Skoči na vsebino

NOVICA

11. 7. 2017

Minister Erjavec se bo v Trstu udeležil Vrha o Zahodnem Balkanu

Ljubljana, 11. julija 2017 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se bo v sredo, 12. julija 2017, v Trstu udeležil Vrha o Zahodnem Balkanu. Srečanje poteka v obliki treh ločenih, vzporednih zasedanj na ravni predsednikov držav oziroma predsednikov vlad, ministrov za zunanje zadeve in ministrov za gospodarstvo; zaključi pa se s skupnim srečanjem vseh sodelujočih predsednikov (vlad) in ministrov – delovno večerjo, ki je hkrati tudi plenarno zasedanje, na katerem so obravnavani sklepi ministrskih srečanj in ostalih dogodkov.

 

Vrh o Zahodnem Balkanu v Trstu bo imel predvidoma več prioritetnih tem:

  • Predsedniki vlad bodo obravnavali evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana, agendo povezljivosti, stanje na področju vladavine prava, ustanovitev regionalnega ekonomskega območja in boj proti terorizmu;
  • Zunanji ministri se bodo osredotočili na boj proti terorizmu in radikalizaciji, migracije, vprašanje beguncev in politično dimenzijo regionalnega sodelovanja in regionalnih pobud. Pri tem bodo predstavniki civilne družbe in mladih ministrom predstavili zaključke obeh forumov.
  • Gospodarski ministri bodo obravnavali predvsem ekonomsko integracijo regije, agendo povezljivosti, promocijo tujih investicij v regijo, podporo malim in srednjim podjetjem in ustanovitev Sekretariata gospodarskih zbornic regije v Trstu.

Ob robu omenjenih zasedanj bo predvidoma potekala tudi svečanost ob podpisu Pogodbe o transportni skupnosti. Podpisnice bodo države Zahodnega Balkana, v imenu EU držav, pa bo pogodbo podpisala Evropska komisija. Cilj transportne skupnosti bo krepitev regionalnega sodelovanja na področju transporta, odpravljanje ovir za hitrejšo in bolj učinkovito transportno povezljivost med državami ZB in EU ter harmonizacija nacionalnih zakonodaj z EU. 

 

Vrh v Trstu je četrti vrh v okviru Berlinskega procesa – prvi je potekal leta 2014 v Berlinu, drugi 2015 na Dunaju in tretji 2016 v Parizu.

 

Minister Erjavec se bo ob robu vrha o Zahodnem Balkanu v Trstu srečal s sekretarjem za zunanje in Commonwealth zadeve Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Borisom Johnsonom. Srečanje je namenjeno pregledu dvostranskega političnega in gospodarskega sodelovanja ter izmenjavi stališč o aktualnih regionalnih in globalnih vprašanjih. Slovenija z Veliko Britanijo vodi reden političen dialog o širokem naboru tem, še posebej o razvoju dogodkov na Zahodnem Balkanu. Sekretar Johnson je sicer, tudi ob priložnosti 25. obletnice diplomatskih odnosov med Slovenijo in Združenim kraljestvom, Ljubljano obiskal januarja letos.

 

   

Okvirni program zunanjega ministra za akreditirane medije:

 

15.30

Bilateralno srečanje ministra Erjavca z ministrom za zunanje in Commonwealth zadeve Združenega kraljestva Borisom Johnsonom

Lokacija: Soba San Giusto, Hotel Savoia Excelsior Palace, Riva Del Mandracchio 4, Trst, Italija

Fototermin na začetku

 

15.50-16.00      

Prihod ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca na trg Piazza dell'Unità d'Italia pred deželno palačo

Lokacija: trg pred deželno palačo, Piazza dell'Unita d'Italia, Trst

Fototermin

 

16.00-18.00      

Zasedanje ministrov za zunanje zadeve 

Lokacija: Deželna palača, Piazza dell'Unità d'Italia 1, Trst

Fototermin samo za uradne fotografe in kamermane

 

sledi (tbc)

Skupinska fotografija zunanjih ministrov

Lokacija: trg pred deželno palačo, Piazza dell'Unità d'Italia, Trst

 

sledi    

Izjava ministra Karla Erjavca za medije

Lokacija: trg Piazza dell'Unita d'Italia, Trst

 

19.30-21.00      

Zaključna plenarna večerja s predsedniki držav in vlad

Lokacija: Vladna palača, Piazza Unità d'Italia 8, Trst

 

 

Kontaktna oseba za medije: Simona Vučak, tel. številka 031 676 054, simona.vucak(at)gov.si in pr.mzz(at)gov.si.