Skoči na vsebino

KONZULARNA POMOČ, KJER NI SLOVENSKEGA PREDSTAVNIŠTVA

 

Za zaščito državljanov in izvajanje (vseh) konzularnih funkcij so pristojna veleposlaništva in generalni konzulati Republike Slovenije.

 

Častni konzulati Republike Slovenije niso pristojni za opravljanje klasičnih konzularnih opravil in jih lahko izvajajo le v posameznih primerih ter po navodilih pristojnega veleposlaništva Republike Slovenije oziroma Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije.

 

Če Republika Slovenija v državi nima diplomatsko-konzularnega predstavništva se lahko obrnete na bližnja diplomatska in konzularna predstavništva drugih držav članic Evropske unije (v skladu s 23. členom Pogodbe o delovanju Evropske unije in Sklepom predstavnikov vlad držav članic, ki so se sestali v okviru Sveta,  z dne 19. 12. 1995 o zaščiti državljanov Evropske unije s strani diplomatskih in konzularnih predstavništev).
 
Podatke o diplomatskih in konzularnih predstavništvih drugih držav članic Evropske unije v posameznih državah zunaj Evropske unije dobite na spletni strani Evropske komisije.

 

Svetujemo, da pred potovanjem v države, kjer ni slovenskih predstavništev, preberete Brošuro o evropski konzularni pomoči.