Skoči na vsebino

NOVICA

20. 3. 2017

6. Festival frankofonskega filma

Državna sekretarka Darja Bavdaž Kuret (foto: Bor Slana, STA)

Ljubljana, 20. marec 2017 - Danes je v Kinodvoru potekala otvoritev 6. Festivala frankofonskega filma, s katero se začenja teden frankofonije v Sloveniji. Pokrovitelj festivala je minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec, v imenu katerega je goste nagovorila državna sekretarka Darja Bavdaž Kuret. Obeležitev 20. marca, dneva frankofonije, vsako leto poteka v prestolnicah Mednarodne organizacije za frankofonijo po svetu.


Pri organizaciji festivala so poleg Kinodvora in Slovenske kinoteke sodelovali Ministrstvo za zunanje zadeve RS ter veleposlaništva Albanije, Avstrije, Bolgarije Francije, Grčije, Madžarske, Romunije, Švice v Ljubljani in veleposlaništvi Belgije na Dunaju ter Kanade v Budimpešti.


Državna sekretarka je dejala, da je obeležitev 20. marca, dneva frankofonije, posvečena francoskemu jeziku, ki združuje 274 milijonov francosko govorečih ljudi v 84 državah Mednarodne organizacije za frankofonijo (MOF). Slednja spodbuja mir, demokracijo in solidarnost, poseben poudarek pa namenja izobraževanju,  medkulturnemu dialogu ter medsebojnemu spoznavanju ljudi.  Slovenci dajemo velik pomen jezikovni raznolikosti in spoštovanju jezikov malih narodov, zato podpiramo tudi prizadevanja te organizacije za ohranjanje jezikovne raznolikosti. 


Poudarila je, da je otvoritev Festivala frankofonskega filma v Ljubljani pomemben kulturni dogodek, na katerem vsako leto sodeluje vse večje število držav. Film je medij, ki krepi medkulturni dialog in prispeva k boljšemu medsebojnemu spoznavanju. Zato pozdravljamo letošnji moto MOF za obeležitev dneva frankofonije po vsem svetu, J'aime, je partage, kar pomeni Všeč mi je in delim.


Festival, ki se bo odvijal v Kinodvoru in Slovenski kinoteki, bo potekal od 20. do 25. marca 2017. Slovenija se bo na festivalu predstavila s filmom Nočno življenje, režiserja Damjana Kozoleta.