Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

IRAN

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Iran potrebujejo vizum.

 

Iran je 23. 9. 2018 uvedel t.i. elektronski vizum (E-VISA). Vizum se lahko pridobi s prijavo na naslednji povezavi http://evisa.mfa.ir/en/, kjer se lahko sproti preverja tudi status obravnavanih vlog.  

 

Turistični vizum za vstop do 14 dni z namenom turističnega obiska je možno pridobiti na naslednjih letališčih: Imam, Khomeini, Mehrabad, Shiraz, Tabriz in Mashhad.

 

V postopek za izdajo vizuma na letališču je potrebno predložiti: slovenski potni list, katerega veljavnost je daljša od 6 mesecev, povratno letalsko vozovnico, fotografijo, dokazilo o potovalnem zdravstvenem zavarovanju in izpolnjen obrazec, ki ga dobite na letališču. Svetujemo, da se dodatne informacije pridobi na Veleposlaništvu Irana v Ljubljani. Za vizum je potrebno plačati takso v znesku 50 USD.

 

Kljub zgoraj navedenim zagotovilom iranskih oblasti, da se vizum lahko pridobi na zgoraj navedenih letališčih, ministrstvo v zadnjem času beleži vedno več primerov, ko je izdaja vizuma na letališčih zavrnjena. Zaradi tega svetujemo, da se kljub vsemu vizum pridobi pred odhodom.

 

Državljani Irana potrebujejo vizum za vstop v Republiko Slovenijo. Vizum potrebujejo tudi za vstop v mednarodni letališki prostor (letališki tranzitni vizum).

 

Državljani Irana lahko za vizum zaprosijo na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Teheranu. Predajo vizumske vloge je potrebno narediti osebno na konzularnem oddelku Veleposlaništva ob predhodno rezerviranem terminu. Veleposlaništvo ne more sprejeti vizumskih vlog ali dokumentov izven dogovorjenih terminov.

Vse informacije v zvezi z vizumskih postopkom in načinom rezervacije termina so na voljo na spletni strani Veleposlaništva.

 

 

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera območja bi lahko bila nevarna, zato v te predele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

 

V več iranskih mestih od 28. decembra 2017 potekajo protesti. Slovenskim državljanom svetujemo, da se ne zadržujejo na krajih poteka protestov, predvsem na območjih univerz, ne fotografirajo dogajanj in ne objavljajo informacij na družbenih omrežjih. V naslednjih dneh je pričakovati motnje delovanja interneta in telefonskih povezav. Slovenskim državljanom, ki se nahajajo v Iranu svetujemo, da v primeru težav kontaktirajo Veleposlaništvo RS v Teheranu.

 

Odsvetujemo potovanja v 100 km pas vzdolž iransko-afganistanske meje oz. 10 km pas vzdolž iransko-iraške meje. Prav tako je nevarno območje ob pakistanski meji. Odsvetujemo tudi potovanja v provinco Hormozgan ob Perzijskem zalivu.

 

Odsvetujemo potovanja v obmejna območja z Irakom, Afganistanom in Pakistanom. Popotniki naj se v vzhodnem Iranu držijo glavnih prometnih poti in naj ne potujejo ponoči, sploh ne izven večjih naselij.

 

Območje jugovzhodnih iranskih provinc SistanBalučistan in Kerman je za tuje obiskovalce izredno nevarno, saj prihaja do ugrabitev turistov in popotnikov s strani kriminalnih organizacij. Potovanja v obe provinci odsvetujemo.

 

Iz varnostnih razlogov svetujemo, da se izogibate večjim množicam, zborovanjem in protestom.

 

Splošno

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat Republike Slovenije.

Svetujemo, da spoštujete lokalne zakone in navade.Za ženske je v Iranu obvezna ruta in ohlapna oblačila z dolgimi rokavi in dolgimi hlačnicami. Vnos alkohola je strogo prepovedan.

 

Popotnikom priporočamo, da se ne izpostavljajo z neprimernim fotografiranjem (le-to naj bo omejeno izključno na turistične znamenitosti) ter upoštevajo znake prepovedi fotografiranja. Svetujemo, da ne fotografirate vojaških objektov, protestnikov in varnostnih organov oz. policistov (tako tistih v uniformah kot v civilu). Telefonske linije in internet so pod nadzorom varnostne službe, zato bodite previdni, v kolikor pošiljate komentarje in slike prek mobitela, e-pošte ali bloga.

 

V Iranu praviloma ni možno uporabljati kreditnih in bančnih kartic, prav tako je težko zamenjati potniške čeke (travellers' cheques).


Popotnike obveščamo, da jih na cesti lahko legitimira samo uradna, uniformirana oseba, le-ta pa lahko zahteva na vpogled samo osebne dokumente (potni list), nikakor pa ne vsote denarja ali kaj drugega.

 

 

Podrobnejše informacije o priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.


Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije

North Kamranieh, Sheybani street, Homayoun Farokh alley 24,

Teheran

SLO: 01 478 6588

T: (+) 98 21 2615 2692

F: (+) 98 21 2228 6717

E: sloembassy.tehran(at)gov.si 

WWW: www.teheran.veleposlanistvo.si 

Pristojno za: Pakistan

Kristina Radej, veleposlanica

 

Dežurna številka:
+98 91 2067 1408

 

Konzularne informacije:  (+98) 21 2615 2684

od nedelje do četrtka od 10.00 do 12.00 in 13.00 do 15.00.

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Islamske republike Iran

Tolstojeva ulica 8

SI-1000 Ljubljana

T: (+) 386 1 589 71 00

(+) 386 30 60 30 12

F: (+) 386 1 589 71 06

E: iranemb.lju(at)mfa.gov.ir

Splet: www.ljubljana.mfa.ir

Nj. eksc. gospod Kazem Shafei, veleposlanik