Skoči na vsebino

NOVICA

6. 9. 2017

Drugi dan Strateškega foruma Bled dodatno potrdil njegov pomen in aktualnost

Minister Erjavec na tiskovni konferenci (foto: Tamino Petelinšek, STA)

Razprava o južnem Sredozemlju (foto: Tamino Petelinšek, STA)

Razprava o jedrskem upravljanju (foto: Tamino Petelinšek, STA)

Razprava o Zahodnem Balkanu (foto: Tamino Petelinšek, STA)

Ljubljana/Bled, 6. september 2017 – Včeraj se je končal 12. Strateški forum Bled, ki je bil letos posvečen dojemanju nove realnosti. Minister Erjavec je poudaril naraščajoči pomen Strateškega foruma Bled, ki se čedalje bolj uveljavlja kot nekakšen regionalni Davos. Ob robu foruma so bila tudi številna srečanja ministra Erjavca in obeh državnih sekretarjev z visokimi tujimi gosti.

 

Tudi razprave drugega dne so bile strukturirane okoli aktualnih vprašanj sedanjega trenutka. Tako je bilo govora o jedrski varnosti, razmerah v južnem Sredozemlju, EU v spremenjenem svetu, človekovih pravicah in Zahodnem Balkanu: Poslovni del foruma pa se je osredotočil na tematiko turizma in inovacij.

 

Panel o svetovnem jedrskem upravljanju je bil praktično v celoti posvečen nedavnemu severnokorejskemu jedrskemu poskusu. Sodelujoči v razpravi so opozorili na grožnjo  mednarodnemu miru in varnosti, ki jo predstavljajo severnokorejski jedrski poskusi.

 

Razpravljavci o razmerah v južnem Sredozemlju so se zavzeli za celovit pristop in enotnost politike EU, ki bi zajemal širok nabor možnih ukrepov dolgoročne narave za krepitev stabilnosti v tem delu sveta. Pri tem morajo biti ustrezne pozornosti deležne tudi države podsaharske Afrike.

 

Zunanji ministri držav Zahodnega Balkana in tudi EU so pozitivno ocenili transformacijski učinek procesa približevanja EU. Izpostavljena je bila dolgotrajnost tega procesa in njegova pomanjkljiva predvidljivost.

 

Razprava EU v spremenjenem svetu je izpostavila konvergenco med državami članicami, zbliževanje, povezanost sodelovanje in odprtost za pričakovanja državljanov.

 

V okviru razprave o človekovih pravicah so bile izpostavljene določene retrogradne tendence v nekaterih etabliranih demokracijah.

 

Turistični panel foruma se je osredotočil nove platforme, ki so spremenile način delovanja turistične panoge.

 

Minister Erjavec je imel ob robu foruma številna srečanja z zunanjimi ministri in visokimi predstavniki mednarodnih organizacij:  srečanja prvega dne in srečanja drugega dne foruma, v Ljubljani se je srečal s črnogorskim kolegom Srdjanom Darmanovićem, na predvečer začetka mednarodne konference Bled strateški forum pa se je minister Erjavec srečal tudi s tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami, nadškofom mons. Paulom Richardom Gallagherjem in opravil prva dvostranska srečanja.