Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

REPUBLIKA JUŽNA AFRIKA

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Republiko Južno Afriko.

 

Veleposlaništvo Republike Južne Afrike na Dunaju ne zahteva več osebne prisotnosti ob podaji vloge za vizum. Potni list, vizumsko vlogo in ostalo vizumsko dokumentacijo lahko slovenski državljani pošljejo na veleposlaništvo s kurirsko službo.

 

Leta 2010 je v Republiki Južni Afriki začeti veljati drugačen vizumski režim. Slovenski državljani od tega datuma naprej potrebujejo tudi tranzitni vizum, če tranzitirajo to državo. Več informacij pridobite na Veleposlaništvu Republike Južne Afrike na Dunaju.

 

Veleposlaništvo Republike Južne Afrike na Dunaju je obvestilo, da slovenski državljani od leta 2015 ne potrebujejo tranzitnega vizuma, če potujejo v sosednje države (Namibija, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Lesoto in Svaziland)  preko navedenih mednarodnih letališč: O R Tambo International, Johannesburg; Cape Town International, Cape Town; King Shaka International, Durban; Lanseria, Johannesburg.


Za potovanja preko kopenskih meja se še vedno potrebuje tranzitni vizum.

 

Za informacije o potovanju mladoletnih oseb obiščite spletno stran veleposlaništva www.suedafrika-botschaft.at ali se obrnite na njihov konzularni sektor na naslov vienna.consular(at)dirco.gov.za.

 

 

Državljani Republike Južne Afrike potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo.

 

Za izdajo vizumov sta pristojni:

Veleposlaništvo Zvezne republike Nemčije
P.O. Box 2023
Pretoria 0001
Tel: (0027 12) 427 89 00
FAX: (0027 12) 343 94 01
E-Mail: GermanEmbassyPretoria(at)gonet.co.za


Konzularni oddelek:

"Hadefield" Building B, first floor
1237 Pretorius Street, Hatfield
Pretoria 0083.
Tel: (0027 12) 427 89 99
FAX: (0027 12) 427 89 84
E-Mail: GermanEmbassyPretoria.legal(at)gonet.co.za

 

in

 

Generalni konzulat Zvezne republike Nemčije 
P.O. Box 4273
Cape Town 8000
FAX: (0027 21) 421 04 00
E-Mail: info(at)germanconsulatecapetown.co.za
WWW: http://www.kapstadt.diplo.de

 

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te predele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Tvegana področja: 
- središča mest PretoriaJohannesburg in Durban, še posebej v nočnih urah in konec tedna. V Johannesburgu se je priporočljivo izogibati naslednjih področij: Berea, Hillbrow in Yeoville. 

Predmestja. V kolikor se odločite za obisk predmestja (tkim. “township”) in/ ali njegove okolice, priporočamo, da to storite le v okviru organizirane turistične skupine. 

Luksuzna naselja v nočnih urah

Ulica Long Street v mestu Capo, ki je sicer priljubljena turistična točka.

- Samotna področja. Na splošno priporočamo izogibanje samotnim področjem kot so oddaljene plaže in gorske poti.

 

Če nameravate obiskati Northern KwaZulu Natal in Zululand svetujemo, da se držite glavnih cest in da ne vozite ponoči, saj prihaja do ugrabitev in ropov, še posebno na osamljenih manjših cestah.

 

Svetujemo pozornost na cestah, ki vodijo do Krügerjevega narodnega parka, saj prihaja do ugrabitev avtomobilov.

 

Prav tako svetujemo izredno pozornost v bližini kraja Hazyview, kjer prihaja do ugrabitev otrok, posilstev, vlomov v turistične koče in umorov.

 

Splošno

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

 

Pred odhodom v Južnoafriško republiko svetujemo, da preverite, ali je vaš potni list nepoškodovan in ali sta v njem vsaj dve strani prazni.

