Skoči na vsebino

NOVICA

17. 7. 2017

Natalija iz Ukrajine že na rehabilitaciji v Sloveniji

Ljubljana, 17. julij 2017 - Te dni je v Sloveniji 12-letna deklica Natalija Lafazan Aleksandrovna, ki prihaja iz Ukrajine. Pred dvema letoma je v oboroženem spopadu v svojem mestu utrpela hude poškodbe in izgubila nogo. Sredstva za njeno rehabilitacijo je tudi letos v največji meri pomagalo zagotoviti Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije in kar 1.275 Slovencev, ki so si v znak podpore žrtvam oboroženih konfliktov ob 4. aprilu, mednarodnem dnevu ozaveščanja o nevarnosti min, zavihali hlačnice.

 

Natalija je s pomočjo ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti na rehabilitaciji v Sloveniji na v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS – Soča že tretjič. Tukaj je tudi dobila svojo prvo protezo, ki pa jo je zaradi rasti in odraščanja treba zamenjati. Letos bo na URI - Soča dobila novo protezo, ki bo prilagojena tudi za gibanje v vodi, obenem pa nadaljuje s terapevtsko obravnavno.

 

Z rehabilitacijo, tako medicinsko kot psihosocialno, se Natalija postopoma vrača v normalno življenje. Po nesreči je v sebi prepoznala slikarski talent, zato bo med bivanjem v Sloveniji iskala tudi nove priložnosti za likovno ustvarjanje. Z namenom, da doživi smiselnost svojih prizadevanj in vztrajanja ter spozna možnost praktične uporabe pridobljenih veščin v rehabilitaciji v varnem okolju, preizkuša tudi različne športe, kot so rolanje, kolesarjenje, rolkanje, plezanje idr. ter se podaja na izlete po Sloveniji. Vse dodatne aktivnosti ji pomagajo, da se lažje sooči s težko izkušnjo in se dejavno vključi v družbo.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve s sredstvi mednarodnega razvojnega sodelovanja pomaga pri rehabilitaciji deklice že tretje leto in bo s podporo nadaljevalo tudi v letu 2018. Od leta 2005 ministrstvo tudi izvaja projekte psihosocialne rehabilitacije ukrajinskih otrok. V letu 2017 in 2018 se bo rehabilitacije udeležilo 160 otrok, ki so utrpeli hude travmatične posledice oboroženih konfliktov in katerih družine se nahajajo v težkem ekonomskem in socialnem položaju.


Nekaj odzivov v slovenskih medijih si lahko ogledate na naslednjih povezavah:
http://www.24ur.com/novice/slovenija/dvanajstletna-natalija-ki-je-v-bombnem-napadu-izgubila-nogo-in-mamo-z-novo-protezo-lahko-rola-kolesari-plava.html

http://klip.si/video-se-spomnite-deklice-iz-ukrajine-ki-smo-ji-slovenci-pomagali-tako-izgleda-danes-20461

http://4d.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/174482281

https://www.sta.si/2409296/v-ukrajinskih-spopadih-poskodovana-deklica-po-terapijah-na-soci-rola-kolesari-in-pleza

https://www.facebook.com/Val202/posts/1721773784529457

http://www.delo.si/novice/slovenija/podpora-nataliji-in-njenemu-razvoju.html