Skoči na vsebino

NOVICA

15. 3. 2017

Slovenija na zasedanju delovne skupine Globalne koalicije proti Da'esh

Kuvajt, 15. marca 2017 -  Pod sopredsedstvom Nizozemske in Turčije je v okviru Globalne koalicije proti Da'esh danes potekalo zasedanje delovne skupine za tuje teroristične borce, ki se ga je udeležil tudi predstavnik Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije.

 

Problematika tujih terorističnih borcev je zaradi bližine Zahodnega  Balkana v Sloveniji deležna velike pozornosti. Z omenjenega območja Da'esh rekrutira zelo veliko število tujih terorističnih borcev, posebej med  zelo mladimi osebami. Slednje se v veliki večini vračajo v svoje države porekla. kar v domačem okolju povzroča dodatne napetosti, poglablja radikalizacijo mladih in pomaga pri novačenju mladih za Da'esh.

 

Na tokratnem srečanju so države članice globalne koalicije pregledale napore in napredek v spopadanju z Da'eshem, obravnavale radikalizacijo in rekrutiranje tujih terorističnih borcev ter poseben poudarek namenile povratnikom z bojišč, ki se vračajo v svoje matične države. Spopadanje s to problematiko v okviru Globalne koalicije se je izkazalo za uspešno, ker se je število tujih borcev v vrstah Da'esh v zadnjih dveh letih prepolovilo.