 

Republika Južna Afrika ima visoko stopnjo kriminalnih dejanj, vključno s posilstvi in umori. Možnost nasilnih kriminalnih dejanj v glavnih turističnih destinacijah je na splošno nizka. Večina nasilnih kriminalnih dejanj se dogodi v predmestjih (tkim. townships). Svetujemo, da se pred potovanjem v predmestje posvetujete s turistično agencijo.

 

Kraja avtomobilov in kraje iz avtomobilov so pogoste, še posebno v večernih urah. Svetujemo vožnjo po glavnih cestah in parkiranje na dobro osvetljenih parkiriščih.

 

Veliko je tudi primerov vdorov v avtomobile, ki čakajo na križišču. Svetujemo, da vse vrednejše predmete varno shranite (da niso va vidnih mestih v avtomobilu).

 

Zaradi tatvin na mednarodnem letališču v Johannesburgu OR Tambo svetujemo, da svojo prtljago vakuumsko zapakirate, vse vrednejše predmete pa imate v ročni prtljagi.

 

Priporočamo prenočevanje v hotelih višjih kategorij v varnih predelih mest - v Johannesburgu predvsem stanovanjska naselja npr. Sandton, Houghton in Rosebank, v Pretorii predvsem v Pretoria East in South (naselja Brooklyn, Waterkloof, Waterkloof Ridge, Lynnwood); v Cape Townu so varni predeli mesta Waterfront, Fresnaye, Oranjezicht, Gardens, Bishopcourt, Constantia, Camps Bay.

 

Za vožnjo po Južni Afriki je potrebno mednarodno vozniško dovoljenje.

 

Cestna infrastruktura ter letalske povezave (tako mednarodne kot interne) so zelo dobre. Železniške povezave niso zanesljive, razen vlaka “Blue Train” med Pretorio in Cape Townom. Odsvetujemo uporabo mestnih avtobusov, saj so ti običajno slabo vzdrževani. Med večjimi mesti so dobre avtobusne povezave (moderni in udobni avtobusi).

 

Za uporabo ali preprodajo drog so zagrožene zelo visoke kazni.


Popotniki, ki v Južnoafriško republiko vstopijo iz države, v kateri je rumena mrzlica endemična (npr. Zambija), morajo s seboj imeti uradno potrdilo o opravljenem cepljenju proti rumeni mrzlici. Cepljenje je potrebno opraviti najmanj 10 dni pred načrtovanim potovanjem.

 

V ruralnih področjih provinc LimpopoMpumalanga in na severu KwaZulu-Natal se občasno pojavi epidemija kolere. V primeru potovanja na omenjena področja (vključno s Krugerjevim nacionalnim parkom in področjem Wetlands v okolici Saint Lucia), svetujemo, da se pred potovanjem posvetujete z zdravnikom.

 

V državi sta prisotni tudi shistosomiaza (v bližini rek in sladkovodnih jezer) in rikecioza.

 

Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno le za tiste potnike, ki prihajajo iz držav, v katerih je rumena mrzlica endemična.

 

Podrobnejše informacije so na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Generalni konzulat Republike Slovenije

Plexus House
9 Queen Street
Durbanville
South Africa 7550

T: +27 21 976 62 49

F: +27 86 604 66 03

E: info(at)slovenianconsulate.co.za 

Delovni čas: ponedeljek - petek od 9.00 do 16.00

Splet: www.slovenianconsulate.co.za

dr. Prieur du Plessis, častni generalni konzul 

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Južne Afrike

Sandgasse 33

A-1190 Dunaj

Avstrija

T: (+) 43 1 320 64 93

F: (+) 43 1 320 64 93 51

E: vienna.bilateral(at)dirco.gov.za

WWW: http://www.suedafrika-botschaft.at

 

Konzulat Republike Južne Afrike

Nazorjeva ulica 6

SI-1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 1 241 77 03

F: (+) 386 1 241 77 02

E: info(at)sa-consulate.si 

g. Janez Pergar, častni konzul