Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ETIOPIJA

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Etiopijo.

Potni list mora biti veljaven najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

 

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo na:

Veleposlaništvu Etiopije v Rimu

Via A. Vesalio 16

Rim 00161

Tel: (+) 39 06 44 16 161

Fax: (+) 39 06 44 03 676

 

Državljani Etiopije potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo. Vizum potrebujejo tudi za vstop na mednarodni letališki prostor (letališki tranzitini vizum).

 

Veleposlaništvo Zvezne demokratične republike Etiopije

Via Andrea Vesalio 16-18

I-00161 Rim

Italija

T: (+) 39 06 44 1616 307

F: (+) 39 06 4403 676

E: info@ethiopianembassy.it

Nje. eksc. gospa Zenebu Tadesse Woldetsadik, veleposlanica

 

Za izdajo vizuma je pristojno:

Veleposlaništvo Kraljevine Španije v Addis Abebi.

Entoto Road, W11, K01, House No.036

PO Box 2312

Addis Ababa

Etiopija

Tel: +251 1 550 222

Fax: +251 1 551 131

e-pošta: emb.addisabeba(at)mae.es

 

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te predele države odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Leta 2016 so v regijah Oromo in Amara ter v prestolnici Addis Abebi potekali protesti širših razsežnosti, ki so zahtevali življenja več sto ljudi. Popotnikom svetujemo, da se izogibajo morebitnim demonstracijam, zborovanjem ali večjim množicam.
 
Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja:
- v pasu 10 km ob meji z Eritrejo, razen glavne ceste skozi Axum in Adigrat ter turistične kraje blizu ceste (npr. Debre Damo in Yeha);
- po stranskih cestah ter v krajih izven večjih mest v 10 km pasu ob meji s Sudanom in Kenijo;
- v pasu 10 km ob meji z Južnim Sudanom
- v področja Nogob (nekdanji Fik), Jarar (nekdanji Degehabur), Shabelle (nekdanji Gode), Korahe in Dollo (nekdanji Warder) v regiji Somali;
- znotraj 100 km obmejnega pasu ob meji s Somalijo in Kenijo na področju Afder in Liben;
- v puščavskem področju Danakil: severno od cest Mille-Djibouti in Mille-Chifra ter vzhodno od mest Bere-Ale, Shehet, Didigsala in Chifra;
- v štiri okrožja Akobo, Wantawo, Jikawo in Lare (področje Nuer) in okrožje Jore (področje Agnuak) v regiji Gambella.
 
Odsvetujemo prečkanje meje s Somalijo po cesti.
 
Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna v mesto Jijiga, regijo Amara ter v tri okrožja na področju Agnuak (regija Gambella), ki mejijo na Južni Sudan (Dima, Goge in Etang) ter v rezervat Gambella Wildlife Reserve.

 

Splošno

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države Evropske unije.

 

Stopnja kriminala je na splošno nizka. Običajne so priložnostne tatvine v Adis Abebi. Svetujemo posebno pozornost, če se znajdete v večji množici. Še posebno je potrebno paziti na dragocenosti, fotoaparate in kamere. Ob državnih in verskih praznikih so večje množice v mestih pogoste.
 
Meja med Etiopijo in Eritrejo ostaja zaprta. Na meji prihaja do napetosti in incidentov.

Posedovanje slonovine je strogo prepovedano. Kazni za posedovanje slonovine so izredno visoke.

Za posedovanje in uporabo drog so zagrožene visoke kazni.

Malarija se pojavlja na nadmorski višini do 2000 metrov. Bilharzia je prisotna v večini jezer v Etiopiji.

 

Odsvetujemo samostojno vožnjo vozil v Etiopiji, saj je v državi največ prometnih nesreč s smrtnim izidom na svetu (114 mrtvih na 10.000 vozil). Več razlogov je za tako številne nesreče s smrtnim izidom: povečanje števila avtomobilov, tehnično pomanjkljiv avtomobilski park, dela na cesti, v ruralnih predelih ni nujne medicinske pomoči na razpolago, varnostni pas ni obvezno imeti pripet, način vožnje in pešci, ki se sprehajajo ob cestiščih. V deževnem obdobju, ki traja od junija do septembra, so nekatere ceste neprevozne.

 

Za izvoz etiopskih starin je potrebno predhodno pridobiti izvozno dovoljenje. Večina turističnih trgovin lahko ponudi pomoč pri pridobitvi izvoznega dovoljenja. Brez tega vam lahko cariniki ob odhodu iz države zasežejo blago.

 

Ob vstopu v državo ali izstopu iz nje je dovoljeno imeti največ 200 birr (etiopijska valuta). Ob vstopu v državo je potrebno prijaviti vse zneske višje od 3000 USD. Podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani: http://www.erca.gov.et/

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.
 

Podrobnejše informacije glede ceplenja so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.


O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več


Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.