Skoči na vsebino

NOVICA

30. 10. 2017

Teden globalnega učenja – vabilo k sodelovanju

Ljubljana, 30. oktober 2017 – "Moj svet je odvisen od vseh nas" je slogan letošnjega Tedna globalnega učenja, ki bo potekal med 18. in 26. novembrom 2017. Projekt koordinira SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč v sodelovanju s partnerskimi nevladnimi organizacijami in ob podpori Ministrstva za zunanje zadeve. Teden globalnega učenja bo v Sloveniji potekal že enajsto leto. Osrednja tema so cilji trajnostnega razvoja.

 

Cilj Tedna globalnega učenja je spodbuditi učence, učitelje, ravnatelje in ostalo šolsko osebje, študente in profesorje, mladinske skupine, raziskovalne institucije, medije, občine in vladne predstavnike k raziskovanju in razmišljanju o globalni soodvisnosti, solidarnosti in vlogi posameznika v svetu.

 

Osrednja tema letošnjega Tedna globalnega učenja so cilji trajnostnega razvoja, ki jih je 193 držav sprejelo konec septembra 2015. Novi globalni cilji so univerzalni in vključujejo vse države, tudi Slovenijo. Cilji stremijo k izkoreninjenju skrajne revščine, ne da bi povzročali škodo našemu planetu in prihodnjim generacijam. Pri prizadevanjih za doseganje teh ciljev je bistvenega pomena, da moramo sodelovati vsi, saj naša dejanja vplivajo na življenje ljudi v drugih delih sveta in obratno.

 

Teden globalnega učenja je vsakoletni dogodek, ki ga pod okriljem Centra Sever-Jug organizirajo države članice Sveta Evrope že od leta 1999. V tem tednu v številnih evropskih državah potekajo dogodki namenjeni vprašanjem družbene izključenosti, globalne soodvisnosti in solidarnosti. V letu 2016 je v Sloveniji potekalo preko 90 dogodkov. Koordinator projekta vabi k sodelovanju tudi letos. Vabilo z več informacijami je v na voljo na spodnjih povezavah.

 

Promocija Tedna globalnega učenja je del projekta "Konzorcij NVO: Z globalnim učenjem do globalnih ciljev!", ki ga izvaja SLOGA v sodelovanju s partnerskimi nevladnimi organizacijami, podpira pa Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije s sredstvi mednarodnega razvojnega sodelovanja.

 

Vabilo – Teden globalnega učenja
Brošura – Teden globalnega učenja
Letak – globalno učenje