EGIPT

Vstop v državo

Slovenskim državljanom

Vizum je potreben. Vizum za turistični obisk je možno pridobiti na mejnih prehodih (kopenskih, pristaniških ali na letališčih). Slovenski državljani, ki potujejo v Egipt morajo imeti potni list veljaven še najmanj 6 mesecev od dneva izdaje vizuma.

 

Izjema:

Vizum ni potreben za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov-do 90 dni (sporazum z dne 26.07.1995-Ur.l.RS št.60/95)

  

Tujim državljanom

Vizum je potreben.

 

Lokalno usklajena spremljajoča dokumentacija, ki jo je potrebno priložiti vlogi za vizum

V vizumskih postopkih se lahko v posameznih primerih, poleg lokalno usklajene spremljajoče dokumentacije zahteva dodatno dokumentacijo.

 

Izjema:

Vizum ni potreben za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov-do 90 dni (sporazum z dne 26.07.1995-Ur.l.RS št.60/95).

 

Od 11. 10. 2011 je z delovanjem pričel VIS (Visa Information System – vizni informacijski sistem schengenskih držav) na vseh diplomatsko konzularnih predstavništvih vseh držav članic na območju Severne Afrike. Uvedba VIS je v prvi vrsti namenjena hitrejšemu in varnejšemu vizumskemu postopku in hkrati preprečuje krajo identitete in zlorabo podatkov.

 

V vizumskh postopkih morajo prosilci ob podaji vloge oddati tudi prstne odtise. Proces odvzema je hiter, diskreten in ne podaljšuje postopka. Prstni odtisi prosilcev se bodo v centralnem registru VIS hranili 5 let.

 

Od slovenskih diplomatskih predstavništev in konzulatov se z 11. 10.2011 v VIS in posledično zajemanje prstnih odtisov vključuje le Veleposlaništvo RS v Kairu. 

 

VIS se bo uvajal postopoma po regijah. Severni Afriki bosta sledila Bližnji vzhod in območje zalivskih držav. V roku 2 let naj bi bila v VIS priključena vsa diplomatsko konzularna predstavništva schengenskih držav po vsem svetu.

 

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index.html

 

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm

Na vrh

Varnost potovanj

Konzularna zaščita

V državi je diplomatsko konzularno predstavništvo Republike Slovenije.

 

 Odsvetujemo vsa potovanja v določene dele Egipta

 

 

Ministrstvo slovenskim državljanom odsvetuje vsa potovanja v določene predele Egipta, zlasti na širše območje mest Kairo in Aleksandrija, v mesta v delti Nila in mesta ob Sueškem prekopu (Suez, Ismailia, Port Said) ter obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom. Odsvetujemo vsa potovanja na severni del polotoka Sinaj. Odsvetujemo vsa nenujna potovanja na južni del polotoka Sinaj, z izjemo mesta Sharm El Sheikh z neposredno okolico.

 


 

29.12.2015
Konec oktobra 2015 je na območju osrednjega Sinaja strmoglavilo rusko potniško letalo, ki je letelo iz Sharm el Sheikha v St. Petersburg. V nesreči ni bilo preživelih. Okoliščine tega dogodka so še v fazi preiskave. Mesto Sharm el Sheikh je varno, še vedno pa poteka ocenjevanje varnostnih postopkov in sprejem ustreznih ukrepov na mestnem letališču, zato do nadaljnjega odsvetujemo vsa potovanja z letalom na to destinacijo. Za celotni polotok Sinaj velja uradna prepoved dostopa z vozilom na štirikolesni pogon. Nekatere cestne povezave na meji z južnim delom polotoka Sinaj (cesta Suez-Taba) so zaprte za tuje državljane.


14.9.2015
Na območju Zahodne puščave /obmejno področje z Libijo/je prišlo do varnostne akcije, v kateri so egiptovski varnostni organi pomotoma streljali na skupino turistov in pri tem ubili 12 oseb, ki so brez predhodnega dovoljenja in kljub prepovedi odšli na to območje. Na območju je bilo prav zaradi velike možnosti terorističnih napadov že pred meseci omejeno oziroma prepovedano potovanje tujcev. Na območju Zahodne puščave in na Sinaju občasno potekajo vojaške in varnostne operacije, zato slovenskim državljanom ponovno svetujemo, da se na ta območja ne odpravljajo niti individualno niti v organiziranih skupinah, ter da med bivanjem v Egiptu dosledno upoštevajo odločitve in usmeritve lokalnih oblasti.
 

Splošno

Opozarjamo na možnost terorističnih napadov predvsem na severnem delu in v notranjosti Sinajskega polotoka, zato odsvetujemo izlete izven turističnih središč.
 
Pri obisku turističnih znamenitosti priporočamo upoštevanje navodil lokalnih varnostnih organov in organizatorjev potovanj.
 
Razmere na kairskem letališču omogočajo varen tranzit.
 
Slovenskim državljanom, ki se nahajajo v Egiptu ali se odločajo za pot v to državo, svetujemo previdnost, upoštevanje napotkov in usmeritev pristojnih lokalnih oblasti ter natančno seznanitev z razmerami v krajih, ki jih nameravajo obiskati.

Svetujemo, da vzamete s seboj fotokopijo identifikacijskega dokumenta (potnega lista) oziroma imate to kopijo dosegljivo na elektronskem naslovu.

 

Posamezniki, ki potujejo v Egipt imajo lahko pri sebi največ 10 000 USD v gotovini. Vse višje zneske je treba prijaviti na carini.

 

Tistim, ki se odločajo za letovanje ob Rdečem morju, priporočamo obisk Egiptovske zbornice za potapljaške in vodne športe.


Kriminal

Posedovanje, uporaba ali preprodaja drog je v Egiptu hujše kaznivo dejanje, za katero je že za manjše količine zagrožena dolgoletna zaporna kazen (25 let).

 

Priporočamo, da pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.


Pred potovanjem lahko izpolnite obrazec Podatki o potovanju v tujino in ga pošljete konzularnemu sektorju MZZ. S tem olajšate izvajanje konzularne zaščite, če bi bila ta potrebna.


Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

Na vrh

KONTAKTI

Slovenska predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije

21 Soliman Abaza St., 6 th Floor

Mohandessin

Giza 12311

Cairo

Arab Republic of Egypt

Tel: (+) 20 2 3749 81 71   

Faks: (+) 20 2 3749 71 41

Elektronska pošta: sloembassy.cairo(at)gov.si
Spletni naslov: http://kairo.veleposlanistvo.si

Pristojno za: Kuvajt, Katar, Saudska Arabija, Združeni arabski emirati, Jordanija, Sultanat Oman 

Nje. eksc. gospa Tatjana Miškova, veleposlanica 

 

Konzularni oddelek Veleposlaništva

Uradne ure konzularnega oddelka so od nedelje do četrtka med 9.00 in 12.00, ob sredah ni konzularnih ur.

 

Slovenskim državljanom v konzularni stiski je stik z veleposlaništvom omogočen 24 ur na dan tudi na dežurnem telefonu št. +20 122 21 32 045.

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Arabske republike Egipt

Opekarska cesta 18A 1000 Ljubljana

T: (+) 386 1 429 54 20/283 94 37

F: (+) 386 1 283 91 22

E: embassy.ljubljana(at)mfa.gov.eg

Nj. eksc. gospod Youssef Diaeldin Mekkawy, veleposlanik