Skoči na vsebino

INDONEZIJA

Vstop v državo

Slovenski državljani ne potrebujejo vizuma za turistična potovanja do 30 dni. 

Bivanje se ne more podaljšati oz. ga spremeniti v druge oblike dovoljenj za prebivanje. Za bivanje, ki je daljše od 30 dni, je potrebno predhodno pridobiti ustrezen vizum oz. dovoljenje.

 

Državljani Indonezije potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo (razen za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov).

 

Za vizum za vstop v Republiko Slovenijo se lahko zaprosi na:

Veleposlaništvo Republike Avstrije v Djakarti

44, Jalan Diponegoro

Djakarta

Indonezija

Poštni naslov: P.O.B. 2746, Jakarta 10001

T: (+) 62 21 31 93 81 01

    (+) 62 21 31 93 80 90

F: (+) 62 21 39 04 927

E: jakarta-ob(at)bmeia.gv.at

WWW: www.aussenministerium.at/jakarta

           www.austrian-embassy.or.id

 

Lokalno usklajena spremljajoča dokumentacija, ki jo je potrebno priložiti vlogi za vizum 

V vizumskih postopkih, se lahko v posameznih primerih, poleg lokalno usklajene spremljajoče dokumentacije zahteva dodatno dokumentacijo.

Na vrh

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te predele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

 

Vulkan Agung, Bali
4.12.2017 – Delovanje vulkana Agung, ki je sicer še vedno aktiven in se ne izključuje ponovnih izbruhov v bližnji prihodnosti, se je nekoliko umirilo. Svetujemo vam izredno previdnost pri potovanjih na Bali ali v njegovo bližino. Razvoj dogodkov je težko napovedati. Nekaj uporabnih informacije glede delovanja vulkana tudi na: http://www.wovo.org/1601_1607.html

Letališče v Depansarju, glavnem mestu Balija trenutno normalno deluje, prav tako pa so ponovno odprli letališče na Lomboku. EU Helpdesk, ki je bil operativen na letališču za pomoč vsem državljanom držav članic EU v tem času, je trenutno zaprt. Če bo prišlo do poslabšanja razmer zaradi delovanja vulkana, se bo EU Helpdesk ponovno odprl.

Svetujemo, da popotniki spremljajo situacijo ter se ravnajo po navodilih tamkajšnjih oblasti. Prav tako naj vzdržujejo stike s svojimi letalskimi ponudniki in turističnimi agencijami/operaterji ter z njimi tudi preverijo možnosti podaljševanja nastanitve. Na voljo so alternativne poti iz Balija z avtobusi in trajekti proti Lomboku in proti Javi (letališči Surabaya in Jakarta). Prav tako naj potniki pri lokalnih oblasteh pridobijo informacije v primeru prekoračitve trajanja vize.

 

Za informacije se slovenski državljani, ki se nahajajo v Indoneziji, lahko obrnejo tudi na veleposlaništvo Republike Slovenije v Canberri.

 

Dne 25.11.2017 so se močno okrepili izbruhi vulkana Agung na indonezijskem otoku Baliju. Vulkanske aktivnosti so prešle v magmatsko fazo, strokovnjaki ne izključujejo možnosti močnega, eksplozivnega izbruha. Indonezijske oblasti so 26.11.2017 okoli 100.000 ljudi, ki živijo v okolici, pozvale, naj nemudoma zapustijo domove in se zatečejo na varno. Od 29.11.2017 so evakuirali več kot 43.000 prebivalcev.

 

Stopnja terorističnih napadov v državi je visoka. Do terorističnega napada lahko pride kjer koli in kadar koli. Posebno pozornost svetujemo v času velikonočnih in božičnih praznikov, praznika Njepi (balijskega novega leta, 21. marca) ter dneva neodvisnosti (17. avgusta).

 

Svetujemo pozornost pri potovanjih po provincah Aceh, Sulawesi (še posebej v mesta Palu, Poso in Tentena), provinco Maluku (še posebej v mesto Ambon) ter v provinco Papua. V slednji (v okolici Jayapure in v njej ter v mestu Wamena) obstaja nevarnost strelskih obračunov in nasilnih incidentiov.

 

Zaradi rednega spreminjanja pravil svetujemo, da pred potovanjem v provinci Papua in Zahodna Papua, pri indonezijskem veleposlaništvu preverite, ali za vstop v provinci potrebujete posebno dovoljenje.

