu obvestijo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tel Avivu.

  

Odsvetujemo potovanja v  neposredno  bližino Gaze in na mejo z Libanonom in Sirijo. Popotnikom  svetujemo previdnost, spremljanje varnostne situacije ter upoštevanje navodil lokalnih oblasti.

 

Previdnost zaradi možnih protestov in demonstracij svetujemo tudi pri gibanju v posameznih mestih (npr. Zahodni Jeruzalem, Nazareth, Um al Fahm itd.) 

Na vrh

Skupna sporočila, namenjena ozaveščanju državljanov EU in poslovnih subjektov glede sodelovanja v finančnih in gospodarskih aktivnostih v izraelskih naseljih na zasedenih ozemljih

Evropska unija in njene članice zastopajo stališče, da so izraelska naselja na zasedenih ozemljih nelegalna po mednarodnem pravu, da predstavljajo oviro miru, in da ogrožajo rešitev izraelsko-palestinskega spora v smislu dveh držav. EU in države članice ne bodo priznale nobene spremembe meja izpred leta 1967, vključno z Jeruzalemom, razen tistih, o katerih se bosta dogovorili obe strani. Zahodni breg, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, Gaza in Golansko višavje so ozemlja, ki jih Izrael zaseda od leta 1967.

 

Posledično Evropska unija in države članice opozarjajo evropske državljane in poslovne subjekte na tveganja, povezana z ekonomskimi in finančnimi aktivnostmi v naseljih. Finančne transakcije, investicije, nakupi, nabave, kot tudi druge gospodarske aktivnosti (vključno s storitvami, kot je turizem) v izraelskih naseljih, ali ki le-tem koristijo, vsebujejo pravna in ekonomska tveganja, ki izhajajo iz dejstva, da so izraelska naselja po mednarodnem pravu zgrajena na zasedenem ozemlju in niso priznana kot legitimen del izraelskega ozemlja. To ima lahko za posledico spore glede lastništva zemlje, vodnih virov, mineralnih in drugih naravnih virov, ki bi lahko bili predmet nakupa ali investicije.

 

Potrebno je upoštevati tudi možne kršitve mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic.

 

Potencialni kupci in investitorji se morajo zavedati, da bi bodoči mirovni sporazum med Izraelom in Palestino ali med Izraelom in Sirijo lahko imel posledice na pridobljeno lastništvo ali na gospodarske aktivnosti v teh naseljih. V primeru sporov bi države članice zelo težko zagotovile varovanje njihovih interesov.

 

Državljani EU in poslovneži se morajo zavedati tudi potencialnih implikacij za njihov ugled, v primeru sodelovanja z naselji.

 

 

Splošno

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat Republike Slovenije.


Opozarjamo na  nevarnost  terorističnih napadov. Svetujemo posebno pozornost na javnih mestih znotraj urbanih področij in odsvetujemo zadrževanje na krajih, kjer se zbira večje število ljudi.

 

Odsvetujemo uporabo  javnih prevoznih sredstev v mestih  in predlagamo uporabo taksijev ali ti. sherut-ov (mini-busov). Svetujemo tudi  izjemno previdnost pri uporabi javnih prevoznih sredstev med posameznimi kraji v državi. Potrebna je previdnost med vožnjo po cestah, ki tečejo v bližini arabskih krajev zaradi nevarnosti napadov s kamni in molotovkami. Pogosti so napadi s kamenjem na vozila z izraelsko registrsko tablico na nekaterih območjih Zahodnega brega.

 
Kadar slovenski državljani nameravajo preko Izraela vstopiti na ozemlje Palestine (Zahodni breg in Gaza), naj se o postopku predhodno pozanimajo na izraelskem veleposlaništvu na Dunaju. Za tiste, ki potujejo v Palestino, najdete več informacij tukaj.

