Skoči na vsebino

NOVICA

31. 7. 2017

Spominska slovenost pri ruski kapelici pod Vršičem

Foto: Georgy Kochegarov

Georgy Kochegarov

Georgy Kochegarov

Georgy Kochegarov

Ljubljana, 31. julij 2017 - V nedeljo, 30. julija 2017, je pri ruski kapelici pod Vršičem potekala spominska slovesnost pod častnim pokroviteljstvom zunanjega ministra Karla Erjavca. V svojih nagovorih sta tako minister Erjavec kot ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov poudarila pomen sodelovanja in prijateljstva med Slovenijo in Rusijo.

 

Ruska kapelica je po ministrovih besedah kulturno-zgodovinski spomenik, ki ne ponazarja le tragičnih dogodkov iz prve svetovne vojne, ko je snežni plaz zasul ruske vojaške ujetnike, temveč tudi človečnost, ki so jo pokazali domačini Kranjske Gore in okolice, ko so sprejeli ruske vojake, ki so gradili cesto, in se jim poklonili ob njihovi smrti. Dogodki, povezani s kapelico, nas opominjajo tudi na to, kako nesmiselne so vojne, koliko trpljenja in tragičnih človeških usod prinesejo. Zato so spominske slovesnosti tudi "priložnost za razmislek o tem, v kakšnem svetu živimo, kako varno živimo in kaj si lahko obetamo od prihodnosti," je povedal minister in dodal, da "živimo v času, ki zahteva intenzivno sodelovanje med narodi, če želimo doseči mednarodni mir. Želim si, da bi bilo osrednje sporočilo letošnjih spominskih slovesnosti pri ruski kapelici pod Vršičem: DA sodelovanju, in NE izključevanju".

 

Ob robu slovesnosti sta se ministra Erjavec in Nikiforov pogovarjala tudi o prihodnjih projektih sodelovanja med Slovenijo in Rusko federacijo.