Skoči na vsebino

NOVICA

10. 10. 2017

Prvi forum za integriteto in preglednost energetskih trgov

Ljubljana, 10. oktober 2017 - Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER) organizira s podporo Ministrstva za zunanje zadeve prvi forum za integriteto in preglednost energetskih trgov (1st Energy Market Integrity and Transparency Forum - REMIT Forum), ki bo jutri, 11. oktobra 2017. Več na: http://www.acer.europa.eu/Events/1st-Energy-Market-Integrity-and-Transparency-Forum/default.aspx.

 

V luči širše podpore, ki jo Ministrstvo za zunanje zadeve v okviru vlade nudi evropski agenciji ACER s sedežem v Ljubljani, se umešča tudi podpora prvemu REMIT forumu. Ministrstvo za zunanje zadeve podpira ACER v prizadevanjih, da bi se REMIT forum v Ljubljani organiziral letno, po vzoru firenškega foruma za elektriko in madridskega foruma za plin. Ljubljana bi tako enkrat letno postala stičišče ključnih deležnikov s področja energetike iz celotne EU.

 

Uredba REMIT je uredba EU o celovitosti in preglednosti veleprodajnega energetskega trga, ki med drugim opredeljuje in prepoveduje zlorabe trga v obliki tržne manipulacije, poskusov tržne manipulacije in trgovanja na podlagi notranjih informacij. Uredba določa prepovedi in kazni za kršitve pravil o zlorabah trga. Njen ključni cilj pa je, da cene, ki jih plačujejo potrošniki energije v EU, zaradi zlorab ne bodo izkrivljene. Ključno vlogo pri njenem izvajanju igra prav agencija ACER.

 

V okviru foruma bo ministrstvo za zunanje zadeve organiziralo sprejem v Vili Podrožnik, ki bo jutri, 11. oktobra med 12.30 in 14. uro. Zbrane bo nagovoril generalni direktor za zadeve EU David Brozina. Dogodek bo odprt za medije.