Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

KONZULARNA SLUŽBA

Vodja: Andrej Šter


tel: 01/ 478-2305
andrej.ster(at)gov.si


Naloge in pristojnosti:

Konzularna služba varuje interese RS, njenih državljanov in pravnih oseb v tujini ter spremlja zakonodajo s področja, državljanstva, migracij, tujcev v RS itd. Izdaja diplomatska dovoljenja za prelete in pristanke letal Vlade RS in letal tujih vlad ter pristanke tujih ladij v slovenskem pristanišču kakor tudi za humanitarne ali vojaške prevoze čez slovensko ozemlje. Obvešča tuja DKP o priporih, prometnih nezgodah in drugih nezgodah njihovih državljanov. Obvešča sorodnike o priporih, prometnih nezgodah in drugih nezgodah slovenskih državljanov v tujini.

 

Oddelek za varstvo interesov slovenskih državljanov v tujini, za mednarodno pravno pomoč in legalizacijo

 

Oddelek spremlja in izvaja zakonodajo ter aktivno sodeluje pri pripravljanju sprememb in dopolnitev zakonodaje, ureja zadeve s področja osebnih statusnih zadev, rodbinskega prava, državljanstva, carinskih, pokojninskih in socialnih zadev. Opravlja naloge glede zaprosil za mednarodno pravno pomoč slovenskih in tujih pravosodnih organov in zaprosil za izročitev storilcev kaznivih dejanj. Ureja vprašanja prenosa posmrtnih ostankov slovenskih in tujih državljanov v Slovenijo. Opravlja legalizacijo listin, namenjenih v in iz tujine, ureja dediščine slovenskih izseljencev v tujini. Sodeluje pri pripravah meddržavnih sporazumov s konzularnega področja. Pri naštetih dejavnostih sodeluje s slovenskimi DKP v tujini in izdeluje navodila za DKP v zvezi z njimi.

 

Izdaja diplomatske in službene potne liste. Izdaja tudi navadne potne liste za slovenske državljane, ki živijo v tujini.

 

Oddelek za vize in tujce

 

Oddelek spremlja in izvaja zakonodajo ter aktivno sodeluje je pri izpolnjevanju obveznosti Republike Slovenije v okviru Evropske unije in pri izvajanju schengenskega sporazuma v državah pogodbenicah. Pripravlja pravne in organizacijske predpise za vizumsko poslovanje. Pripravlja programe usposabljanja za konzularne uslužbence MZZ in DKP za delo z računalniškim informacijskim sistemom za vizumske postopke. Pripravlja konzularna navodila za izdajanje vizumov v DKP RS v tujini usklajena s pravnim redom EU in schengenskim pravnim redom. 

 

Spremlja zakonodajo in izdeluje navodila za DKP glede pridobivanja dovoljenj za začasno prebivanje tujcev v RS.