Skoči na vsebino

NOVICA

25. 11. 2016

Minister Erjavec na delovnem obisku gostil hrvaškega kolega Stierja

Minister Erjavec s hrvaškim kolegom Stierom; Foto: MZZ

Srečanje slovenske in hrvaške delegacije; Foto: MZZ

Minister Erjavec s hrvaškim kolegom Stierom; Foto: MZZ

Minister Erjavec; Foto: MZZ

Ljubljana, 25. november 2016 - Minister Karl Erjavec je danes na delovnem obisku gostil hrvaškega ministra za zunanje in evropske zadeve Davorja Iva Stierja. Ministra sta govorila o dvostranskem sodelovanju in odnosih med državama, Zahodnem Balkanu ter drugih aktualnih evropskih in mednarodnih temah.

Minister Erjavec je ocenil, da politični odnosi med državama ostajajo obremenjeni z odprtimi vprašanji. Pri tem je poudaril, da Slovenija spoštuje mednarodne sporazume in dvostranske dogovore, kar pričakuje tudi od Hrvaške. Glede vprašanja meje med državama je tako minister Erjavec izrazil polno zaupanje Slovenije v delovanje arbitražnega sodišča in odločitev, ki bo sprejeta. Ob tem je spomnil, da je arbitražno sodišče junija 2016 v delni razsodbi odločilo, da  arbitražni sporazum velja in da se arbitražni postopek nadaljuje. V tem okviru sta ministra govorila tudi o začasnih tehničnih ovirah v obmejnem območju in se dogovorila, da se bo to vprašanje reševalo v okviru stalne mešane komisije po Sporazumu med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško o obmejnem prometu in sodelovanju (SOPS), ki se kljub dosedanjim predlogom Slovenije ni sestala že več let. "Prepričan, sem, da se bo v okviru srečanja te komisije našla pozitivna rešitev, ker Slovenija ne postavlja tehničnih ovir zato, da bi onemogočala prehod ljudem iz ene na drugo stran meje.  Tehnične ovire  ob meji so namenjene izključno preprečevanju nelegalnih migracij in nimajo namena prejudicirati meje – to bo določilo arbitražno sodišče skladno z arbitražnim sporazumom, ki sta ga državi sklenili tudi s podporo Evropske unije." je poudaril minister Erjavec in dodal: "Veseli me, da je novi minister spremenil politiko glede sestajanja različnih mešanih komisij." Ministra sta se dogovorila tudi za pogostejša srečanja komisije za urejanje povojnih grobišč in za okrepitev sodelovanja pri skupnih čezmejnih projektih.

 

Ministra sta se strinjala, da so gospodarski, kulturni in medčloveški odnosi med prebivalci obeh držav dobri in se zavzela za nadaljnjo poglobitev. Minister Erjavec je izpostavil, da bi rešitev mejnega vprašanja odprla nove priložnosti pri razvoju skupnih projektov in povezav.

Ministra sta poudarila tudi pomen regionalnega sodelovanja pri soočanju z izzivi migracijske krize in se zavzela za nadaljevanje dialoga EU s Turčijo. Govorila sta tudi o nujnosti krepitve evropske perspektive za Zahodni Balkan. Izrazila sta podporo regionalnemu sodelovanju v regiji Zahodnega Balkana, kjer ima posebno vlogo tudi slovensko-hrvaški proces Brdo Brijuni. Ministra sta potrdila zavezanost obeh strani, da bosta Brdo Brijuni proces nadaljevala tudi na ministrski ravni.