Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

INDONEZIJA

Vstop v državo

Slovenski državljani ne potrebujejo vizuma za turistična potovanja do 30 dni. 

Bivanje se ne more podaljšati oz. ga spremeniti v druge oblike dovoljenj za prebivanje. Za bivanje, ki je daljše od 30 dni, je potrebno predhodno pridobiti ustrezen vizum oz. dovoljenje.

Svetujemo, da je potni list veljaven še vsaj 6 mesecev na dan izhoda iz države.

 

Državljani Indonezije potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo (razen za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov).

 

Za vizum za vstop v Republiko Slovenijo se lahko zaprosi na:

Veleposlaništvo Republike Avstrije v Djakarti

44, Jalan Diponegoro

Djakarta

Indonezija

Poštni naslov: P.O.B. 2746, Jakarta 10001

T: (+) 62 21 31 93 81 01

    (+) 62 21 31 93 80 90

F: (+) 62 21 39 04 927

E: jakarta-ob(at)bmeia.gv.at

WWW: www.aussenministerium.at/jakarta

           www.austrian-embassy.or.id

 

Lokalno usklajena spremljajoča dokumentacija, ki jo je potrebno priložiti vlogi za vizum 

V vizumskih postopkih, se lahko v posameznih primerih, poleg lokalno usklajene spremljajoče dokumentacije zahteva dodatno dokumentacijo.

 

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te predele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Potres na otoku Sulavezi
V petek, 30.9.2018 sta indonezijski otok Sulavezi (predvsem mesto Palu) prizadela potres z magnitudo 7,5 in cunami, ki sta terjala več sto mrtvih. Številne žrtve še iščejo. Potres je prizadel tudi
 pokrajino Donggala severno od mesta Palu, ki šteje okoli 350 tisoč prebivalcev.

 

Potres, otok Lombok

Otok Lombok je dne 5.8.2018 stresel ponoven potres z magnitudo 7,0, pred tem je 29.7.2018 severovzhodni del otoka že prizadel potres. Najhuje so bila prizadeta okrožja Severni Lombok, Vzhodni Lombok in Mataram. Tla so se tresla tudi na sosednjem otoku Baliju.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve do nadaljnjega odsvetuje vsa nenujna potovanja na severozahod otoka Lombok in otoke Gili. Potnikom, ki se v teh dneh odpravljajo na pot v Indonezijo, svetujemo, naj pozorno spremljajo stanje na ciljni destinaciji, po prihodu tja pa naj dosledno upoštevajo usmeritve in odločitve lokalnih oblasti. Priporočamo, da pred potovanjem izpolnijo obrazec o napovedi potovanja.

 

 

Stopnja terorističnih napadov v državi je visoka. Do terorističnega napada lahko pride kjer koli in kadar koli. Posebno pozornost svetujemo v času velikonočnih in božičnih praznikov, praznika Njepi (balijskega novega leta, 21. marca) ter dneva neodvisnosti (17. avgusta).

 

Svetujemo pozornost pri potovanjih po provincah Aceh, Sulawesi (še posebej v mesta Palu, Poso in Tentena), provinco Maluku (še posebej v mesto Ambon) ter v provinco Papua. V slednji (v okolici Jayapure in v njej ter v mestu Wamena) obstaja nevarnost strelskih obračunov in nasilnih incidentiov.

 

Zaradi rednega spreminjanja pravil svetujemo, da pred potovanjem v provinci Papua in Zahodna Papua, pri indonezijskem veleposlaništvu preverite, ali za vstop v provinci potrebujete posebno dovoljenje.

 

Splošno

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

 

Indonezija je del pacifiškega ognjenega obroča, ki je znan po številnih potresih in vulkanskih izbruhih. Odsvetujemo planinarjenje oz. trekking po delujočih vulkanih in v njihovi okolici ter v deževnem obdobju. Svetujemo redno spremljanje informacij krajevnih sredstev javnega obveščanja ter priporočil krajevnih oblasti

 

Državo pogosto prizadenejo poplave, še posebno v deževnem obdobju, ki traja od oktobra do marca. Zaradi poplav je običajno oviran promet. Večje količine dežja lahko sprožijo tudi zemeljske plazove.

