Skoči na vsebino

NOVICA

3. 6. 2017

Ministra Erjavec in Dimitrov potrdila dobre odnose med Slovenijo in Makedonijo

Minister za zunanje zadeve Slovenije Karl Erjavec z novim ministrom za zunanje zadeve Republike Makedonije Nikolo Dimitrovim. (Foto: STA)

Minister za zunanje zadeve Slovenije Karl Erjavec z ministrom za zunanje zadeve Republike Makedonije Nikolo Dimitrovim. (Foto: STA)

Minister za zunanje zadeve Slovenije Karl Erjavec Z ministrom za zunanje zadeve Republike Makedonije Nikolo Dimitrovim. (Foto: STA)

Brdo, 3. junij 2017 - Minister za zunanje zadeve Slovenije Karl Erjavec se je ob robu ministrskega srečanja Brdo-Brioni sestal z novim ministrom za zunanje zadeve Republike Makedonije Nikolo Dimitrovim. 

 

Minister Erjavec je novemu makedonskemu ministru izrazil čestitke za imenovanje in se mu posebej zahvali za udeležbo na srečanju Brdo-Brioni procesa takoj po prevzemu funkcije.

 

Ob tej priložnosti je bilo s strani obeh sogovornikov ocenjeno, da imata Slovenija in Makedonija vzpostavljene dobre bilateralne odnose ter intenzivno in dinamično sodelovanje. Izražen je bil vzajemni interes za nadaljnjo poglobitev sodelovanja na številnih področjih, zlasti na gospodarskem.

 

Pomemben del pogovorov obeh ministrov je bil namenjen informiranju o prioritetah nove makedonske vlade, ki vključujejo tudi proces, povezan z evroatlantskimi integracijami. Minister Erjavec je potrdil nadaljnjo podporo Republiki Makedoniji pri približevanju Evropski uniji in NATO. Pri tem je posebej izpostavil pomen implementacije prioritetnih reform ter implementacijo sporazuma med makedonskimi političnimi strankami dogovorjenega julija lani. Izrazil je tudi pričakovanje glede kredibilne izvedbe lokalnih volitev ter spoštovanje funkcije in dela posebne državne tožilke. Minister Erjavec je makedonskemu kolegu zagotovil, da bo Slovenija še naprej aktivno podpirala žal že močno zapozneli napredek Makedonije na evroatlantski poti.

 

Pogovori so bili namenjeni tudi izmenjavi ocen o aktualnih razmerah v regiji, povezanimi z migracijsko problematiko.