Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

EGIPT

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Egipt.

Vizum za turistični obisk je možno zaenkrat še pridobiti na mejnih prehodih (kopenskih, pristaniških ali na letališčih). Slovenski državljani, ki potujejo v Egipt morajo imeti potni list veljaven še najmanj 6 mesecev od dneva izdaje vizuma.

Egipt uvaja elektronski vizum (e-vizum). Zanj se zaprosi peko spletne strani https://visa2egypt.gov.eg. Sistem bo nadomestil izdajo vizumov na meji. Za vizum je potrebno zaprositi najmanj 7 dni pred načrtovanim potovanjem.

 

Izjema:

Vizum ni potreben za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov-do 90 dni

  

Državljani Egipta potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo.

 

Lokalno usklajena spremljajoča dokumentacija, ki jo je potrebno priložiti vlogi za vizum

V vizumskih postopkih se lahko v posameznih primerih, poleg lokalno usklajene spremljajoče dokumentacije zahteva dodatno dokumentacijo.

 

Izjema:

Vizum ni potreben za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov-do 90 dni

 

Leta 2011 je z delovanjem pričel VIS (Visa Information System – vizni informacijski sistem schengenskih držav) na vseh diplomatsko konzularnih predstavništvih vseh držav članic na območju Severne Afrike. Uvedba VIS je v prvi vrsti namenjena hitrejšemu in varnejšemu vizumskemu postopku in hkrati preprečuje krajo identitete in zlorabo podatkov.

 

V vizumskh postopkih morajo prosilci ob podaji vloge oddati tudi prstne odtise. Proces odvzema je hiter, diskreten in ne podaljšuje postopka. Prstni odtisi prosilcev se bodo v centralnem registru VIS hranili 5 let.

 

Od slovenskih diplomatskih predstavništev in konzulatov se z 11. 10.2011 v VIS in posledično zajemanje prstnih odtisov vključuje le Veleposlaništvo RS v Kairu. 

 

VIS se bo uvajal postopoma po regijah. Severni Afriki bosta sledila Bližnji vzhod in območje zalivskih držav. V roku 2 let naj bi bila v VIS priključena vsa diplomatsko konzularna predstavništva schengenskih držav po vsem svetu.

 

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index.html

 

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm

 

Varnost potovanj

Ministrstvo slovenskim državljanom odsvetuje vsa potovanja v določene predele Egipta, zlasti na širše območje mest Kairo in Aleksandrija, v mesta v delti Nila (Luksor, Edfur in Asvar) in mesta ob Sueškem prekopu (Suez, Ismailia, Port Said) ter obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom. Opozarjamo na dodatno previdnost v mestu Fayoum, 70 km jugovzhodno od Kaira.

 

Na območju Zahodne puščave in na Sinaju občasno potekajo vojaške in varnostne operacije, zato slovenskim državljanom svetujemo, da se na ta območja ne odpravljajo niti individualno niti v organiziranih skupinah, ter da med bivanjem v Egiptu dosledno upoštevajo odločitve in usmeritve lokalnih oblasti.

 

Odsvetujemo vsa potovanja na severni del polotoka Sinaj. Odsvetujemo vsa ne nujna potovanja na južni del polotoka Sinaj, z izjemo mesta Sharm El Sheikh z neposredno okolico.

 

Odsvetujemo zadrževanje na izpostavljenih javnih mestih, zborovanjih, shodih... itd.. kjer se zadržuje večje število ljudi. Zlasti velja povečana previdnost v večjih turističnih mestih, kjer obstajajo določene možnosti terorističnih napadov, ker bi lahko bili tarča tudi turisti. Splošna informacija o nevarnostih terorizma je dostopna na

http://www.mzz.gov.si/si/informacije_za_popotnike/varnost_potovanj/splosno_opozorilo

_o_nevarnosti_terorizma/

Svetujemo veliko previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov tudi iz drugih virov. Če se potovanju v Egipt ni mogoče izogniti svetujemo spremljanje lokalnih in regionalnih razmer preko dostopnih sredstev obveščanja.

 

Splošno

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat Republike Slovenije.

