Skoči na vsebino

NOVICA

5. 4. 2017

DS Bavdaž Kuret na konferenci za Sirijo najavila humanitarno pomoč v višini 280.000 evrov

Državna sekretarka Darja Bavdaž Kuret

Državna sekretarka Darja Bavdaž Kuret

Državna sekretarka Bavdaž Kuret in državna sekretarka ZAE Alshamsi; Foto: EU

Državna sekretarka Bavdaž Kuret in državni sekretar Slovaške Lukáš Parízek

Skupinska fotografija; Foto: EU

Bruselj, 5. april 2017 - Državna sekretarka Darja Bavdaž Kuret se danes v Bruslju udeležuje mednarodne konference z naslovom "Podpora prihodnosti Sirije in regije", ki je nadaljevanje preteklih donatorskih konferenc za Sirijo v Kuvajtu in Londonu. Konferenca je namenjena pregledu izpolnitev danih zavez iz londonske konference ter najavi dodatnih donacij, iskanju najboljših načinov za podporo trajni politični rešitvi za Sirijo in razmisleku o post-konfliktni obnovi države. Državna sekretarka je na konferenci ostro obsodila včerajšni napad s kemičnim orožjem v pokrajini Idlib ter pozvala k iskanju odgovornosti za napad.

 

Slovenija v zvezi z mirovnimi prizadevanji poudarja pomen politične rešitve situacije v Siriji, ki mora ostati prioriteta mednarodne skupnosti. Trenutno, sicer krhko premirje v Siriji je ključnega pomena za uspeh pogajanj, ki jih med sirsko vlado in opozicijo v Ženevi vodi posebni odposlanec GS OZN Staffan de Mistura, zato Slovenija poziva vse vpletene, da storijo vse, da se premirje okrepi in prepreči ponoven izbruh nasilja. Državna sekretarka je poudarila, da mora politična rešitev situacije v Siriji ostati prioriteta mednarodne skupnosti in da je potrebno storiti vse, da se prepreči napade, kot je bil včerajšnji s kemičnim orožjem v pokrajini Idlib.

 

Državna sekretarka je najavila dodatna sredstva Slovenije za pomoč Siriji in regiji v skupni višini 280.000 evrov za obdobje med 2017 in 2019. Sredstva bodo v obliki prispevka Mednarodnemu odboru Rdečega križa in Uradu Visokega komisariata Združenih narodov za begunce namenjena zagotavljanju nujne pomoči prizadetemu prebivalstvu v Siriji in Jordaniji, in sicer 30.000 evrov v letu 2017, 40.000 evrov v letu 2018 in 50.000 evrov v letu 2019. Slovenija bo prav tako zagotovila podporo dolgoročnim projektom pomoči sirskim beguncem prek ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti v višini 60.000 evrov in namenila štipendije za podiplomski študij študentov iz Jordanije za študijsko leto 2018/2019 v skupni višini 100.000 evrov.

 

Slovenija je za pomoč Siriji in sosednjim državam, vključno z državami, ki se soočajo z velikim številom beguncev, v letu 2016 namenila približno 1,8 milijona evrov pomoči. Od tega 145.000 evrov preko prispevkov mednarodnim organizacijam, okoli 117.000 evrov za bilateralne projekte rehabilitacije žrtev konfliktov v regiji, okoli 516.000 evrov v obliki humanitarnega prispevka v Sklad za begunce v Turčiji ter materialno pomoč za begunce v Grčiji v višini 1,05 milijona evrov.

 

Slovenija od leta 2014 naprej podpira dvostranske projekte rehabilitacije žrtev konflikta, krepitve psihosocialne dobrobiti in različnih oblik usposabljanj predvsem za ženske in otroke begunce, ki jih v Jordaniji in Libanonu izvajajo ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti in na javnem razpisu izbrana slovenska nevladna organizacija Zavod Krog. V obdobju 2014 do 2016 se je različnih oblik izobraževanj udeležilo preko 10.500 posameznikov, zagotovljena je bila psihosocialna oskrba skupno okoli 620 otrokom ter 200 ženskam. V letu 2017 se bo nadaljevalo s temi projekti: okoli 20.000 beguncev v Jordaniji bo vključenih v delavnice o tveganjih in nevarnostih min, 270 otrok beguncev v Jordaniji v program splošnega izobraževanja ter okoli 900 žensk begunk v Libanonu v program zdravstvene in psihosocialne rehabilitacije.

 

Slovenija z mednarodnim razvojnim sodelovanjem, ki vključuje tudi mednarodno humanitarno pomoč, kot odgovorna in dejavna članica mednarodne skupnosti skupaj z drugimi razvitimi državami prispeva k bolj uravnoteženemu in pravičnemu svetovnemu razvoju ter izraža solidarnost s prizadetimi državami in posamezniki, ki se spopadajo z izrednimi razmerami kot posledicami naravnih in drugih nesreč večjih razsežnosti ali oboroženih spopadov. Z nudenjem razvojne in humanitarne pomoči, skupaj z drugimi preventivno usmerjenimi zunanjepolitičnimi aktivnostmi, Slovenija naslavlja globalne izzive in tako prispeva k reševanju temeljnih vzrokov kriz v državah po svetu.

 

Več o humanitarni pomoči Slovenije je dostopno na tej povezavi.