Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SEKTOR ZA NATO IN MEDNARODNE OPERACIJE

Vodja: Gaja Peric


tel: 01/ 478-2256
gaja.peric(at)gov.si


Naloge in pristojnosti:

Sektor v skladu s slovenskimi zunanjepolitičnimi prioritetami usmerja in koordinira aktivnosti RS pri sooblikovanju politike Severnoatlantskega zavezništva. 

 

Pripravlja in usklajuje stališča do aktualnih političnih in varnostnih vprašanj, ki jih RS kot članica zastopa v Severnoatlantskem svetu, Natovih odborih in strukturah, v bilateralnih in multilateralnih stikih z ostalimi zaveznicami, na formalnih in neformalnih ministrskih zasedanjih ter zasedanjih Nata na ravni predsednikov vlad/držav. 

 

Delovno področje sektorja obsega vsa aktualna politična in varnostna vprašanja Zavezništva, med njimi so v ospredju preoblikovanje in krepitev Nata ter Natovih zmogljivosti, Natov akcijski načrt pripravljenosti, odnose Zavezništva z Rusijo, Ukrajino in Gruzijo, Natova partnerstva, krizno upravljanje, javno diplomacijo, širitveno politiko, Natove operacije in številna druga vprašanja. 

 

Sektor z zunanjepolitičnega vidika sodeluje pri sprejemanju odločitev o sodelovanju RS v Natovih operacijah in mirovnih misijah pod okriljem Združenih narodov ter koordinira aktivnosti v zvezi s tem.