Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

DOBRAN BOŽIČ

Dobran Božič

 

Telefon: 01 478 20 68

E-naslov: dobran.bozic(at)gov.si

 

Življenjepis


Datum rojstva: 22. september 1964

 

Izobrazba:

  • univ. dipl. inž. kem. in kemijske tehnologije, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerza v Ljubljani
  • magister znanosti managementa in organizacije, Ekonomska fakulteta, Univerza v Ljubljani
  • magister znanosti nacionalnih obrambnih študij (Univerza za nacionalno obrambo v Washingtonu)

 

Dobran Božič je začel poklicno pot kot glavni kemik pri podjetju AERO Celje. Vojaško kariero je začel v Teritorialni obrambi Republike Slovenije leta 1984 kot rezervni častnik, leta 1993 pa se je zaposlil v Slovenski vojski in tam služil do leta 2016. V teh 23 letih je opravljal številne štabne in poveljniške dolžnosti na različnih ravneh vodenja in poveljevanja. Poveljeval je ključnim enotam Slovenske vojske, med drugim 10. motoriziranemu bataljonu in 1. brigadi Slovenske vojske. Zadnji vodilni položaj v vojski je zasedal med letoma 2012 in 2014 kot načelnik Generalštaba Slovenske vojske.

 

Ima dragocene izkušnje v mednarodnih operacijah in misijah. Leta 2007 je poveljeval največjemu kontingentu Slovenske vojske na Kosovu, kjer je med drugim zasedal položaj namestnika poveljnika večnacionalnih sil Zahoda – KFOR, leta 2011 pa 15. kontingentu Slovenske vojske v Afganistanu.

 

Po upokojitvi v Slovenski vojski je opravljal funkcijo direktorja Urada Vlade RS za varovanje tajnih podatkov. Med drugim je bil zadolžen za projekt vzpostavitve prvega nacionalnega organa za kibernetsko varnost.

 

V dolgoletni vojaški karieri je prejel najvišja odlikovanja Slovenske vojske ter številne državne in mednarodne nagrade, medalje in druga visoka priznanja (tudi srebrno medaljo Slovenske vojske in bronasto medaljo generala Maistra). Pogosto predava o vojaških temah ter strategiji kibernetske varnosti za ključno vojaško in civilno osebje.