Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SREDNJEAFRIŠKA REPUBLIKA

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Srednjeafriško republiko.

Potni list mora biti veljaven najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

 

Za dodatne informacije se obrnite na Veleposlaništvo Srednjeafriške Repubike v Parizu.

 

Državljani Srednjeafriške republike potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo.

 

Za vizum se lahko zaprosi na:

Veleposlaništvu Republike Francije

Boulevard du Général de Gaulle - BP 884 - Bangui

Tel: [236] 21 61 30 000

Faks : [236] 21 61 74 04

E-poša: chancellerie.bangui-amba(at)diplomatie.gouv.fr

WWW: http://www.ambafrance-cf.org/

 

Varnost potovanj

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja.

 

Varnostno stanje v pretežnem delu Srednjeafriške republike je slabo in se lahko hitro poslabša. Zaradi državnega udara in nemirov, ki so sledili udaru, se je varnostno stanje v prestolnici in še posebno v preostalih delih države poslabšalo. Potovanje po državi odsvetujemo.

 

Do sporadičnih spopadov prihaja v regijah BossangoaBouca (severovzhodni del države), Garga (osredno zahodni del države), Bouchia (jugozahodno od Banguija) in Bangassou (jugovzhodni del države).

 

Popotnikom svetujemo, da zapustijo državo, v kolikor je to mogoče.

 

Splošno

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

 

Vožnja po državi je težavna, posebno še v deževnem obdobju, t.j. od maja do novembra. Ceste so slabo vzdrževane in večinoma prevozne le z vozili na štirikolesni pogon. V kolikor nameravate voziti izven glavnega mesta, svetujemo, da s seboj vzamete zalogo goriva in rezervne dele (ter osnovno orodje).

 

V oddaljenih krajih so postavljene nezakonite zapore cest. Na njih vas lahko prisilijo, da izročite denar ali lastnino preden vam dovolijo nadaljevati pot. V oddaljenih krajih prihaja tudi do nasilnih napadov na popotnike. Lahko se zgodi celo, da napadalci vozilo zažgejo in potnike ugrabijo, ranijo ali ubijejo. V večini primerov so tovrstni napadi namenjeni kraji oziroma ugrabitvi potnikov.

 

Identifikacijski dokument (ali overjeno fotokopijo dokumenta) je potrebno imeti vedno s seboj.

 

Kazni za uporabo in posedovanje drog so zelo stroge.

 

Pred fotografiranjem ali snemanjem s kamero na javnih mestih (še posebno v prestolnici) vedno prosite za dovoljenje. Poklicni fotografi lahko za dovoljenje zaprosijo na Ministrstvu za turizem.

 

Za vstop v državo morate imeti veljavno potrdilo o cepljenju proti rumeni mrzlici. V kolikor ga nimate, vas bodo proti plačilu cepili ob vstopu v državo.

 

Tablete proti malariji so obvezne. Podrobnejše informacije so na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma