Skoči na vsebino

NOVICA

19. 4. 2017

Politične konzultacije državne sekretarke Sanje Štiglic v Estoniji

Državna sekretarka Štiglic in podsekretarka von Wirėn

Talin, 19. april 2017 – Državna sekretarka Sanja Štiglic, ki se mudi na političnih konzultacijah v Talinu v Estoniji, se je danes srečala z namestnikom ministra za EU zadeve Mattijem Maasikasom in podsekretarko za evropske zadeve Aino Lepik von Wirėn v Ministrstvu za zunanje zadeve Estonije.

 

Konzultacije med Slovenijo in Estonijo potekajo v času, ko se Estonija pripravlja na predsedovanje Svetu EU v drugi polovici leta 2017. Na pogovorih je bil potrjen obojestranski interes za nadaljnjo krepitev dialoga in sodelovanja med državama. Sogovorniki so tako posebno pozornost namenili prihodnosti Evropske unije, obravnavali so vprašanja vezana na izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije in prioritete estonskega predsedovanja Svetu EU.

 

Slovenija in Estonija imata znotraj EU podobne poglede. Obe si želita enotne, odločne in močne EU, učinkovitega enotnega trga, napredka pri reševanju varnostnih vprašanj v Evropi ter migracijske problematike. Sogovorniki so izmenjali stališča tudi glede širitve EU na Zahodni Balkan ter Vzhodnega partnerstva.

 

Med glavnimi prioritetami estonskega predsedovanja bo odprto in inovativno evropsko gospodarstvo, varnostna vprašanja, digitalni trg, prost pretok informacij ter vključujoča in trajnostna Evropa.