Na vrh

Splošno

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

 

Indonezija je del pacifiškega ognjenega obroča, ki je znan po številnih potresih in vulkanskih izbruhih. Odsvetujemo planinarjenje oz. trekking po delujočih vulkanih in v njihovi okolici ter v deževnem obdobju. Svetujemo redno spremljanje informacij krajevnih sredstev javnega obveščanja ter priporočil krajevnih oblasti

 

Državo pogosto prizadenejo poplave, še posebno v deževnem obdobju, ki traja od oktobra do marca. Zaradi poplav je običajno oviran promet. Večje količine dežja lahko sprožijo tudi zemeljske plazove.

 

Ob indonezijski obali so močni morski tokovi, zaradi katerih imajo lahko pomorščaki ali plavalci težave. To še posebej velja za obale ob Indijskem Oceanu, ki so priljubljeno letovišče deskarjev in jadralcev na deski.

 

Plovba v majhnih plovilih med otokih je lahko nevarna zaradi nenadnih neurij ter omejene navigacijske opreme. Odsvetujemo samostojno plutje ali plutje z nezadostnim številom posadke. Občasno poročajo o napadih na ladje v indonezijskih teritorialnih vodah.

 

Zaradi številnih nesreč svetujemo posebno pozornost pri potovanju s trajekti in ladjami.

 

Za vožnjo po Indoneziji potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Disciplina na cesti je zelo slaba, poleg tega je na cestah ogromno vozil. Zaradi velikega števila prometnih nesreč, svetujemo najem osebnega voznika ali najem avtomobila z voznikom.

 

Svetujemo, da imate s seboj vedno osebni identifikacijski dokument.

 

Posedovanje, uporaba, trgovanje in izdelava drog so po indonezijski zakonodaji huda kazniva dejanja. Za uporabo ali posedovanje tudi majhnih količin droge kot je marihuana ali ecstasy je zagrožena zaporna kazen, daljša od štirih let. Preprodajalci in uporabniki trdih drog, kot je kokain ali heroin, so lahko obsojeni na smrtno kazen. Policija pogosto izvaja preglede v priljubljenih turističnih letoviščih in lahko zahteva preiskavo urina ali krvi, v kolikor pri osebi obstaja sum uživanja drog.

 

Igre na srečo so v Indoneziji prepovedane.

 

Svetujemo spoštovanje krajevnih kulturnih in verskih običajev ter zakonodaje. Ob tem želimo popotnike opomniti, da v Banda Acehu, na otoku Sumatra, velja šeriatsko pravo, prav tako deluje moralna policija.


Po poročilih prihaja v Indoneziji do zastrupitev z metanolom, ki se včasih končajo tudi s smrtjo. Do zastrupitve z metanolom pride pri uživanju alkoholnih pijač, ki jih proizvajajo lokalne kriminalne skupine in so na prodaj v barih, trgovinah ter hotelih v priljubljenih turističnih krajih kot so Bali, Lombok in Sumatra. Svetujemo izredno pozornost pri nakupu alkoholne pijače, saj so ponaredki zelo dobri (steklenice ponarejenih alkoholnih pijač so lahko videti povsem pristne). Prav tako prihaja do zastrupitev z metanolom pri uživanju lokalnega riževega ali palminega žganja (arak).

 

Svetujemo, da budno spremljate pripravo vašega koktajla in da ne puščate svojega kozarca pijače brez nadzora, saj se v klubih in nočnih lokalih dogaja, da v pijače stresejo droge.

 

Mnoge živali (psi, mačke, opice ipd.) na Baliju so okužene s steklino. Okužba s steklino se lahko konča s smrtjo. Odsvetujemo stike z živalmi.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

Podrobne informacije o priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

 

Na vrh

KONTAKTI

Slovenska predstavništva

 

Veleposlaništvo: glej Avstralija 


Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Indonezije

Gustav-Tschermak Gasse 5-7

A-1180 Dunaj

Avstrija

T: (+) 43 1 476 23 00

F: (+) 43 1 479 05 57

E: unitkom(at)kbriwina.at

Splet: www.kbriwina.at

Nj. eksc. dr. Darmansjah Djumala, veleposlanik

 

Konzulat Republike Indonezije

Nazorjeva 8

SI-1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 1 200 51 77

F: (+) 386 1 200 51 71

E: konzulat.indonezije(at)almis.si

g. Arne Mislej, častni konzul