Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SIMONA LESKOVAR

Simona Leskovar

 

Telefon: 01 478 21 89

E-naslov: simona.leskovar(at)gov.si

 

Življenjepis


Datum rojstva: l. 1973

 

Izobrazba: univ. dipl. politologinja

 

Simona Leskovar je bila 13. septembra 2018, ob imenovanju nove slovenske vlade in ministra za zunanje zadeve, imenovana za državno sekretarko na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije.

 

Simona Leskovar je bila od oktobra 2015 do imenovanja za državno sekretarko izredna in pooblaščena veleposlanica Republike Slovenije na Japonskem ter nerezidenčna veleposlanica Republike Slovenije v Republiki Koreji. Pred tem je bila vodja pisarne državnega sekretarja na MZZ, direktorica Strateškega foruma Bled za mlade leta 2015 ter nacionalna kontaktna točka za odgovornost zaščititi (R2P), kamor je bila imenovana s sklepom vlade avgusta 2013.

 

Od novembra 2008 do novembra 2012 je bila namestnica stalne predstavnice Republike Slovenije pri Organizaciji združenih narodov v New Yorku. Med leti 2006 in 2008 je bila ministrica svetovalka v kabinetu ministra za zunanje zadeve in v času priprav in predsedovanja Slovenije Svetu EU za splošne zadeve in zunanje odnose odgovorna za ta vprašanja. V letih 2005 in 2006 je bila svetovalka v pisarni državnega sekretarja, pred tem pa je med leti 2001 in 2004 službovala kot tretja sekretarka na veleposlaništvu Republike Slovenije v Washingtonu. 

 

Simona Leskovar je svojo diplomatsko pot začela pred več kot dvajsetimi leti na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije. Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana politologinja, smer mednarodni odnosi. Poleg študija na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani se je izobraževala tudi na nizozemskem Inštitutu za mednarodne odnose Clingendael v Haagu.