Skoči na vsebino

NOVICA

13. 9. 2017

Izjava MZZ ob govoru predsednika Evropske komisije Jeana Clauda Junckerja o položaju v EU

Ljubljana, 13. september 2017 - Pozdravljamo današnji odmeven nastop predsednika Evropske komisije Jeana Clauda Junckerja v Evropskem parlamentu. Njegov govor predstavlja uvod v jesensko razpravo, ki bo tekla tako v državah članicah, kot v evropskih institucijah in katere rezultat bo dogovor Sveta EU, Evropske komisije in Evropskega parlamenta o skupnih prioritetah za leto 2018.

 

Veseli nas, da iz govora izhaja jasna ambicija, da se EU tudi v prihodnjem obdobju osredotoči na ključna področja, od katerih je najbolj odvisna njena verodostojnost. Mednje sodijo zlasti ukrepi za močnejšo gospodarsko aktivnost, za krepitev socialnih standardov, za dvig varnosti državljanov in digitalnega okolja, za odločen boj proti klimatskim spremembam in za uspešen nadaljnji spopad z migrantsko problematiko.

 

Posebej pozdravljamo poudarek, da EU ne povezuje le enotni trg, ampak ključne skupne vrednote, kot so svoboda, enakost ter načela pravne države, kamor sodi tudi spoštovanje odločitev sodišč. Le z uveljavljanjem teh vrednot je mogoča EU kot skupnost. Spoštovanje razsodb v EU namreč ni poljubno, pač pa obvezno in to mora po našem trdnem prepričanju ostati vodilo tako za institucije, kot tudi za članice EU. Le sledeč skupnim vrednotam bomo lahko ustvarjali bolj enotno, bolj demokratično in naposled tudi močnejšo EU, kar so naši skupni cilji in kar je tudi v vitalnem interesu Slovenije.

 

Predsednik Evropske komisije je v svojem govoru izpostavil tudi vrsto smelih konkretnih predlogov za dvig demokratičnosti in učinkovitosti EU, pa tudi za dvig njene prepoznavnosti na svetovnem prizorišču, ki bodo predmet poglobljenega razmisleka tako v Sloveniji kot v EU.

 

Letošnjo jesen pričakujemo močno okrepitev evropske razprave o nadaljnjih ukrepih in rešitvah, ki jih potrebujemo v EU. Slovenija bo v njej aktivno sodelovala. Podpiramo zastavljeno časovnico, skladno s katero so tako članice EU, kot tudi Evropska komisija in Evropski parlament poklicani, da pospešeno nadaljujejo z izgradnjo skupnega evropskega projekta, tako da bodo državljani EU na volitve v Evropski parlament spomladi leta 2019 lahko odšli s prepričanjem, da EU deluje dobro in v njihovo korist.