Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

KENIJA

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Kenijo.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest (6) mesecev na dan vstopa v državo.

 

Kenija ima t.i. elektronski vizum (e-vizum). Zanj je možno zaprositi preko spleta.

 

Veleposlaništvo Kenije na Dunaju

Neulinggasse 29/8, 1030 Wien

Tel: (+) +43 1 712 39 19

Faks: (+) 43 1 712 39 22

Elektronska pošta:  kenyarep-vienna(at)aon.at

Internet: http://kenyaembassyvienna.at/

 

Državljani Kenije potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo.

 

Tujci, ki živijo v Keniji, za vizum za vstop v Slovenijo zaprosijo na:

Veleposlaništvu Republike Avstrije v Nairobiju

2nd floor, City House, Corner Wabera Street/Standard Street, Nairobi

Postanschrift: P.O.B. 30560, 00100 Nairobi

Tel:   (+254/20) 31 90 76

        (+254/20) 31 90 77

        (+254/20) 31 90 78

Faks:  (+254/20) 34 22 90

E-mail: nairobi-ob(at)bmaa.gv.at

 

Varnost potovanj

 

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te predele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

 

Popotnikom odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna v/na:

- področja znotraj 60 km obmejnega pasu na kenijsko-somalski meji,

- Kiwayu in obalne predele severno od otoka Pate,

- okrožje Garissa,

- področje Eastleigh v Nairobiju,

- revna področja v Nairobiju, vključno z barakarskimi naselji,

- Mombaso in v 5 km obalni pas od mesta Mtwapa na severu in vse do naselja Tiwi na jugu.

 

 

Splošno

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

 

Tatvine, ugrabitve, kraje avtomobilov in oboroženi ropi so prisotni še posebej v Nairobiju, Mombasi in drugih večjih mestih.

 

V Keniji obstaja visoka nevarnost terorističnih napadov. Največjo nevarnost predstavljajo ekstremisti povezani s somalsko islamistično skupino Al Shabaab, ki nasprotuje somalski vladi. Al Shabaab je izdal javno opozorilo pred napadi v Keniji zaradi kenijske vojaške pomoči v Somaliji v boju proti omenjeni skupini. 

 

Še posebej v oddaljenih krajih lahko občasno pride do izbruha nasilja med različnimi plemeni. V turističnih letoviščih Lamu, Malindi in letoviščih, ki so oddaljeni več kot 60 km od Somalske meje, ni zaznati težav.

 

V kolikor se odločite za potovanje na otok Lamu, iz varnostnih razlogov priporočamo, da na otok potujete z letalom. Avtobusi in druga vozila so lahko tarča oboroženih roparjev. Potovanje po kopnem iz otoka Lamu na Malindi je mogoče le v oboroženem policijskem konvoju.

 

Na ruralnih področjih, predvsem na skrajnem severu in na severovzhodnih področjih Kenije, prihaja občasno do spopadov zaradi drobnice, oboroženih ropov in medplemenskih spopadov. Tujci običajno niso tarča omenjenih spopadov in ropov, vendar pa morajo biti pri potovanju po teh področjih še posebej pozorni. Pred potovanjem se je priporočljivo posvetovati s krajevno policijo in potovati v konvoju.

 

Večina potovanj v rezervate in v turistične kraje poteka brez težav. Za obisk rezervatov je priporočljivo najeti zanesljivega turističnega operaterja.

 

Ob somalijski obali in obalah sosednjih držav obstaja velika verjetnost piratskih ugrabitev ladij, ki plujejo mimo teh predelov. V tem času je bilo ugrabljenih že nekaj ladij, ki so plule globlje v Indijskem oceanu, mimo Sejšelov, Madagaskarja ter pred kenijsko in tanzanijsko obalo. Kljub mednarodnim naporom proti piratstvu ostaja število ugrabljenih ladij precejšno.

 

Kolera in malarija sta pogosti bolezni v državi.

 

Informacije o obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

 

 

Častni konzuli

Častni konzularni funkcionarji (večinoma tuji državljani) nimajo neposrednih konzularnih pristojnosti. Dopolnjujejo mrežo slovenske diplomacije, ne morejo je pa v celoti nadomestiti. Lahko svetujejo, nudijo koristne informacije, kaj več pa jim ta status ne omogoča. Svoje delo opravljajo brez plačila, v svoji organizaciji in za svoj denar.

Konzulat Republike Slovenije
Kyuna Close 4, Westlands
P.O.Box 807-00606 Sarit Centre
Nairobi
Kenija 
T: (+) 254 724 301756 
E: maja.povoden(at)gmail.com

E: sloveniakenya(at)gmail.com.

Ga. Majda Povoden Nginja, častna konzulka