Skoči na vsebino

NOVICA

11. 4. 2017

3. zasedanje Mešane komisije za gospodarsko sodelovanje med Republiko Slovenijo in Črno goro

Ljubljana, 11. april 2017 – V Ljubljani je danes potekalo 3. zasedanje Mešane komisije za gospodarsko sodelovanje med Republiko Slovenijo in Črno goro, ki sta ga vodila podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec in podpredsednik vlade za ekonomsko politiko in finančni sistem ter minister za kmetijstvo in razvoj podeželja Črne gore mag. Milutin Simović.
 
Podpredsednik vlade in minister Erjavec ter podpredsednik vlade in minister Simović sta poleg vodenja plenarnega zasedanja opravila bilateralni pogovor. Strinjala sta se, da so odnosi med Republiko Slovenijo in Črno goro odlični in predstavljajo dobro osnovo za nadaljnjo krepitev sodelovanja na vseh področjih. Kljub dobremu gospodarskemu sodelovanju, na kar kažejo tudi spodbudni kazalci blagovne menjave, ostajajo številne priložnosti neizkoriščene. Mešana komisija je v okviru šestih delovnih skupin opredelila področja skupnega interesa ter aktivnosti s katerimi bo spodbujala nadaljnje gospodarsko sodelovanje.


Mešana komisija je tudi pregledala aktualne gospodarske razmere in dosedanje bilateralno gospodarsko sodelovanje med obema državama. Obravnavana so bila perspektivna področja gospodarskega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Črno goro, pri čemer je bil poseben poudarek namenjen področjem kmetijstva, okolja, digitalizacije, turizma, prometa in infrastrukture ter zdravja. Sprejete so bile usmeritve za nadaljnji razvoj in krepitev sodelovanja med državama po posameznih področjih. V okviru zasedanja mešane komisije so bile izmenjane informacije o investicijskem okolju obeh držav, predstavljeni so bili načrti Črne gore na področju energetike, s poudarkom na hidroenergetskih objektih.

 

Ob robu zasedanja so potekala številna bilateralna srečanja med ministri, gospodarskimi zbornicami, predstavniki institucij in podjetji. Ministrstvi za kmetijstvo in razvoj podeželja obeh držav sta podpisali Akcijski načrt za izvedbo Memoranduma o sodelovanju med ministrstvoma za obdobje od 2016 do 2021. Podpisano je bilo Pismo o nameri o sodelovanju med gospodarskima zbornicama obeh držav, ki med drugim izpostavlja sodelovanje in pomoč črnogorski strani pri uvajanju e-računov v poslovno prakso Črne gore.


Ob koncu sta sopredsedujoča mešani komisiji podpisala Protokol zasedanja, ki predstavlja osnovo za nadaljnji razvoj sodelovanja na področju gospodarstva med obema državama.