Skoči na vsebino

NOVICA

11. 10. 2017

Prvi forum za integriteto in preglednost energetskih trgov

Nagovor GD Brozine (Foto: Tamino Petelišnek/STA, MZZ)

GD Brozina, direktor ACER Pototschnig in državni sekretar na MzI Potisek (Foto: Tamino Petelišnek/STA, MZZ)

GD Brozina, direktor ACER Pototschnig

Foto: Tamino Petelišnek/STA, MZZ

Foto: Tamino Petelišnek/STA, MZZ

Ljubljana, 11. oktober 2017 – Ministrstvo za zunanje zadeve podpira prvi forum za integriteto in preglednost energetskih trgov (1st Energy Market Integrity and Transparency Forum - REMIT Forum), ki ga v Ljubljani organizira Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER). Več na: http://www.acer.europa.eu/Events/1st-Energy-Market-Integrity-and-Transparency-Forum/default.aspx.

 

V luči širše podpore, ki jo ministrstvo za zunanje zadeve v okviru vlade nudi evropski agenciji ACER s sedežem v Ljubljani, se umešča tudi podpora prvemu REMIT forumu. Ministrstvo za zunanje zadeve podpira ACER v prizadevanjih, da bi se REMIT forum v Ljubljani organiziral letno, po vzoru firenškega foruma za elektriko in madridskega foruma za plin. Ljubljana bi tako enkrat letno postala stičišče ključnih deležnikov s področja energetike iz celotne EU.

 

Na sprejemu, ki ga je ministrstvo za zunanje zadeve organiziralo v Vili Podrožnik, je zbrane nagovoril generalni direktor za zadeve EU David Brozina. V govoru je potrdil podporo, ki jo je  evropska agencija ACER deležna s strani slovenske vlade. Slovenija z Ljubljano ACER-ju nudi zeleno prestolnico, ki je varna in družinam prijazna. Ponuja izbor šolanja v tujih jezikih, ki bo dodatno obogaten s skorajšnjo ustanovitvijo Evropske šole. "Sodelovanje med ACER in Vlado RS je odlično in veseli nas, da ima v Ljubljani sedež agencija, ki je steber v gradnji enotnega energetskega trga EU", je izpostavil generalni direktor.

 

Od marca 2011, odkar je ACER v Ljubljani odprl svoja vrata, je agencija pridobivala na številu zaposlenih kot tudi na svojih pristojnostih. Ena izmed ključnih je prav pristojnost nadzora veleprodajnih energetskih trgov z energijo na podlagi uredbe REMIT (uredba EU o celovitosti in preglednosti veleprodajnega energetskega trga), ki med drugim opredeljuje in prepoveduje zlorabe trga v obliki tržne manipulacije, poskusov tržne manipulacije in trgovanja na podlagi notranjih informacij. Uredba določa prepovedi in kazni za kršitve pravil o zlorabah trga. Njen ključni cilj pa je, da cene, ki jih plačujejo potrošniki energije v EU, zaradi zlorab ne bodo izkrivljene. Ključno vlogo pri njenem izvajanju igra prav agencija ACER.