Skoči na vsebino

NOVICA

17. 7. 2017

Minister Erjavec na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve

Zasedanje Sveta EU za zunanje zadeve

Minister Erjavec in francoski zunanji minister Le Drian

Minister Erjavec in britanski zunanji minister Johnson

Bruselj, 17. julij 2017 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je v Bruslju udeležil zasedanja Sveta za zunanje zadeve, ki je obravnaval prednostne naloge pri uresničevanju EU globalne strategije v naslednjem letu, Libijo in Demokratično ljudsko republiko Korejo.

 

Svet za zunanje zadeve je izrazil zadovoljstvo z dosedanjim napredkom pri izvajanju EU globalne strategije, posebej na področju varnosti in obrambe. Ministri so poudarili pomen nadaljevanja uresničevanja strategije v skladu z opredeljenimi prednostnimi področji in izpostavili pomen krepitve vlaganja v odpornost držav in družb, nadaljevanje dela na področju celovitega pristopa do konfliktov in kriz ter strateško komuniciranje. Visoka predstavnica za zunanje zadeve in varnostno politiko je poudarila pomen krepitve mednarodnega sistema temelječega na vladavini prava. Minister Erjavec je v tem kontekstu pozdravil napredek pri uresničevanju EU globalne strategije in izpostavil pomen spoštovanja mednarodnega prava in dogovorov kot temelja mednarodnih odnosov. Opozoril je tudi na pomembnost nadaljevanja širitvenega procesa z državami Zahodnega Balkana.

 

Svet je obsodil aktivnosti na področju krepitve jedrskega in balističnega programa Demokratične ljudske republike Koreje ter poudaril, da gre za močno kršitev mednarodnih zavez, resolucij Varnostnega sveta OZN in predstavlja resno grožnjo mednarodnemu miru in varnosti. Ministri so Demokratično ljudsko republiko Korejo pozvali k polnemu spoštovanju mednarodnih zavez in prekinitvi nadaljnjih aktivnosti, ki bi lahko imele negativni učinek na položaj v regiji in svetu.

 

Glede Libije so ministri izmenjali poglede na politični in varnostni položaj v državi ter pregledali možnosti nadaljnjega angažmaja EU. Pozdravili so imenovanje novega posebnega predstavnika generalnega sekretarja OZN za Libijo Ghassana Salameja ter ponudili nadaljnjo pomoč EU pri izvajanju Libijskega političnega sporazuma. Svet je poudaril pomen mirnega reševanja sporov in doseganja napredka pri zagotavljanju varnosti in stabilnosti na celotnem ozemlju Libije. V sklopu razprave o Libiji so ministri izpostavili tudi aktualen položaj na področju migracij s posebnim poudarkom na srednjesredozemski poti. Ministri so razpravo o Libiji in migracijah nadaljevali tudi na neformalnem kosilu, kjer sta se jim pridružila tudi generalni direktor Mednarodne organizacije za migracije William Lacy Swing in Visoki komisar OZN za begunce Filippo Grandi.