Skoči na vsebino

NOVICA

12. 10. 2017

Minister Erjavec na obisku v Ruski federaciji

Ministra Erjavec in Lavrov sta podpisala Načrt delovnih konzultacij med zunanjima ministrstvoma Slovenije in Rusije za leto 2018

Zunanja ministra Erjavec in Lavrov

Pogovori med delegacijama

Srečanje ministra Erjavca in slovenskih podjetnikov s predsednikom ruske hokejske zveze Tretjakom

Moskva, 12. oktobra 2017 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je danes začel dvodnevni delovni obisk v Ruski federaciji. Srečal se je z ministrom za zunanje zadeve Ruske federacije Sergejem Lavrovom, s katerim sta največ pozornosti namenila obravnavi dvostranskih odnosov med državama. Ministra sta pozitivno ocenila predvsem napredek v gospodarskem in kulturnem sodelovanju ter konstruktivno sodelovanje na multilateralnem področju. Ruska federacija ostaja pomembna gospodarska partnerica Slovenije, pri čemer statistični podatki o obsegu blagovne in turistične menjave med državama v letošnjem letu kažejo na njegovo znatno povečanje. Slovenija zagovarja nujnost dialoga z Rusko federacijo in konstruktivnega pristopa do reševanja aktualnih mednarodnih problemov.


Ministra sta izmenjala stališča o aktualnih regionalnih in mednarodnih vprašanjih, zlasti o razmerah na Bližnjem vzhodu in severnokorejskem polotoku. Izmenjala sta stališča o položaju na Zahodnem Balkanu, problem nerešenih vprašanj meja ter s tem v povezavi uresničevanje arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.


Ob priložnosti tokratnega srečanja sta ministra podpisala Načrt delovnih konzultacij med Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za zunanje zadeve Ruske federacije za leto 2018.


Minister se je srečal tudi s predsednikom Ruske hokejske zveze Vladislavom Tretjakom, skupaj z direktorjema podjetij Elan Inventa in Duol. Z ruskimi sogovorniki so obravnavali možnosti sodelovanja pri razvoju športne infrastrukture v Rusiji.


Drugi dan obiska v Moskvi bo potekalo XIV. plenarno zasedanje Medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje. Komisiji sopredsedujeta minister Erjavec in minister za zveze in množične komunikacije Ruske federacije Nikolaj Nikiforov.