Skoči na vsebino

NOVICA

12. 5. 2017

Na Brdu pri Kranju 18. in 19. maja 6. mednarodna konferenca Dan Afrike

Ljubljana, 12. maja 2017 - V Kongresnem Centru na Brdu pri Kranju bo v četrtek in petek, 18. in 19. maja 2017, potekala mednarodna konferenca Dan Afrike. Osrednje teme letošnje dvodnevne konference bodo mladi in ustvarjanje delovnih mest, gospodarsko in kulturno povezovanje afriških držav ter skupni izzivi in skupna vizija Evrope in Afrike. Prvi dan bodo uvodnim nagovorom visokih slovenskih in afriških predstavnikov sledili trije vsebinski paneli, drugi dan dopoldne bodo gostujoče afriške delegacije predstavile gospodarske in investicijske priložnosti na kontinentu, popoldne pa bodo gostje obiskali nekatera slovenska podjetja.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve v okviru Strateškega foruma Bled in v sodelovanju z Mednarodnim centrom za promocijo podjetij, Klubom nekdanjih slovenskih veleposlanikov, Gospodarsko zbornico Slovenije in Mednarodnim afriškim forumom že šesto leto zapored organizira konferenco Dan Afrike, s katero obeležujemo obletnico ustanovitve Organizacije afriške enotnosti/Afriške unije. Letos bodo udeležence uvodoma nagovorili zunanji minister Karl Erjavec, predsednik DZ RS dr. Milan Brglez, minister za nacionalno razvojno načrtovanje Zambije Lucky Mulusa in stalni predstavnik Afriške unije pri EU in AKP Ajay K. Bramdeo.

 

Nagovorom bodo prvi dan konference sledili trije vsebinski paneli, na katerih bodo svoje poglede in ideje predstavili izkušeni politiki in diplomati, strokovnjaki s področja ekonomije in zaposlovanja, predstavniki mladinskih iniciativ in drugi. V prvem panelu "Mladi in ustvarjanje delovnih mest" se bodo panelisti posvetili vprašanjem kot so: kako bo hitra gospodarska rast vplivala na trge dela v Afriki; kako najučinkoviteje obravnavati naraščajočo neenakost med mladim prebivalstvom v Afriki in Evropi; kakšni programi in politike za trg delovne sile bi bili potrebni za reševanje strukturnih težav in zagotavljanje zaposlovanja mladih; in kako lahko politično opolnomočimo mlade.

 

Drugi panel z naslovom "Mreženje v gospodarstvu in kulturi v Afriki" bo obravnaval vprašanje razdeljenosti in fragmentiranosti afriške celine oziroma bo iskal odgovor na vprašanje, kakšno jemreženje znotraj regionalnih povezav v Afriki in kaj storiti za tesnejše sodelovanje in stike med različnimi regionalnimi združenji ter tudi, kakšna je (lahko) vloga afriške diaspore pri tem.

 

Tretji panel "EU-Afrika: Skupni izzivi in skupna vizija" pa bo med drugim poskušal podati odgovor na vprašanje, kako uresničiti sprejete zaveze in kako doseči zastavljene cilje, ki so si jih države v zadnjih letih zastavile na štirih najpomembnejših mednarodnih konferencah - vrhu OZN o trajnostnem razvoju v New Yorku, podnebni konferenci v Parizu, prvem srečanju na visoki ravni svetovnega partnerstva za učinkovito razvojno sodelovanje v Mexicu in mednarodni konferenci o financiranju za razvoj v Adis Abebi.

 

Drugi dan konference je že tradicionalno namenjen poglabljanju gospodarskega sodelovanja in iskanju investicijskih in drugih priložnosti za slovenska podjetja v Afriki in obratno.

 

Tradicionalno bo konferenco spremljal bogat kulturni program, ki bo v torek in sredo, 16. in 17. maja, potekal v Vodnikovi domačiji v Ljubljani, v petek, 19. maja, zvečer pa v Kulturnem domu Španski borci.

 

Celoten program z vsemi govorci in panelisti, spremljevalni program ter podrobni opisi panelov so dostopni na spletni strani.

 

V času odmorov bodo gostje na voljo za vprašanja novinarjev oziroma za krajše izjave. Po predhodnem dogovoru se je s posameznimi gosti možno dogovoriti za daljši intervju. S prošnjami za intervjuje in za dodatne informacije se obrnite na rok.hren(at)gov.si ali pokličite na 041 398 264.