 

Ob indonezijski obali so močni morski tokovi, zaradi katerih imajo lahko pomorščaki ali plavalci težave. To še posebej velja za obale ob Indijskem Oceanu, ki so priljubljeno letovišče deskarjev in jadralcev na deski.

 

Plovba v majhnih plovilih med otokih je lahko nevarna zaradi nenadnih neurij ter omejene navigacijske opreme. Odsvetujemo samostojno plutje ali plutje z nezadostnim številom posadke. Občasno poročajo o napadih na ladje v indonezijskih teritorialnih vodah.

 

Zaradi številnih nesreč svetujemo posebno pozornost pri potovanju s trajekti in ladjami.

 

Za vožnjo po Indoneziji potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Disciplina na cesti je zelo slaba, poleg tega je na cestah ogromno vozil. Zaradi velikega števila prometnih nesreč, svetujemo najem osebnega voznika ali najem avtomobila z voznikom.

 

Svetujemo, da imate s seboj vedno osebni identifikacijski dokument.

 

Posedovanje, uporaba, trgovanje in izdelava drog so po indonezijski zakonodaji huda kazniva dejanja. Za uporabo ali posedovanje tudi majhnih količin droge kot je marihuana ali ecstasy je zagrožena zaporna kazen, daljša od štirih let. Preprodajalci in uporabniki trdih drog, kot je kokain ali heroin, so lahko obsojeni na smrtno kazen. Policija pogosto izvaja preglede v priljubljenih turističnih letoviščih in lahko zahteva preiskavo urina ali krvi, v kolikor pri osebi obstaja sum uživanja drog.

 

Igre na srečo so v Indoneziji prepovedane.

 

Svetujemo spoštovanje krajevnih kulturnih in verskih običajev ter zakonodaje. Ob tem želimo popotnike opomniti, da v Banda Acehu, na otoku Sumatra, velja šeriatsko pravo, prav tako deluje moralna policija.


Po poročilih prihaja v Indoneziji do zastrupitev z metanolom, ki se včasih končajo tudi s smrtjo. Do zastrupitve z metanolom pride pri uživanju alkoholnih pijač, ki jih proizvajajo lokalne kriminalne skupine in so na prodaj v barih, trgovinah ter hotelih v priljubljenih turističnih krajih kot so Bali, Lombok in Sumatra. Svetujemo izredno pozornost pri nakupu alkoholne pijače, saj so ponaredki zelo dobri (steklenice ponarejenih alkoholnih pijač so lahko videti povsem pristne). Prav tako prihaja do zastrupitev z metanolom pri uživanju lokalnega riževega ali palminega žganja (arak).

 

Svetujemo, da budno spremljate pripravo vašega koktajla in da ne puščate svojega kozarca pijače brez nadzora, saj se v klubih in nočnih lokalih dogaja, da v pijače stresejo droge.

 

Mnoge živali (psi, mačke, opice ipd.) na Baliju so okužene s steklino. Okužba s steklino se lahko konča s smrtjo. Odsvetujemo stike z živalmi.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

Podrobne informacije o priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

 

 

KONTAKTI

Slovenska predstavništva

 

Veleposlaništvo: glej Avstralija 


Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Indonezije

Gustav-Tschermak Gasse 5-7

A-1180 Dunaj

Avstrija

T: (+) 43 1 476 23 00

F: (+) 43 1 479 05 57

E: unitkom(at)kbriwina.at

Splet: www.kbriwina.at

Nj. eksc. dr. Darmansjah Djumala, veleposlanik

 

Konzulat Republike Indonezije

Nazorjeva 8

SI-1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 1 200 51 77

F: (+) 386 1 200 51 71

E: konzulat.indonezije(at)almis.si

g. Arne Mislej, častni konzul