Skoči na vsebino

NOVICA

3. 6. 2017

Minister Erjavec z ministrom Dačićem o nasledstvu in približevanju Srbije EU

Minister za zunanje zadeve Slovenije Karl Erjavec se je srečal z ministrom za zunanje zadeve Republike Srbije z Ivico Dačićem (Foto: STA)

Minister za zunanje zadeve Slovenije Karl Erjavec se je srečal z ministrom za zunanje zadeve Republike Srbije z Ivico Dačićem (Foto: STA)

Brdo, 3. junij 2017 - Minister za zunanje zadeve Slovenije Karl Erjavec se je ob robu ministrskega srečanja Brdo – Brioni procesa srečal z Ivico Dačićem, vršilcem dolžnosti predsednika Vlade in ministrom za zunanje zadeve Republike Srbije.

 

Ministra sta potrdila obojestranski interes za nadaljnji razvoj dobrega dvostranskega sodelovanja. Minister Erjavec je poudaril pomen realizacije sprejetih dogovorov z lanskega zasedanja vlad in njunega letošnjega srečanja. Za Slovenijo je še posebej pomembno področje nasledstva. Ministra sta v tem kontekstu izmenjala aktualne informacije in stališča o poteku skupnih prodaj nepremičnin nekdanje SFRJ.

 

Pomemben del pogovora sta ministra namenila tudi približevanju Srbije Evropski uniji. Ob potrebi po izpolnjevanju kriterijev in zavezanosti reformnemu procesu sta izpostavila pomen aktivnega angažmaja s strani EU ter visoke dinamike procesa, saj prepočasen proces javnost razume kot praktično nedosegljivost članstva.

 

Minister Erjavec je zagotovil slovensko podporo odprtju novih pogajalskih poglavij na junijski pristopni konferenci ob zaključku malteškega predsedovanja Evropskemu svetu. V pogovoru sta izmenjala tudi oceno o razmerah v regiji in drugih aktualnih temah, kot so na primer pričakovanja od Vrha Berlinskega procesa prihodnji mesec v Trstu.