Skoči na vsebino

NOVICA

14. 3. 2017

Srečanje državne sekretarke Štiglic s francoskim državnim ministrom za evropske zadeve Désirjem

Pariz, 14. marec 2017 – Državna sekretarka Sanja Štiglic se je danes v okviru političnih konzultacij v Parizu srečala z državnim ministrom za evropske zadeve Harlemom Désirjem. Sogovornika sta strateške slovensko-francoske odnose ocenila kot odlične in potrdila pripravljenost za njihovo nadaljnjo krepitev na dvostranski in multilateralni ravni.

Državi, ki poglabljata sodelovanje na političnem, gospodarskem in drugih področjih, delita mnoge sorodne poglede do najpomembnejših evropskih in mednarodnih vprašanj, kar je odlična osnova za nadaljnje strateško povezovanje.

Sogovornika sta posebno pozornost namenila prihodnosti Evropske unije in pripravam na bližnji vrh v Rimu, ki bo potekal v znamenju 60. obletnice podpisa Rimskih pogodb. Obravnavala sta vprašanja, vezana na izstop Združenega kraljestva iz Evropske Unije, večletni finančni okvir po letu 2020 in evropsko varnost in obrambo. Glede migracij sta izpostavila potrebo po iskanju skupne evropske rešitve in potrdila, da ostajata Slovenija in Francija trdni zagovornici schengenskega območja. Izmenjala sta poglede o razmerah v regiji Zahodnega Balkana in se strinjala, da regija potrebuje evropsko perspektivo ter podporo Evropske unije pri izvajanju reformnih procesov.

 

Jutri se bo državna sekretarka srečala še s predsednico Komisije Nacionalne skupščine za zunanje zadeve Elisabeth Guigou.