Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

DIREKTORAT ZA SKUPNO ZUNANJO IN VARNOSTNO POLITIKO

Politični direktor/Generalni direktor: Matej Marn


tel: 01 478 2120

matej.marn(at)gov.si

 


Naloge in pristojnosti:

 

V delokrog Direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko sodi šest sektorjev: Sektor za skupno zunanjo in varnostno politiko, Sektor za Afriko, Bližnji Vzhod, Azijo in Oceanijo, Sektor za Severno in Latinsko Ameriko ter  Karibe, Sektor za Vzhodno Evropo, Južni Kavkaz, Srednjo Azijo in Arktiko, Sektor za širitev in Jugovzhodno Evropo ter Sektor za strateške študije in analize.

 

Direktorat je pristojen za oblikovanje koherentne skupne zunanje in varnostne politike Republike Slovenije. Odgovoren je za medresorsko koordiniranje stališč do ključnih mednarodnih vprašanj, predstavljanje slovenskih stališč znotraj Evropske unije in nudenje podpore ter svetovanje zunanjemu ministru pri zasedanjih EU, ki zadevajo zunanjo in varnostno politiko.  Direktorat  razvija dvostranske odnose in krepi stike ter poglablja sodelovanje z državami, ki spadajo pod njegovo okrilje. Zavzema se za uveljavljanje slovenskih interesov v bilateralnem sodelovanju in pri aktualnih izzivih v mednarodni skupnosti.


Preko vsebinskega usmerjanja in vodenja sektorjev uresničuje zunanjepolitične cilje in nudi podporo pri pripravi ključnih dokumentov in strategij.

  1. Sektor za skupno zunanjo in varnostno politiko
  2. Sektor za Afriko, Bližnji vzhod, Azijo in Oceanijo
  3. Sektor za Severno in Latinsko Ameriko ter Karibe
  4. Sektor za Vzhodno Evropo, Južni Kavkaz, Srednjo Azijo in Arktiko
  5. Sektor za širitev in Jugovzhodno Evropo
  6. Sektor za strateške študije in analize