 

Osebe, ki potujejo v Izrael, so tako ob vstopu kot ob izstopu iz države, lahko deležne daljših zasliševanj o kraju, namenu, dolžini in drugih okoliščinah svojega potovanja. Običajno so temeljito pregledani tudi prtljaga, osebni predmeti in oblačila. Lahko se zgodi, da izraelski varnostni organi zahtevajo dostop do prenosnih računalnikov in/ali mobilnih telefonov. Potnikom v takih primerih priporočamo potrpežljivost in upoštevanje navodil pristojnih oblasti.


Izraelske oblasti lahko ob prihodu na letališče Ben Gourion ali na katerega od drugih mejnih prehodov zavrnejo vstop v državo vsem osebam, za katere sumijo, da potujejo na Zahodni breg zaradi izvajanja političnih aktivnosti oziroma za katere sumijo, da so pro-palestinski aktivisti in simpatizerji.

 

Želimo opozoriti tudi, da lahko izraelski vstopni žig v potnem listu predstavlja težave pri vašem potovanju v številne arabske države (izjema sta Egipt in Jordanija). Če pričakujete, da boste v prihodnje z istim potnim listom potovali v arabske države, lahko izraelske mejne oblasti zaprosite, da vam vstopni žig odtisnejo na ločen list papirja, ki ga morate hraniti do izhoda iz države. Odločitev o odtisu vstopnega žiga na poseben list papirja ali v potni list je v diskrecijski pristojnosti uslužbenca na mejnem prehodu. Od januarja 2013 dalje ob prihodu v Izrael prejmete vstopno kartico oz. kartonček, ki je dokaz zakonitega vstopa v Izrael in ga morate hraniti do izhoda iz države.

 

Zaradi strogega nadzora, ki ga izvajajo izraelske oblasti na mejnih prehodih, priporočamo, da se pred potovanjem v Izrael na Veleposlaništvu RS v Tel Avivu pozanimate o mejnem režimu. Prav tako priporočamo spremljanje informacij na spletni strani IAA- Israel Airport Authority, na kateri najdete informacije o izraelskih letališčih ter kopenskih mejnih prehodih in njihovih uradnih urah.

 

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

 

Na vrh

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije

50 Dizengof Street, Top Tower, 19th Floor
Tel Aviv 64332

Izrael

T: (+) 972 3 629 35 63

SLO: (01) 478 6556

F: (+) 972 3 528 22 14

E: sloembassy.telaviv(at)gov.si
Splet: http://telaviv.veleposlanistvo.si

Pristojno za: Izrael

Nje. eks. Barbara Sušnik, veleposlanica

 

Konzularni oddelek:

T: (+) 972 3 629 35 72

Uradne ure so od ponedeljka do petka od 9h do 12h.

 

Konzulat Republike Slovenije

Betlehem of Galilee 36007

Izrael

T: (+)  972 4 654 7699

F: (+) 972 4 654 5232

E: adi_el(at)012.net.il

gospod Adi Rosenfeld, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije

Azrieli Tower, 35th Floor

132 Menachem Begin Street

Tel Aviv 67023

Izrael

T: (+) 972 54 808 8808

E: eival(at)vanadis.co.il 

gospod Eival Gilady, častni konzul

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Države Izrael

Anton Frank Gasse 20

A-1180 Dunaj

Avstrija

T: (+) 43 1 476 46 542

V nujnih primerih izven delovnega časa:

(+) 43 1 476 46 -502 ali -535

F: (+) 43 1 476 46 564

E: ambassador-slovenia-assistant(at)vienna.mfa.gov.il

Splet: www.mfa.gov.il

Nj. eksc. gospod Eyal Sela, veleposlanik

 

Konzulat Države Izrael

Dunajska cesta 7

1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 8205 43 20

E: honorary(at)consulate-israel.si

gospod Roman Lisac, častni konzul

Diplomatska predstavništva držav članic EU

 

Na tej povezavi je dostopen seznam predstavništev držav članic EU v izbrani državi.