Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

TUNIZIJA

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Tunizijo vizuma ne potrebujejo.

Za vstop potrebujete potni list z veljavnostjo vsaj šest (6) mesecev od datuma vstopa v Tunizijo. 

 

Državljani Tunizije potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo.

Izjeme: Za bivanje do 90 dni vizum ni potreben za imetnike diplomatskih ali službenih potnih listov (Uradni list RS št. 27/2005).

 

Tujci, ki živijo v Tuniziji, lahko za vizum za vstop v Republiko Slovenijo zaprosijo na:

Veleposlaništvu Republike Avstrije v Tunisu:

16, rue Ibn Hamdis, El Menzah I, 1004 Tuni

Postanschrift: BP 23, El Menzah I, 1004 Tunis

Tel:  (+216/71) 75 10 91

        (+216/71) 75 10 94

        (+216/71) 76 73 85

Faks: (+216/71) 76 78 24

E-mail: tunis-ob(at)bmaa.gv.at

 

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna zato v te predele države odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

 

Svetujemo, da se izognete vsem potovanjem na naslednja območja:
- Nacionalni park gora Chaambi
- celoten obmejni pas z Alžirijo in Libijo (južno od kraja Rjim Maatoug)
- območje mejnih prehodov Ghardimaou, Hazoua in Sakiet Sidi Youssef vzdolž meje z Alžirijo.

 

Splošno

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko konzularno predstavništvo katerekoli države članice Evropske unije.

 

Izredne razmere v Tuniziji, ki so bile razglašene po samomorilskem napadu na policijski avtobus novembra 2015, so podaljšane do 5.7.2019.

 

Obiskovalci naj bodo pozorni na potencialno grožnjo globalnega terorizma in možnost reakcije ob razvoju dogodkov v regiji. V preteklosti so že bili izvedeni teroristični napadi v krajih, kjer se zadržujejo turisti (marec 2015 oborožen napad na narodni muzej Bardo v središču prestolnice Tunis, junij 2015 v turističnem letovišču Sousse). Svetujemo, da se o trenutni situaciji v državi temeljito pozanimate iz vseh dosegljivih virov ter dosledno upoštevate navodila tamkajšnjih varnostnih organov.

   

Tunizija je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje lokalnih tradicij, običajev, navad in vere. Prav tako svetujemo, da s svojim ravnanjem ne izstopate v javnosti. V obalnih predelih države, ki so  bolj turistični, je spremenljivo, da se popotniki oblačijo tako kot v Evropi. Tistim, ki nameravate obiskati večja mesta, verske kraje ali bolj oddaljena področja, pa svetujemo zmernejša oblačila in izogibanje oblačilom, ki bi bila za lokalno prebivalstvo žaljiva.

 

Posedovanje, uporaba in trgovanje z drogami so huda kazniva dejanja. Zaporna kazen je zagrožena celo za posedovanje majhnih količin mehke droge.

 

Homoseksualnost se v Tuniziji smatra za kaznivo dejanje. Kazensko preganjane so tudi izvenzakonske zveze.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti teroroizma

 

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo: glej Italija

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Tunizije

Sieveringerstrasse 187

1190 Dunaj

Avstrija

T: (+) 43 1 44 02 144/148

F: (+) 43 1 581 55 92

E: at.vienne(at)aon.at

WWW: www.atunisie-at.org

Nj. eksc. gospod Mohamed Mezghani, veleposlanik