LIBIJA

Zadnja posodobitev: 31. januarja 2013

 

Libija

Tuja predstavništva

Veleposlaništvo Libije

Via Nomentana 365

I-00162 Rim

Italija

T: (+) 39 06 86 32 09 51

F: (+) 39 06 86 20 41 29

E: ambasciatadilibia(at)libero.it

g. Hagi A.S. Dhan, začasni odpravnik poslov

 

Informacije

Slovenskim državljanom

Vizum je potreben.

Veljavnost potnega lista mora biti za čas trajanja potovanja.

 

Tujim državljanom

Vizum je potreben.

 

Na podlagi sporazuma med Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Avstrije in Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije lahko tujci, ki živijo v Libiji in potujejo poslovno v Republiko Slovenijo, od 01.07.2006 za vizum za vstop v Republiko Slovenijo zaprosijo na Veleposlaništvu Republike Avstrije v Tripolisu. Od februarja 2012 dalje je omogočeno polno zastopanje Republike Slovenije v vizumskih postopkih s strani Republike Avstrije.

 

 

Veleposlaništvo Republike Avstrije v Tripolisu

Shara Khalid Ben Walid/Shara Arismondi

Dahra Area

Garden City, Tripolis

Postanschrift: P.O.B. 3207, Tripolis

Tel:  (+218/21) 44 43 379

        (+218/21) 44 43 393

Faks:(+218/21) 44 40 838  

E-mail: tripolis-ob(at)bmeia.gv.at

 

Pristojno za: Libija

 

Konzularna zaščita

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko konzularno predstavništvo katerekoli članice Evropske unije.

 

Varnost potovanj

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja.

 

 

 

Opombe

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanje v Libijo, vključno z Bengazijem.

 

Vsem, ki nameravajo potovati v Libijo ali ki so že v njej, priporočamo, da nas o svojem potovanju obvestijo preko posebnega obrazca. S tem olajšate izvajanje morebitne konzularne zaščite.

 

 

Popotnikom po Libiji svetujemo, da ne izstopajo v javnosti in da ne potujejo po državi, če to ni nujno potrebno, še posebno ponoči. Javni red in mir še nista popolnoma vzpostavljena v državi, zmogljivosti policije pa so omejene.

 

V Libiji je velika nevarnost terorizma. Obstaja velika nevarnost napadov na tuje in simbolične cilje (mednarodni hoteli, poslopja prehodnega sveta in vlade).

 

Velika je tudi nevarnost ugrabitev, ki jih izvajajo teroristi, še posebno t.i. »Al Kaida v Magrebu«, ki svoje akcije izvaja iz severnega Malija, ter kriminalne tolpe, ki ugrabitve izvajajo (proti plačilu) za teroriste.

 

Čeprav je stopnja kriminala relativno nizka, se po poročilih povečuje število kriminalnih dejanj (kraje, oboroženi ropi, vlomi v avtomobile). Svetujemo, da vrednejše predmete, večje količine gotovine, nakit, prenosne telefone, fotografske aparate ipd. varno shranite in jih ne nosite s seboj. Odsvetujemo vsa nenujna potovanja v nočnih urah.

 

Stopnja kriminala je večja na obmejnih področjih s Sudanom, Čadom, Nigrom in Alžirijo. Razen uradnih mejnih prehodov s Tunizijo in Egiptom, obiskovalcem in prebivalcem ni dovoljeno potovati v notranjost ali v obmejna področja brez uradnega vodiča ali posebnega dovoljenja libijskih oblasti.

 

Libijske oblasti lahko omejijo potovanja v bolj oddaljene kraje države (npr. puščavska področja in oddaljena mesta).

 

Življenjski standard v Libiji je precej nizek, vendar so ceste v relativno dobrem stanju. Svetujemo pozornost pri vožnji, še posebno v nočnih urah.

 

Cesta do egiptovske meje je odprta, vendar je na njej mnogo kontrolnih točk. Število kontrolnih točk se poveča ponoči.

 

Zaradi nevarnosti neeksplodiranih eksplozivnih sredstev odsvetujemo vožnjo zunaj cest. Če načrtujete potovanje v puščavo svetujemo, da potujete v skupini in da imate s seboj zadostno količino goriva, vode, hrane itd.

 

Libija je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje krajevnih običajev, navad, zakonov in vere. Svetujemo zmerna oblačila (ki pokrivajo roke, rame in noge) in odsvetujemo nošenje kratkih hlač, tesno prilegajoča se oblačila ali taka z globokimi izrezi.
 
Prodaja in uživanje alkohola je nezakonito. Za posedovanje in uživanje alkohola so zagrožene visoke kazni. Za posedovanje nezakonitih drog je zagrožena zaporna kazen.

 

Homoseksualnost se v Libiji smatra za kriminalno dejanje, za katero je minimalna zagrožena kazen tri leta zapora. Prav tako zakonsko kazniva so zunajzakonska partnerstva.

 

Zdravstvena oskrba v Libiji je relativno skromna. V Tripoliju je nekaj dobrih zasebnih klinik.


Cepljenje proti rumeni mrzlici je za vstop v državo pogojno obvezno, in sicer za popotnike, ki so se nahajali na območju rumene mrzlice oziroma prihajajo iz držav, v katerih je ta bolezen razširjena. Podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

Povezava na internetu

Dodatne informacije