Skoči na vsebino

NOVICA

21. 7. 2017

Uradni obisk ministra za zunanje zadeve Republike Belorusije Vladimirja Makeja

Ljubljana, 21. julij 2017 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec bo 24. julija 2017 na uradnem obisku gostil beloruskega kolega Vladimirja Makeja. Gre za povratno srečanje po obisku ministra Erjavca marca 2016 v Minsku. Obisk bo potekal v znamenju  25. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama (23. julij 1992).

 

Ministra bosta posebno pozornost namenila dvostranskim odnosom, ki se na delovni ravni odražajo v rednih političnih konzultacijah med državama in rednih zasedanjih Medvladne slovensko-beloruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje.

 

Ministra bosta tudi preučila možnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama, kjer se, po ukinitvi večine sankcij EU proti Belorusiji, nakazujejo številne poslovne priložnosti za slovenska podjetja.

 

Slovenija podpira sodelovanje Belorusije z EU in ji želi pomagati pri krepitvi njenih vezi z EU, zato bo predmet pogovora tudi Vzhodno partnerstvo.

 

Ministra bosta po koncu pogovorov podpisala Protokol o sodelovanju med Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Belorusije.

 

Minister Makejev se bo v okviru uradnega obiska v Sloveniji srečal tudi s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem in slovenskimi poslovneži.


MEDIJSKI PROGRAM
 
ponedeljek, 24. julij 2017 
09:30  
prihod MZZ Belorusije Vladimirja Makeja na Ministrstvo za zunanje zadeve 
Ministrstvo za zunanje zadeve, Prešernova 25, Ljubljana 
FOTOTERMIN 
 
09:40
plenarni pogovori med delegacijama Slovenije in Belorusije 
Ministrstvo za zunanje zadeve, Prešernova 25, Ljubljana 
FOTOTERMIN 
 
10:25
Podpis Protokola o sodelovanju med ministrstvoma in izjava ministrov Erjavca in Makeja za medije  
Ministrstvo za zunanje zadeve, Prešernova 25, Ljubljana
FOTOTERMIN