 

Opozarjamo na možnost terorističnih napadov predvsem na severnem delu in v notranjosti Sinajskega polotoka, zato odsvetujemo izlete izven turističnih središč, čeprav tudi v njih velja previdnost.

 

Izredne razmere, ki jih je razglasil egiptovski parlament zaradi terorističnih napadov, so še v veljavi.

 

Za celotni polotok Sinaj velja uradna prepoved dostopa z vozilom na štirikolesni pogon. Egiptovske oblasti so leta 2017 dodatno prepovedale uporabo motornih koles na območju centralnega in severnega dela polotoka Sinaj (prepoved še vedno velja). Nekatere cestne povezave na meji z južnim delom polotoka Sinaj (cesta Suez-Taba) so za tuje državljane zaprte.

 

Pri obisku turističnih znamenitosti priporočamo upoštevanje navodil lokalnih varnostnih organov in organizatorjev potovanj.

 

Popotnicam in turistkam svetujemo, da uporabljajo konzervativna, nevpadljiva oblačila in se ne zadržujejo same v nočnih urah. Egipt namreč velja za tradicionalno družbo in prav tovrstni pogled in razumevanje se v zadnjem času krepi.


Slovenskim državljanom, ki se nahajajo v Egiptu ali se odločajo za pot v to državo, svetujemo previdnost, upoštevanje napotkov in usmeritev pristojnih lokalnih oblasti ter natančno seznanitev z razmerami v krajih, ki jih nameravajo obiskati. Ob tem državljanom svetujemo, da med bivanjem/nahajanjem ali tranzitu v/skozi Egipt, na socialnih omrežjih, ne objavljajo kakršnih koli do Egipta kritičnih vsebin.

  

ZDA in Velika Britanija so z 21. marcem 2017 potnikom na letih z in na 10 letališč: Kairo, Aman, Kuwait City, Casablanca, Doha, Riad, Jeddah, Abu Dhabi, Dubaj ter Istanbul prepovedale elektronske naprave v osebni prtljagi, ki so večje od mobilnega telefona (tablice, računalniki itd.).

  

Opozarjamo na vnos zdravil v državo, ki vsebujejo opijate. V kolikor potujete s tovrstnimi zdravili, priporočamo, da imate seboj zdravniško potrdilo, ki vsebuje predpisano zdravilo in količino.

 

Svetujemo, da vzamete s seboj fotokopijo identifikacijskega dokumenta (potnega lista) oziroma imate to kopijo dosegljivo na elektronskem naslovu.

 

Posedovanje, uporaba ali preprodaja drog je v Egiptu hujše kaznivo dejanje, za katero je že za manjše količine zagrožena dolgoletna zaporna kazen (25 let).

 

Predlagamo pridobitev podrobnih informacij pri izbiri lokalnih turističnih agencij, predvsem na področju storitev športnega potapljanja, saj je zaradi gospodarskih razmer možnost dotrajane opreme in infrastrukture.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.
 

Podrobnejše informacije glede cepljenja so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.


O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 


 

KONTAKTI

Slovenska predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije

21 Soliman Abaza St., 6 th Floor

Mohandessin

Giza 12311

Cairo

Arab Republic of Egypt

Tel: (+) 20 2 3749 81 71   

Faks: (+) 20 2 3749 71 41

Elektronska pošta: sloembassy.cairo(at)gov.si
Spletni naslov: http://kairo.veleposlanistvo.si

Pristojno za: Kuvajt, Katar, Saudova Arabija, Jordanija, Sultanat Oman 

Mateja Prevolšek, veleposlanica

 

 

Konzularni oddelek Veleposlaništva

Uradne ure konzularnega oddelka so od nedelje do četrtka med 9.00 in 12.00, ob sredah ni konzularnih ur.

 

Slovenskim državljanom v konzularni stiski je stik z veleposlaništvom omogočen 24 ur na dan tudi na dežurnem telefonu št. +20 122 566 5004.

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Arabske republike Egipt

Opekarska cesta 18A 1000 Ljubljana

T: (+) 386 1 429 54 20/283 94 37

F: (+) 386 1 283 91 22

E: embassy.ljubljana(at)mfa.gov.eg

Nj. eksc. gospod Youssef Diaeldin Mekkawy, veleposlanik