Skoči na vsebino

NOVICA

8. 3. 2017

Slovenija gosti regionalno delavnico o nadzoru nad trgovino s strateškim blagom

Družinska slika

Uvodni nagovor ga. Sabine R. Stadler, v.d. generalne direktorice za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo na MZZ

Uvodni nagovor g. Gautama Rame, začasnega odpravnika poslov na veleposlaništvu ZDA v Ljubljani

Delavnica o nadzoru nad trgovino s strateškim blagom

Ljubljana, 8. marec 2017 - Danes se je v Ljubljani pričela tridnevna regionalna delavnica o preiskovanju in pregonu kršitev pravil trgovine s strateškim blagom, ki jo gostita Ministrstvo za zunanje zadeve RS in Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani. Delavnica je namenjena državam Jugovzhodne Evrope, s ciljem krepitve njihovih zmogljivosti za preprečevanje širjenja orožij za množično uničevanje ter zagotavljanja nadzora nad trgovino z blagom z dvojno rabo.

 

Udeleženci delavnice bodo razpravljali o aktualnih vprašanjih in trendih, povezanih z izvozno kontrolo na nacionalni, regionalni in globalni ravni ter si s predstavitvijo konkretnih primerov izmenjali dobre prakse.

 

Za predstavitve bodo poleg strokovnjakov iz pristojnih slovenskih resorjev, ki bodo celovito predstavili naš sistem nadzora izvoza ter dobrih praks na tem področju,  poskrbeli tudi inštruktorji za to področje iz ZDA in Nizozemske.

 

Ob pričetku delavnice sta sodelujoče nagovorila ga. Sabina R. Stadler, v. d. generalne direktorice za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo na Ministrstvu za zunanje zadeve in začasni odpravnik poslov na Veleposlaništvu ZDA v Ljubljani g. Gautam Rana.
 
Ga. Stadler je še posebej poudarila pomen sodelovanja med državami za učinkovit nadzor trgovine s strateškim blagom. Slovenija je v zadnjih petindvajset letih zgradila učinkovit sistem izvozne kontrole, ki temelji na sodelovanju med vsemi organi, ki se ukvarjajo s tem področjem dela. Za zagotovitev večje varnosti pa Slovenija posveča posebno pozornost krepitvi sodelovanja s partnerskimi državami.

 

V tem kontekstu je ga. Stadler izpostavila tudi slovensko predsedovanje Splošni delovni skupini Wassenaarskega aranžmaja (gre za nadzorni režim na področju trgovine z orožjem in blaga z dvojno rabo) v letošnjem letu ter soporočevalsko vlogo Slovenije pri prizadevanjih Črne gore za včlanitev v Wassenaarski aranžma.

 

Resnost trgovanja z orožjem ali blagom z dvojno rabo zahteva resen odziv ter mednarodno sodelovanje na področju preiskovanja zločinov, je še poudarila ga. Stadler ter predstavila pobudo, ki jo je sprožila Slovenija skupaj z Belgijo, Nizozemsko, Argentino, Senegalom in Malijem za vzpostavitev mednarodne pogodbe o medsebojni pravni pomoči in izročitvah za pregon najtežjih mednarodnih hudodelstev na državni ravni.  

 

Delavnice, ki je organizirana v okviru programa ameriškega State Departmenta o izvozni kontroli in varnosti meja (EXBS),  se udeležujejo predstavniki iz sedmih držav v regiji. Tovrstno sodelovanje med RS in ZDA na področju EXBS sicer ni novost, saj smo nazadnje podobno tovrstno delavnico v Ljubljani izvedli v letu 2015.